Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Sucul Ekosistemlerde Üretim

Dersin Kodu : ST-522

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. DURSUN AVŞAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Mevcut ürün ve okyanuslardaki birincil üretimin coğrafik değişimini ayırt edebilir
Sucul ekosistemde organik üretimin ölçümünü yapabilir
Sucul ortamda gerçekleşen fotosentez miktarını belirleyebilir
Birincil üretimi etkileyen faktörlerin etki mekanizmalarını ayırt edebilir
Birincil üretimi etkileyen faktörlerle üretim düzeyi arasındaki ilişkiyi kurabilir
Besin tuzları ve diğer elementlerle bir sucul ekosistemde gerçekleşen üretim düzeyi arasındaki ilişkiyi kurabilir
Otlama ile bir ekosistemin üretim düzeyi arasındaki ilişkiyi kurabilir
Otlama oranını tahmin edebilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı, öğrencilerin birincil üretim gross ve net üretim, mevcut ürün kavramları ile ilgili bilgi alması ve denizlerde birincil üretimin coğrafi dağılımı, birincil ve ikincil üretimi tahmin metotlarını kavramasıdır.

Dersin İçeriği : Birincil üretim, gross ve net üretim, mevcut ürün kavramı, birincil üretimin okyanuslardaki coğrafi dağılımı, birincil üretimi etkileyen faktörler ve birincil üretim tahmin yöntemleri, ikincil üretim, ikincil üretimi tahmin yöntemleri, cohortlar ve cohort üretiminin tahmini.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş ve Kemosentez Ders Notları 1-13. Sayfalar Okunacak. Ödev: Sucul Ortamda Kemosentez Düz Anlatım
2 Mevcut Ürün ve Okyanuslardaki Birincil Üretimin Coğrafik Değişimi Ders Notları 13-19. Sayfalar Okunacak. Düz Anlatım ve Tartışma
3 Organik Üretimin Ölçümü Ders Notları 19-23. Sayfalar Okunacak. Düz Anlatım
4 Klorofil Tahmini-Fotosentez Ders Notları 23-32. Sayfalar Okunacak. Düz Anlatım
5 Fotosentez Miktarının Tahmini Ders Notları 32-41. Sayfalar Okunacak. Ödev: Birincil Üretim ve Etkileyen Faktörler Düz Anlatım
6 Birincil Üretime Etki Eden Faktörler Ders Notları 41-50. Sayfalar Okunacak. Düz Anlatım ve Tartışma
7 Birincil Üretimin Vertikal Değişimi Ders Notları 50-60. Sayfalar Okunacak. Ödev: Besin Tuzları ve Döngüleri Düz Anlatım
8 Ara Sınav Sınav İçin Çalışma
9 Besin Tuzları Ders Notları 60-78. Sayfalar Okunacak. Düz Anlatım ve Tartışma
10 Birincil Üretim İçin Gerekli Diğer Elementler Ders Notları 78-83. Sayfalar Okunacak. Düz Anlatım
11 Birincil Üretimi Etkileyen Diğer Faktörler Ders Notları 83-90. Sayfalar Okunacak. Düz Anlatım
12 Birincil Üretimi Etkileyen Diğer Faktörler (Devam) Ders Notları 90-98. Sayfalar Okunacak. Düz Anlatım
13 Otlama (Grazing) Ders Notları 98-102. Sayfalar Okunacak. Düz Anlatım
14 Nutrient Dağılımı ve Fitoplankton Ders Notları 102-109. Sayfalar Okunacak. Düz Anlatım
15 Otlama Oranının Tahmini ve İkincil Üretim Ders Notları 109-128. Sayfalar Okunacak. Düz Anlatım
16/17 Final Sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  LIVINGSTON, R.J., 2001. Eutrophication Processes in Coastal Systems. CPR Press New York, 327p.
 PARSONS, T.R., TAKAHASHI, M., HARGRAVE, B., 1990. Biological oceanographic Process. Third edition. Pergamon Press, Oxford, England, 330p.
Diğer Kaynaklar  THURMAN, H.V. and WEBER, H.H., 1984. Marine Biology. Bell and Howell Campany. USA, 446p.
 VALIELA, I., 1984. Marine Ecological Processes. Springer-Verlag New York Inc., Printed in USA, 408p.
 WIEBE, p.h., 1970. Small-scale spatial distribution in oceanic zooplankton. Limnol. Oceanogr. 15: 205-217.
 BOZCUK, S., Bitki Fisyolojisi, Metabolik olaylar. Hatipoğlu Yayınevi, 174s.
 BROWN, T.E., and RICHARDSON, F.L., 1968. The effect of growth environment of the physiology of algae; light intensity. J. Phycol. 4: 38-54.
 BRYAN, J.R., RILEY, J.P. and LEB. VILLIAMS, P.J., 1976. A Winkler procedure for making precise measurement of Oxygen concentration for productivity and related studies. J. Exp. Mar. Biol. Ecol. 21: 191-197.
 CASSIE, R.M., 1959. Micro-distribution of plankton. New Zealand J. Sci. 2: 398-409.
 CUSHING, D.H., 1951. Thr vertical migration of planktonic Crustacea. Biol. Reviews, 26: 158-192.
 RYTHER, J.H., 1956. Photosynthesis in the Ocean as a function of light intensity. Limnol. Oceanogr. I, 61-70.
 RYTHER, J.H., 1965. The measurement of primary production. Limnol. Oceanogr. 1: 72-84.
 HAMA, T., MIYAZAKI, T., OGAWA, Y., UNAKUMA,T., TAKAHASHI,M., OTSUKI,A. and ICHIMURA, S., 1983. Measurement of photosynthetic production of marine phytoplankton population by using a stable C13 isotope. Mar. Biol. 73: 31-37.
 HEWITT, E.J., 1957. Some aspects of micro nutrient element metabolism in plants. Nature, 180: 1020-1022.
 HOLM-HANSEN, O., 1970. ATP levels in algal cells as influenced by environmental conditions. Plant Cell Physiol. 11: 689-700.
 ICHIMURA, S., 1967. Environmental gradient and its relation to primary productivity in Tokyo Bay. Records. Oceanogr. Works. Japan. 9: 115-128.
 ICHIMURA, S., SAIJO, Y. and ARUGA, Y., 1962. Photosynthetic characteristics of marine phytoplankton and their ecological meaning in the chlorophyll method. Bot. Mag., Tokyo, 75: 212-220.
 KİRİZOĞLU, İ., 1994. Genel Biyoloji. Desen Yayınları, 527s.
 KOK, B., 1960. Efficiency of photosynthesis. In handbuch der pflanzen physiologie, Ed: W. Ruhland Springer Verlag, New York, Vol. 5: Part 1, pp. 563-633.
 KOK, B., and HOCH, G., 1961. Spectral changes in photosynthesis. In a symposium on light and life. Eds: W.D. McElroy and B. Glass, The Johns Hopkins Pres, Baltimore, 397-423 pp.
 LEWIN, J., 1966. Silicon metabolism in diatoms. V. Germanium dioxide, a specific inhibitor of diatom growth, Phycologia, 6: 1-12.
 LUI, N.S.T. and ROELS, O.A., 1972. Nitrogen metabolism of aquatic organisms. II. The assimilation of nitrate, nitrite and ammonia by Biddulphia aurite. J. Phycol. 8: 259-264.
 McLAUGHLIN, J.J.A. and ZAHL, P.A., 1966. Endozic algae. In symbiosis, Ed: S.M. Henry. Academic Pres, New York, 257-297.
 MENZEL, D.W., HULBERT, E.M. and RYTER, J.H., 1963. The effects of enriching Sargossa Sea water on the production and species composition of the phytoplankton. Deep-Sea Res. 10: 209-219.


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 3 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
2 Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimleri kavrar. 2
3 Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı alan ile ilgili stratejileri belirler; yöntem ve teknikleri ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olur. 3
4 Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, farklı disiplinler arası bilgileri sentezler, yorumlar, yeni bilgi ve teoriler üretir. 1
5 Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında veri toplar, sonuçları değerlendirir; araştırma yöntemlerini kullanarak, neden-sonuç ilişkisi kurup, sorunlara çözüm önerileri geliştirir. 4
6 Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak planlar, projelendirir ve yürütür. 2
7 Uzmanlaştığı alan ile ilgili uygulamalarda ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için bireysel veya ekip üyesi olarak yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir, sorumluluk alarak çözüm üretir. 1
8 Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynaklara ulaşır, bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirecek deneyim kazanır. 3
9 Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. 2
10 Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder, çalışma ve araştırmalarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır; alanında toplumsal bilinç oluşumuna katkı sağlar. 2
11 Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, seminer ve toplantıları izler, eleştirir. 3
12 Yabancı dil bilgilerini kullanarak yurt dışı kaynaklı yayınları izler, sözlü ve yazılı iletişim kurar. 1
13 Çalışma alanında gereksinim duyduğu bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 1
14 Uygulama alanı ile ilgili verilerin bilimsel yönden değerlendirilmesi ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder, denetler ve bu değerleri öğretir. 3
15 Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek strateji, politika ve uygulama planları geliştirir; elde ettiği sonuçları toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde toplum yararına değerlendirir ve yaygınlaştırır. 2
16 Yüksek lisans eğitimi sürecinde edindiği bilgi ve deneyimlerle, uygulama ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 2
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 13 3 39
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 3 7 21
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 18 18
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü: 138
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.52
Dersin AKTS Kredisi: 6