Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Türkiye Balıkçılığı ve Sorunları

Dersin Kodu : ST-551

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. MELTEM MANAŞIRLI

Dersin Öğrenme Kazanımları : Dünyada ve Türkiyede Su ürünlerinin Durumu kavrar
Balıkçılık tarihi hakkında bilgi sahibi olur
Balık stoklarını ve avlanma metodlarını öğrenir
Türkiye´de balıkçılık politikası hakkında bilgilenir
AB ortak balıkçılık Politikası hakkında bilgilenir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Türkiye balıkçılığında bölgelere göre üretimi ve meydana gelen değişimleri, bu değişimlerin nedenleri, balıkçılık üretimindeki temel sorunlar; bu sorunların nedenleri ile çözüm yollarını ve Türkiye balıkçılığının dünya balıkçılığında ki yeri ve politikasını kapsar.

Dersin İçeriği : Türkiye´deki su ürünlerine dayalı üretimin denizlerimize ve iç sularımıza dayalı elde edilme şekilleri, miktarı ve bileşenlerini açıklamak, Ayrıca sürdürebilir stokların devamını sağlanması için gereken sorunları açıklayarak çözüm önerileri geliştirerek tedbir ve önlemleri

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Balıkçılık tarihi Kaynak taraması Düz anlatım, Görsel sunum
2 Dünya balıkçılığı Kaynak taraması Düz anlatım, Görsel sunum
3 Türkiye balıkçılığı Kaynak taraması Düz anlatım, Görsel sunum
4 Dünya balıkçılığında Türkiye balıkçılığının yeri ve önemi Kaynak taraması Düz anlatım, Görsel sunum
5 Av araçları Kaynak taraması Düz anlatım, Görsel sunum
6 Balıkçılığı etkileyen etmenler Kaynak taraması Düz anlatım, Görsel sunum
7 Balıkçılıkta yasak ve sınırlamalar Kaynak taraması Düz anlatım, Görsel sunum
8 Ara sınav
9 Sürdürülebilir stok ve optimum yararlanma düzeyi Kaynak taraması Düz anlatım, Görsel sunum
10 Türkiye balıkçılık idare sistemi Kaynak taraması Düz anlatım, Görsel sunum
11 Ödev Kaynak taraması Düz anlatım, Görsel sunum, tartışma
12 Su ürünleri Avcılığı düzenleyen Tebliğ Kaynak taraması Düz anlatım, Görsel sunum
13 Su ürünleri Avcılığı düzenleyen Tebliğ Ödev Kaynak taraması Düz anlatım, Görsel sunum
14 AB balıkçılık politikası uyum süreci Kaynak taraması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
15 AB balıkçılık politikası Kaynak taraması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
16/17 Final Sınava hazırlık çalışması


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Çelikkale, M.S., Düzgüneş, E., Okumuş, İ., 1999. Türkiye Su Ürünleri Sektörü: Potansiyeli, mevcut Durumu, sorunları ve Çözüm yolları. İTO yay no:1999-2.414s.
 Bingel, F., 1987. Doğu Akdeniz’de Kıyı Balıkçılığı Av Alanlarında Sayısal Balıkçılık Projesi Kesin Raporu. Destekleyen Kuruluş: T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, ANKARA. ODTU, Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü. Erdemli-İÇEL, 312s.
 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ - No:2012/65
 Sparre, P., Venema S. C., 1992. Introduction to tropical fish stock assessment. Part 1. FAO Fisheries Technical Paper No:306. 1, 376p.
Diğer Kaynaklar  Karakaş, H.H. ve Türkoğlu, H. 2005.Su Ürünlerinin Dünyada ve Türkiye´deki Durumu.HR.Ü.Z.F. dergisi 9(3):21-28


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
2 Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimleri kavrar. 3
3 Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı alan ile ilgili stratejileri belirler; yöntem ve teknikleri ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olur. 4
4 Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, farklı disiplinler arası bilgileri sentezler, yorumlar, yeni bilgi ve teoriler üretir. 4
5 Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında veri toplar, sonuçları değerlendirir; araştırma yöntemlerini kullanarak, neden-sonuç ilişkisi kurup, sorunlara çözüm önerileri geliştirir. 5
6 Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak planlar, projelendirir ve yürütür. 4
7 Uzmanlaştığı alan ile ilgili uygulamalarda ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için bireysel veya ekip üyesi olarak yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir, sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
8 Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynaklara ulaşır, bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirecek deneyim kazanır. 5
9 Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. 4
10 Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder, çalışma ve araştırmalarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır; alanında toplumsal bilinç oluşumuna katkı sağlar. 3
11 Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, seminer ve toplantıları izler, eleştirir. 4
12 Yabancı dil bilgilerini kullanarak yurt dışı kaynaklı yayınları izler, sözlü ve yazılı iletişim kurar. 3
13 Çalışma alanında gereksinim duyduğu bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 3
14 Uygulama alanı ile ilgili verilerin bilimsel yönden değerlendirilmesi ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder, denetler ve bu değerleri öğretir. 4
15 Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek strateji, politika ve uygulama planları geliştirir; elde ettiği sonuçları toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde toplum yararına değerlendirir ve yaygınlaştırır. 3
16 Yüksek lisans eğitimi sürecinde edindiği bilgi ve deneyimlerle, uygulama ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 20 40
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 14 14
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 138
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.52
Dersin AKTS Kredisi: 6