|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Denizel Alglerden Yararlanma Olanakları |
|
Dersin Kodu |
: |
ST-524 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. OYA IŞIK |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Yararlanılan denizel alg grupları ve türlerini sayar, morfolojileri ve üremelerini açıklar. Alglerin kimyasal yapılarını açıklar. Makroalg kültür koşullarını tanımlar. Makroalglerden elde edilen ürünleri sayar, agar, alginik asit karragen, yakıt kaynağı olarak makroalgleri tanımlar. Rhodophyta(kırmızı algler) filumunu tanımlar, gıda ve ilaç sanayinde kullanılan türleri sayar. Phaeophyceae(kahverengi algler) filumunu tanımlar, kullanım alanlarını açıklar. Phaeophyceae besin deposu polisakkaritler, şeker,alkol, karbohidrat rezervi laminaran´ı sayar, hücre duvarındaki selüloz, alginik asit ve uzun zincirli heteropolysakkaritleri tanımlar ve kullanım alanlarını açıklar.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Deniz alglerinin toplanması ya da yetiştiriciliği yapılarak farklı alanlarda değerlendirilmesi ve ekonomik değer kazandırılması. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Yararlanılan denizel alg grupları ve türleri, morfolojileri ve üremeleri, kimyasal yapıları, toplanması ya da yetiştiriciliği, hasatları, elde edilen ürünler, bu ürünlerin değerlendirilme olanakları ve kullanım alanları, ekonomik önemleri. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik ve laboratuar ve saha çalışmaları. |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Yararlanılan denizel alg grupları ve türleri, biyolojileri,morfolojileri, üremeleri |
Dersi tanır, ders ile ilgili kaynaklarını edinir |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu, internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi. |
|
2 |
Alglerin kimyasal yapıları |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu,internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi |
|
3 |
Makroalg kültür koşulları. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu,internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi |
|
4 |
Makroalglerden elde edilen ürünler, agar, alginik asit karragen, yakıt kaynağı olarak makroalgler. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu, internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi |
|
5 |
Rhodophyta(kırmızı algler) filumunu tanımlar, gıda ve ilaç sanayinde kullanılan türler. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu, internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi. |
|
6 |
Phaeophyceae(kahverengi algler) filumunu tanımlar, kullanım alanlarını açıklar. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, kısa notlar çıkarma, |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu, internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi |
|
7 |
Phaeophyceae besin deposu polisakkaritler, şeker,alkol, karbohidrat rezervi laminaran, hücre duvarındaki selüloz, alginik asit ve uzun zincirli heteropolysakkaritleri ve kullanım alanları. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu, internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi |
|
8 |
Ara Sınav |
Sınava hazırlık |
Ara Sınav |
|
9 |
Kültüre alınan Rhodophyta filumu türleri. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu, internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi |
|
10 |
Kültüre alınan Phaeophyta filumu türleri. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu, internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi |
|
11 |
Makroalglerin toprak gübresi olarak kullanımları. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu, internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi. |
|
12 |
Makroalglerin hayvan yemi olarak kullanılmaları. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu, internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi. |
|
13 |
Öğrenci sunumları |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, |
Sunumları dinleme, değerlendirme ve tartışma |
|
14 |
Öğrenci sunumları |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, |
Sunumları dinleme, değerlendirme ve tartışma |
|
15 |
Agar üretimi |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu, internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi. |
|
16/17 |
Final sınavı |
Sınava hazırlık |
Final Sınavı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Richmond, A., 1986. Cell response to environmental factors. In: Richmond, A. (Ed.), CRC Handbook of Microalgal Mass Culture. CRC Press, Boca Raton, pp. 69– 106.
Ders notları
Brown, M.R., Jeffrey, S.W., Garland, C.D., 1989. Nutritional aspects of microalgae used in mariculture: a literature review. CSIRO Marine Laboratories Report No. 205, CSIRO Hobart, Australia.
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
Strickland, J.D.H. and Parsons, T.R., 1968. A practical handbook of seawater analysis. Bull. Fish. Res. Bd. Canada 167, p. 311.
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
0 |
30 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
70 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
4 |
|
2 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimleri kavrar. |
4 |
|
3 |
Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı alan ile ilgili stratejileri belirler; yöntem ve teknikleri ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olur. |
3 |
|
4 |
Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, farklı disiplinler arası bilgileri sentezler, yorumlar, yeni bilgi ve teoriler üretir. |
5 |
|
5 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında veri toplar, sonuçları değerlendirir; araştırma yöntemlerini kullanarak, neden-sonuç ilişkisi kurup, sorunlara çözüm önerileri geliştirir. |
4 |
|
6 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak planlar, projelendirir ve yürütür. |
4 |
|
7 |
Uzmanlaştığı alan ile ilgili uygulamalarda ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için bireysel veya ekip üyesi olarak yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir, sorumluluk alarak çözüm üretir. |
5 |
|
8 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynaklara ulaşır, bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirecek deneyim kazanır. |
5 |
|
9 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. |
4 |
|
10 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder, çalışma ve araştırmalarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır; alanında toplumsal bilinç oluşumuna katkı sağlar. |
4 |
|
11 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, seminer ve toplantıları izler, eleştirir. |
4 |
|
12 |
Yabancı dil bilgilerini kullanarak yurt dışı kaynaklı yayınları izler, sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
5 |
|
13 |
Çalışma alanında gereksinim duyduğu bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
3 |
|
14 |
Uygulama alanı ile ilgili verilerin bilimsel yönden değerlendirilmesi ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder, denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
15 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek strateji, politika ve uygulama planları geliştirir; elde ettiği sonuçları toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde toplum yararına değerlendirir ve yaygınlaştırır. |
4 |
|
16 |
Yüksek lisans eğitimi sürecinde edindiği bilgi ve deneyimlerle, uygulama ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
5 |
70 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
15 |
5 |
75 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
3 |
9 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
0 |
0 |
0 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
4 |
4 |
|
Toplam İş Yükü: | 158 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6.32 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|