|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Sucul Ekosistemlerde Üretim |
|
Dersin Kodu |
: |
ST-522 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. DURSUN AVŞAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Mevcut ürün ve okyanuslardaki birincil üretimin coğrafik değişimini ayırt edebilir Sucul ekosistemde organik üretimin ölçümünü yapabilir Sucul ortamda gerçekleşen fotosentez miktarını belirleyebilir Birincil üretimi etkileyen faktörlerin etki mekanizmalarını ayırt edebilir Birincil üretimi etkileyen faktörlerle üretim düzeyi arasındaki ilişkiyi kurabilir Besin tuzları ve diğer elementlerle bir sucul ekosistemde gerçekleşen üretim düzeyi arasındaki ilişkiyi kurabilir Otlama ile bir ekosistemin üretim düzeyi arasındaki ilişkiyi kurabilir Otlama oranını tahmin edebilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı, öğrencilerin birincil üretim gross ve net üretim, mevcut ürün kavramları ile ilgili bilgi alması ve denizlerde birincil üretimin coğrafi dağılımı, birincil ve ikincil üretimi tahmin metotlarını kavramasıdır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Birincil üretim, gross ve net üretim, mevcut ürün kavramı, birincil üretimin okyanuslardaki coğrafi dağılımı, birincil üretimi etkileyen faktörler ve birincil üretim tahmin yöntemleri, ikincil üretim, ikincil üretimi tahmin yöntemleri, cohortlar ve cohort üretiminin tahmini. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş ve Kemosentez |
Ders Notları 1-13. Sayfalar Okunacak. Ödev: Sucul Ortamda Kemosentez |
Düz Anlatım |
|
2 |
Mevcut Ürün ve Okyanuslardaki Birincil Üretimin Coğrafik Değişimi |
Ders Notları 13-19. Sayfalar Okunacak. |
Düz Anlatım ve Tartışma |
|
3 |
Organik Üretimin Ölçümü |
Ders Notları 19-23. Sayfalar Okunacak. |
Düz Anlatım |
|
4 |
Klorofil Tahmini-Fotosentez |
Ders Notları 23-32. Sayfalar Okunacak. |
Düz Anlatım |
|
5 |
Fotosentez Miktarının Tahmini |
Ders Notları 32-41. Sayfalar Okunacak. Ödev: Birincil Üretim ve Etkileyen Faktörler |
Düz Anlatım |
|
6 |
Birincil Üretime Etki Eden Faktörler |
Ders Notları 41-50. Sayfalar Okunacak. |
Düz Anlatım ve Tartışma |
|
7 |
Birincil Üretimin Vertikal Değişimi |
Ders Notları 50-60. Sayfalar Okunacak. Ödev: Besin Tuzları ve Döngüleri |
Düz Anlatım |
|
8 |
Ara Sınav |
Sınav İçin Çalışma |
|
|
9 |
Besin Tuzları |
Ders Notları 60-78. Sayfalar Okunacak. |
Düz Anlatım ve Tartışma |
|
10 |
Birincil Üretim İçin Gerekli Diğer Elementler |
Ders Notları 78-83. Sayfalar Okunacak. |
Düz Anlatım |
|
11 |
Birincil Üretimi Etkileyen Diğer Faktörler |
Ders Notları 83-90. Sayfalar Okunacak. |
Düz Anlatım |
|
12 |
Birincil Üretimi Etkileyen Diğer Faktörler (Devam) |
Ders Notları 90-98. Sayfalar Okunacak. |
Düz Anlatım |
|
13 |
Otlama (Grazing) |
Ders Notları 98-102. Sayfalar Okunacak. |
Düz Anlatım |
|
14 |
Nutrient Dağılımı ve Fitoplankton |
Ders Notları 102-109. Sayfalar Okunacak. |
Düz Anlatım |
|
15 |
Otlama Oranının Tahmini ve İkincil Üretim |
Ders Notları 109-128. Sayfalar Okunacak. |
Düz Anlatım |
|
16/17 |
Final Sınavı |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
LIVINGSTON, R.J., 2001. Eutrophication Processes in Coastal Systems. CPR Press New York, 327p.
PARSONS, T.R., TAKAHASHI, M., HARGRAVE, B., 1990. Biological oceanographic Process. Third edition. Pergamon Press, Oxford, England, 330p.
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
THURMAN, H.V. and WEBER, H.H., 1984. Marine Biology. Bell and Howell Campany. USA, 446p.
VALIELA, I., 1984. Marine Ecological Processes. Springer-Verlag New York Inc., Printed in USA, 408p.
WIEBE, p.h., 1970. Small-scale spatial distribution in oceanic zooplankton. Limnol. Oceanogr. 15: 205-217.
BOZCUK, S., Bitki Fisyolojisi, Metabolik olaylar. Hatipoğlu Yayınevi, 174s.
BROWN, T.E., and RICHARDSON, F.L., 1968. The effect of growth environment of the physiology of algae; light intensity. J. Phycol. 4: 38-54.
BRYAN, J.R., RILEY, J.P. and LEB. VILLIAMS, P.J., 1976. A Winkler procedure for making precise measurement of Oxygen concentration for productivity and related studies. J. Exp. Mar. Biol. Ecol. 21: 191-197.
CASSIE, R.M., 1959. Micro-distribution of plankton. New Zealand J. Sci. 2: 398-409.
CUSHING, D.H., 1951. Thr vertical migration of planktonic Crustacea. Biol. Reviews, 26: 158-192.
RYTHER, J.H., 1956. Photosynthesis in the Ocean as a function of light intensity. Limnol. Oceanogr. I, 61-70.
RYTHER, J.H., 1965. The measurement of primary production. Limnol. Oceanogr. 1: 72-84.
HAMA, T., MIYAZAKI, T., OGAWA, Y., UNAKUMA,T., TAKAHASHI,M., OTSUKI,A. and ICHIMURA, S., 1983.
Measurement of photosynthetic production of marine phytoplankton population by using a stable C13 isotope. Mar. Biol. 73: 31-37.
HEWITT, E.J., 1957. Some aspects of micro nutrient element metabolism in plants. Nature, 180: 1020-1022.
HOLM-HANSEN, O., 1970. ATP levels in algal cells as influenced by environmental conditions. Plant Cell Physiol. 11: 689-700.
ICHIMURA, S., 1967. Environmental gradient and its relation to primary productivity in Tokyo Bay. Records. Oceanogr. Works. Japan. 9: 115-128.
ICHIMURA, S., SAIJO, Y. and ARUGA, Y., 1962. Photosynthetic characteristics of marine phytoplankton and their ecological meaning in the chlorophyll method. Bot. Mag., Tokyo, 75: 212-220.
KİRİZOĞLU, İ., 1994. Genel Biyoloji. Desen Yayınları, 527s.
KOK, B., 1960. Efficiency of photosynthesis. In handbuch der pflanzen physiologie, Ed: W. Ruhland Springer Verlag, New York, Vol. 5: Part 1, pp. 563-633.
KOK, B., and HOCH, G., 1961. Spectral changes in photosynthesis. In a symposium on light and life. Eds: W.D. McElroy and B. Glass, The Johns Hopkins Pres, Baltimore, 397-423 pp.
LEWIN, J., 1966. Silicon metabolism in diatoms. V. Germanium dioxide, a specific inhibitor of diatom growth, Phycologia, 6: 1-12.
LUI, N.S.T. and ROELS, O.A., 1972. Nitrogen metabolism of aquatic organisms. II. The assimilation of nitrate, nitrite and ammonia by Biddulphia aurite. J. Phycol. 8: 259-264.
McLAUGHLIN, J.J.A. and ZAHL, P.A., 1966. Endozic algae. In symbiosis, Ed: S.M. Henry. Academic Pres, New York, 257-297.
MENZEL, D.W., HULBERT, E.M. and RYTER, J.H., 1963. The effects of enriching Sargossa Sea water on the production and species composition of the phytoplankton. Deep-Sea Res. 10: 209-219.
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
4 |
|
2 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimleri kavrar. |
2 |
|
3 |
Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı alan ile ilgili stratejileri belirler; yöntem ve teknikleri ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olur. |
3 |
|
4 |
Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, farklı disiplinler arası bilgileri sentezler, yorumlar, yeni bilgi ve teoriler üretir. |
1 |
|
5 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında veri toplar, sonuçları değerlendirir; araştırma yöntemlerini kullanarak, neden-sonuç ilişkisi kurup, sorunlara çözüm önerileri geliştirir. |
4 |
|
6 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak planlar, projelendirir ve yürütür. |
2 |
|
7 |
Uzmanlaştığı alan ile ilgili uygulamalarda ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için bireysel veya ekip üyesi olarak yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir, sorumluluk alarak çözüm üretir. |
1 |
|
8 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynaklara ulaşır, bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirecek deneyim kazanır. |
3 |
|
9 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. |
2 |
|
10 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder, çalışma ve araştırmalarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır; alanında toplumsal bilinç oluşumuna katkı sağlar. |
2 |
|
11 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, seminer ve toplantıları izler, eleştirir. |
3 |
|
12 |
Yabancı dil bilgilerini kullanarak yurt dışı kaynaklı yayınları izler, sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
1 |
|
13 |
Çalışma alanında gereksinim duyduğu bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
1 |
|
14 |
Uygulama alanı ile ilgili verilerin bilimsel yönden değerlendirilmesi ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder, denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
15 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek strateji, politika ve uygulama planları geliştirir; elde ettiği sonuçları toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde toplum yararına değerlendirir ve yaygınlaştırır. |
2 |
|
16 |
Yüksek lisans eğitimi sürecinde edindiği bilgi ve deneyimlerle, uygulama ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
2 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
13 |
3 |
39 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
7 |
21 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
18 |
18 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
18 |
18 |
|
Toplam İş Yükü: | 138 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|