Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Kimya |
|
Dersin Kodu |
: |
G 125 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. RAMAZAN BİLGİN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Kimya bilimindeki gelişmeleri öğrenir. Birim sistemlerini ve çevirmeleri öğrenir. Atomlar ve atom kuramlarını öğrenir Kimyasal tepkimeleri yazar ve hesaplama yapabilir. Gaz kanunlarını öğrenir ve gazlar üzerine hesaplamalar yapabilir. Asitler ve bazlar hakkında bilgi edinir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Kimya ile ilgili temel kavram ve ilkeleri açıklamak, günlük ve bilimsel yaşamda karşılaşılan olayları anlayabilecek, yorum yapacak ve kullanacak düzeyde kimya bilgisini aktarmak. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Maddenin özellikleri ve ölçümü
Atomlar ve atom kuramı
Kimyasal bileşikler
Kimyasal tepkimeler
Sulu çözelti tepkimeleri
Gazlar
Termokimya
Periyodik çizelge ve bazı atom özellikleri
Kimyasal Bağlar: Temel Kavramlar
Kimyasal dengenin ilkeleri
Asitler ve Bazlar
Asit-Baz Dengeleri
Kimyasal Kinetik
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
anfi 1 |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Madde- özellikleri ve ölçümü |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
|
|
2 |
Atomlar ve Atom kuramı |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
|
|
3 |
Kimyasal Bileşikler |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
|
|
4 |
Kimyasal Tepkimeler
|
kitapla ilgili bölümü çalışır |
Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
|
|
5 |
Sulu çözelti tepkimelerine giriş |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
|
|
6 |
gazlar |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
|
|
7 |
termokimya |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
|
|
8 |
Ara sınav |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
|
|
9 |
periyodik çizelge ve bazı atom özellikleri |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
|
|
10 |
Kimyasal bağlar Temel kavramlar |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
|
|
11 |
Kimyasal dengenin ilkeleri |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
|
|
12 |
Asitler ve bazlar |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
|
|
13 |
Asit- baz dengeleri |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
|
|
14 |
Kimyasak kinetik |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler.
|
|
15 |
final |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
|
|
16/17 |
final |
kitapla ilgili bölümü çalışır |
|
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
4 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
3 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
4 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
2 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
5 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
1 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
4 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
5 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
4 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
4 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
4 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
4 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
4 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
4 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
4 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
3 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
1 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|