Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Kimya

Dersin Kodu : G 125

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. RAMAZAN BİLGİN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Kimya bilimindeki gelişmeleri öğrenir.
Birim sistemlerini ve çevirmeleri öğrenir.
Atomlar ve atom kuramlarını öğrenir
Kimyasal tepkimeleri yazar ve hesaplama yapabilir.
Gaz kanunlarını öğrenir ve gazlar üzerine hesaplamalar yapabilir.
Asitler ve bazlar hakkında bilgi edinir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Kimya ile ilgili temel kavram ve ilkeleri açıklamak, günlük ve bilimsel yaşamda karşılaşılan olayları anlayabilecek, yorum yapacak ve kullanacak düzeyde kimya bilgisini aktarmak.

Dersin İçeriği : Maddenin özellikleri ve ölçümü Atomlar ve atom kuramı Kimyasal bileşikler Kimyasal tepkimeler Sulu çözelti tepkimeleri Gazlar Termokimya Periyodik çizelge ve bazı atom özellikleri Kimyasal Bağlar: Temel Kavramlar Kimyasal dengenin ilkeleri Asitler ve Bazlar Asit-Baz Dengeleri Kimyasal Kinetik

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : anfi 1


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Madde- özellikleri ve ölçümü kitapla ilgili bölümü çalışır Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
2 Atomlar ve Atom kuramı kitapla ilgili bölümü çalışır Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
3 Kimyasal Bileşikler kitapla ilgili bölümü çalışır Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
4 Kimyasal Tepkimeler kitapla ilgili bölümü çalışır Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
5 Sulu çözelti tepkimelerine giriş kitapla ilgili bölümü çalışır Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
6 gazlar kitapla ilgili bölümü çalışır Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
7 termokimya kitapla ilgili bölümü çalışır Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
8 Ara sınav kitapla ilgili bölümü çalışır Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
9 periyodik çizelge ve bazı atom özellikleri kitapla ilgili bölümü çalışır Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
10 Kimyasal bağlar Temel kavramlar kitapla ilgili bölümü çalışır Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
11 Kimyasal dengenin ilkeleri kitapla ilgili bölümü çalışır Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
12 Asitler ve bazlar kitapla ilgili bölümü çalışır Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
13 Asit- baz dengeleri kitapla ilgili bölümü çalışır Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
14 Kimyasak kinetik kitapla ilgili bölümü çalışır Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
15 final kitapla ilgili bölümü çalışır
16/17 final kitapla ilgili bölümü çalışır


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Petrucci,Ralph H.;Harwood William S.; Herring F. Geoffrey; (Çeviri editörleri Tahsin Uyar, Serpil Aksoy (2002)). Genel Kimya İlkeler ve Modern Uygulamalar 1-2, Palme Yayıncılık, Ankara
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 4
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 3
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 4
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 2
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 5
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 1
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 4
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 5
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 4
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 4
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 4
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 4
15 Meslek etiğine saygılı olur 4
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 3
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 1
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 5 70
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 2 4
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 108
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.32
Dersin AKTS Kredisi: 4