|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Kirliliğinde Biyodeneyler |
|
Dersin Kodu |
: |
ST-523 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. M.ZİYA LUGAL GÖKSU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Biyodeneyleri, yöntemlerini ve kullanım amaçlarını tanımlar Su kirliliğinde su ürünleri ile yapılan deneyleri inceler, amaca uygun model deneyi belirler ve açıklar Ekipman, deney maddeleri ve deney organizmalarını belirler Deney kurar ve izler Sonuçları değerlendirir ve pratiğe uyarlamada beceri kazanır
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Kirleticilerin sucul ortama ve sucul canlılara etkisinin arazide belirlenme zorluğu nedeniyle, laboratuvarda benzer ortam ve koşullarda deney yapılması, sonuçların uygulamaya uyarlanması ve konuda beceri kazanma.
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Su kirliliğinin saptanması için yapılması gereken incelemeler (suyun incelenmesi ve biyolojik gözlemler), zehir etkisi ve zehirlilik parametresi, biyo-deney ve çeşitleri, balık biyo deneyleri, biyo deney koşulları, yöntem ve değerlendirmeler.
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri ve Laboratuvarları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Su kirliliği ve biyodeneyler hakkında genel bilgi |
Ders notu okunması |
Düz anlatım |
|
2 |
Biyodeneyler, sınıflandırılması ve çeşitleri(ön, kontrol ve esas deneyler) |
Ders notu okunması |
Düz anlatım |
|
3 |
Deney materyali(canlı-cansız) ve deney ortamı hakkında araştırma |
Kaynak tarama-inceleme-değerlendirme, ödev hazırlığı |
Tartışma, ödev sunumu |
|
4 |
Ön deneyler, kurulması ve izlenmesi |
Bilgileri gözden geçirme ve değerlendirme, ödev hazırlığı |
Laboratuvar,ödev sunumu |
|
5 |
Ön deneyler, kurulması ve izlenmesi |
Bilgileri gözden geçirme ve değerlendirme |
Laboratuvar |
|
6 |
Ön deney sonuçlarının değerlendirilmesi ve esas deneylere hazırlık |
Bilgileri gözden geçirme ve değerlendirme, ödev hazırlığı |
Tartışma, ödev sunumu |
|
7 |
Kontrol deneyleri, kurulması ve izlenmesi |
Bilgileri gözden geçirme ve değerlendirme |
Laboratuvar |
|
8 |
Ara Sınav |
Ara sınav için hazırlık |
|
|
9 |
Kontrol deneyleri kurulması ve izlenmesi |
Bilgileri gözden geçirme ve değerlendirme |
Laboratuvar |
|
10 |
Kontrol deney sonuçlarının değerlendirilmesi ve esas deneylere hazırlık |
Bilgileri gözden geçirme ve değerlendirme, ödev hazırlığı |
Tartışma, ödev sunumu |
|
11 |
Esas deneyler, kurulması ve izlenmesi |
Bilgileri gözden geçirme ve değerlendirme |
Laboratuvar |
|
12 |
Esas deneyler kurulması ve izlenmesi |
Bilgileri gözden geçirme ve değerlendirme, ödev hazırlığı |
Laboratuvar, ödev sunumu |
|
13 |
Esas deneyler kurulması ve izlenmesi |
Bilgileri gözden geçirme ve değerlendirme |
Laboratuvar |
|
14 |
Sonuçların İstatistik yöntemler(Probit analiz) kapsamında irdelenmesi |
İstatistik yöntemler-Probit analiz okunması, ödev hazırlığı |
Tartışma, ödev sunumu |
|
15 |
Deneylere ait bilgi ve bulguların tartışılması, sonuçların değerlendirilmesi |
Sözlü sunum için hazırlanılacak |
Tartışma ve sözlü sunum |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Final sınavına hazırlık |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
GÖKSU, M.Z.L., 2011, Su Kirliliğinde Biyodeneyler(Ders notu), Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Adana.(Basımda)
ÜNSAL, M., 1998, Kirlilik Deneyleri. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Su Ürünleri ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yayın No:11,Seri:A, Bodrum.
GÖKSU, M.Z.L., 2003, Su Kirliliği Ders Kitabı, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Yayın No: 7, Nobel Kitapevi, Adana.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
6 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
5 |
|
2 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimleri kavrar. |
3 |
|
3 |
Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı alan ile ilgili stratejileri belirler; yöntem ve teknikleri ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olur. |
4 |
|
4 |
Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, farklı disiplinler arası bilgileri sentezler, yorumlar, yeni bilgi ve teoriler üretir. |
3 |
|
5 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında veri toplar, sonuçları değerlendirir; araştırma yöntemlerini kullanarak, neden-sonuç ilişkisi kurup, sorunlara çözüm önerileri geliştirir. |
4 |
|
6 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak planlar, projelendirir ve yürütür. |
5 |
|
7 |
Uzmanlaştığı alan ile ilgili uygulamalarda ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için bireysel veya ekip üyesi olarak yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir, sorumluluk alarak çözüm üretir. |
3 |
|
8 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynaklara ulaşır, bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirecek deneyim kazanır. |
4 |
|
9 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. |
2 |
|
10 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder, çalışma ve araştırmalarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır; alanında toplumsal bilinç oluşumuna katkı sağlar. |
3 |
|
11 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, seminer ve toplantıları izler, eleştirir. |
3 |
|
12 |
Yabancı dil bilgilerini kullanarak yurt dışı kaynaklı yayınları izler, sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
2 |
|
13 |
Çalışma alanında gereksinim duyduğu bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
2 |
|
14 |
Uygulama alanı ile ilgili verilerin bilimsel yönden değerlendirilmesi ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder, denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
15 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek strateji, politika ve uygulama planları geliştirir; elde ettiği sonuçları toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde toplum yararına değerlendirir ve yaygınlaştırır. |
3 |
|
16 |
Yüksek lisans eğitimi sürecinde edindiği bilgi ve deneyimlerle, uygulama ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
6 |
4 |
24 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
18 |
18 |
|
Toplam İş Yükü: | 140 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.6 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|