|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Türkiye Balıkçılığı ve Sorunları |
|
Dersin Kodu |
: |
ST-551 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. MELTEM MANAŞIRLI |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Dünyada ve Türkiyede Su ürünlerinin Durumu kavrar Balıkçılık tarihi hakkında bilgi sahibi olur Balık stoklarını ve avlanma metodlarını öğrenir Türkiye´de balıkçılık politikası hakkında bilgilenir AB ortak balıkçılık Politikası hakkında bilgilenir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Türkiye balıkçılığında bölgelere göre üretimi ve meydana gelen değişimleri, bu değişimlerin nedenleri, balıkçılık üretimindeki temel sorunlar; bu sorunların nedenleri ile çözüm yollarını ve Türkiye balıkçılığının dünya balıkçılığında ki yeri ve politikasını kapsar. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Türkiye´deki su ürünlerine dayalı üretimin denizlerimize ve iç sularımıza dayalı elde edilme şekilleri, miktarı ve bileşenlerini açıklamak, Ayrıca sürdürebilir stokların devamını sağlanması için gereken sorunları açıklayarak çözüm önerileri geliştirerek tedbir ve önlemleri |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Balıkçılık tarihi |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, Görsel sunum |
|
2 |
Dünya balıkçılığı |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, Görsel sunum |
|
3 |
Türkiye balıkçılığı |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, Görsel sunum |
|
4 |
Dünya balıkçılığında Türkiye balıkçılığının yeri ve önemi |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, Görsel sunum |
|
5 |
Av araçları |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, Görsel sunum |
|
6 |
Balıkçılığı etkileyen etmenler |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, Görsel sunum |
|
7 |
Balıkçılıkta yasak ve sınırlamalar |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, Görsel sunum |
|
8 |
Ara sınav |
|
|
|
9 |
Sürdürülebilir stok ve optimum yararlanma düzeyi |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, Görsel sunum |
|
10 |
Türkiye balıkçılık idare sistemi |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, Görsel sunum |
|
11 |
Ödev |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, Görsel sunum, tartışma |
|
12 |
Su ürünleri Avcılığı düzenleyen Tebliğ |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, Görsel sunum |
|
13 |
Su ürünleri Avcılığı düzenleyen Tebliğ
Ödev |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, Görsel sunum |
|
14 |
AB balıkçılık politikası uyum süreci |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
15 |
AB balıkçılık politikası
|
Kaynak taraması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
16/17 |
Final |
Sınava hazırlık çalışması |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Çelikkale, M.S., Düzgüneş, E., Okumuş, İ., 1999. Türkiye Su Ürünleri Sektörü: Potansiyeli, mevcut Durumu, sorunları ve Çözüm yolları. İTO yay no:1999-2.414s.
Bingel, F., 1987. Doğu Akdeniz’de Kıyı Balıkçılığı Av Alanlarında Sayısal Balıkçılık Projesi Kesin Raporu. Destekleyen Kuruluş: T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, ANKARA. ODTU, Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü. Erdemli-İÇEL, 312s.
3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ - No:2012/65
Sparre, P., Venema S. C., 1992. Introduction to tropical fish stock assessment. Part 1. FAO Fisheries Technical Paper No:306. 1, 376p.
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
Karakaş, H.H. ve Türkoğlu, H. 2005.Su Ürünlerinin Dünyada ve Türkiye´deki Durumu.HR.Ü.Z.F. dergisi 9(3):21-28
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
4 |
|
2 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimleri kavrar. |
3 |
|
3 |
Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı alan ile ilgili stratejileri belirler; yöntem ve teknikleri ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olur. |
4 |
|
4 |
Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, farklı disiplinler arası bilgileri sentezler, yorumlar, yeni bilgi ve teoriler üretir. |
4 |
|
5 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında veri toplar, sonuçları değerlendirir; araştırma yöntemlerini kullanarak, neden-sonuç ilişkisi kurup, sorunlara çözüm önerileri geliştirir. |
5 |
|
6 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak planlar, projelendirir ve yürütür. |
4 |
|
7 |
Uzmanlaştığı alan ile ilgili uygulamalarda ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için bireysel veya ekip üyesi olarak yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir, sorumluluk alarak çözüm üretir. |
4 |
|
8 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynaklara ulaşır, bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirecek deneyim kazanır. |
5 |
|
9 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. |
4 |
|
10 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder, çalışma ve araştırmalarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır; alanında toplumsal bilinç oluşumuna katkı sağlar. |
3 |
|
11 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, seminer ve toplantıları izler, eleştirir. |
4 |
|
12 |
Yabancı dil bilgilerini kullanarak yurt dışı kaynaklı yayınları izler, sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
3 |
|
13 |
Çalışma alanında gereksinim duyduğu bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
3 |
|
14 |
Uygulama alanı ile ilgili verilerin bilimsel yönden değerlendirilmesi ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder, denetler ve bu değerleri öğretir. |
4 |
|
15 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek strateji, politika ve uygulama planları geliştirir; elde ettiği sonuçları toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde toplum yararına değerlendirir ve yaygınlaştırır. |
3 |
|
16 |
Yüksek lisans eğitimi sürecinde edindiği bilgi ve deneyimlerle, uygulama ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
20 |
40 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 138 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|