|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Fotobiyoreaktörlerde Alg Üretimi |
|
Dersin Kodu |
: |
ST-502 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. OYA IŞIK |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Fotobiyoreaktörün tanımını yapar, tasarımı ve işletimine bağlı olarak sınıflandırır. Tubular ve panel fotobiyoreaktörü tanımlar, aksenik fotobiyoreaktörü açıklar. Mkroalg türlerinin dışarı ortamda fotobiyoreaktörlerde üretilmesini açıklar. Fotobiyoreaktörde kültür parametrelerinin optimizasyonunu açıklar. Ekonomik biyoreaktör tasarımlarını tanımlar. Fotobiyoreaktörde verimlilik hesabı yapar. Fermentörleri tanımlar ve heterotrofik alg beslenmesini açıklar.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Büyük hacimlerde, dışarı ortamda, kapalı sistemler olan fotobiyoreaktörlerde mikroalgleri kültüre almak ve alg biyoması üretmek . |
|
Dersin İçeriği |
: |
Fotobiyoreaktörün tanımlanması, tasarımı ve işletimine bağlı sınıflandırma, tubular ve panel fotobiyoreaktörler, aksenik fotobiyoreaktörler, fotobiyoreaktör tasarımında dikkate alınması gereken kriterler, ticari ölçekli fotobiyoreaktörlerin işletimi, mikroalg türlerinin dışarı ortamda fotobiyoreaktörlerde üretilmesi, fotobiyoreaktörlerde yüzey/hacim oranı, konumu ve eğimi, kültürün karışımı, sirkülsayon hızı, oksijen birikimi, gaz alışverişi, sıcaklık kontrolü, CO2 temini, aydınlanma, fotobiyoreaktör yapımında tercih edilecek malzemeler,reaktörün soğutulması, kültür parametrelerinin optimizasyonu, uygun tür seçimi, ekonomik biyoreaktör tasarımları, fotobiyoreaktörde verimlilik hesabı, Fermentörler, Heterotrofik alg besleme. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslikler, Algal Biyoteknoloji Laboratuarı, Fotobiyoreaktörler. |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Fotobiyoreaktörün tanımlanması, tasarımı ve işletimine bağlı sınıflandırma, tubular ve panel fotobiyoreaktörler. |
Dersi tanır, ders materyallerini temin eder. |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu,internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi. |
|
2 |
Fotobiyoreaktörde aksenik kültür, fotobiyoreaktör tasarımında dikkate alınması gereken kriterler. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma. |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu,internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi. |
|
3 |
Ticari ölçekli fotobiyoreaktörlerin işletimi. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma. |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu,internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi. |
|
4 |
Mikroalg türlerinin dışarı ortamda fotobiyoreaktörlerde kültüre alınması. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma. |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu,internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi. |
|
5 |
Fotobiyoreaktörlerde yüzey/hacim oranı, konumu ve eğimi, kültrün karışımı, sirkülsayon hızı, oksijen birikimi, gaz alışverişi, sıcaklık kontrolü, CO2 temini,aydınlatma, fotobiyoreaktör yapımında tercih edilecek malzemeler. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma. |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu,internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi. |
|
6 |
Reaktörlerin soğutulması, kültür parametrelerinin optimizasyonu. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma. |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu,internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi. |
|
7 |
Fakültedeki fotobiyoreaktörlerin(tubular ve panel) incelenmesi. Fotobiyoreaktörde alg kültürü için aşı üretilmesi.Fotobiyoreaktörün aşılanması. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma. |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu,internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi. |
|
8 |
Ara Sınav |
Sınava hazırlık |
Ara Sınav |
|
9 |
Öğrenci sunumu |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma. |
Sunumları dinleme, değerlendirme ve tartışma |
|
10 |
Kültürün hasatı ve verimlilik hesabı. Alansal ürün ve hacimsel ürün çıkışının hesaplanması. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma. |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu,internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi. |
|
11 |
Fotobiyoreaktörlerde kültüre alınan mikroalg türleri. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma. |
Yüz yüze anlatım, görsel sunu,internet üzerinden konu gösterimi, öğrenci ile karşılıklı konunun tartışılması, soru cevap, Pilot tesis ve laboratuar ortamında uygulamalı konunun işlenmesi. |
|
12 |
Öğrenci sunumu |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma. |
Sunumları dinleme, değerlendirme ve tartışma |
|
13 |
Ekonomik ve verimli biyoreaktör tasarımları.Fotobiyoreaktörde verimliliğin hesaplanması. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma. |
sunumları dinleme, değerlendirme ve tartışma |
|
14 |
Fermentörler, çalışma prensipi ve Heterotrofik alg beslenmesi. |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma. |
sunumları dinleme, değerlendirme ve tartışma |
|
15 |
Öğrenci sunumu |
Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma. |
sunumları dinleme, değerlendirme ve tartışma |
|
16/17 |
Final sınavı |
Sınava hazırlık |
Final sınavı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Becker, E.W., 1994. Microalgae: Biotechnology and Microbiology. , Cambridge University Press, Cambridge.
Vonshak, A. Abeliovich, S. Boussiba, S. Arad and A. Richmond, Production of Spirulina biomass: effects of environmental factors and population density, Biomass 2 (1982), pp. 175–185.
Molina, J. Fernández, F.G. Acién and Y. Chisti, Tubular photobioreactor design for algal cultures, J. Biotechnol. 92 (2001), pp. 113–131.
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
Richmond, Cell response to environmental factors In: A. Richmond, Editors, CRC Handbook of Microalgal Mass Culture, CRC Press, Boca Raton, Florida (1986), pp. 69–99.
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
4 |
|
2 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimleri kavrar. |
4 |
|
3 |
Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı alan ile ilgili stratejileri belirler; yöntem ve teknikleri ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olur. |
4 |
|
4 |
Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, farklı disiplinler arası bilgileri sentezler, yorumlar, yeni bilgi ve teoriler üretir. |
5 |
|
5 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında veri toplar, sonuçları değerlendirir; araştırma yöntemlerini kullanarak, neden-sonuç ilişkisi kurup, sorunlara çözüm önerileri geliştirir. |
5 |
|
6 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak planlar, projelendirir ve yürütür. |
5 |
|
7 |
Uzmanlaştığı alan ile ilgili uygulamalarda ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için bireysel veya ekip üyesi olarak yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir, sorumluluk alarak çözüm üretir. |
4 |
|
8 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynaklara ulaşır, bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirecek deneyim kazanır. |
5 |
|
9 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. |
4 |
|
10 |
Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder, çalışma ve araştırmalarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır; alanında toplumsal bilinç oluşumuna katkı sağlar. |
4 |
|
11 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, seminer ve toplantıları izler, eleştirir. |
4 |
|
12 |
Yabancı dil bilgilerini kullanarak yurt dışı kaynaklı yayınları izler, sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
4 |
|
13 |
Çalışma alanında gereksinim duyduğu bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
5 |
|
14 |
Uygulama alanı ile ilgili verilerin bilimsel yönden değerlendirilmesi ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder, denetler ve bu değerleri öğretir. |
4 |
|
15 |
Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek strateji, politika ve uygulama planları geliştirir; elde ettiği sonuçları toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde toplum yararına değerlendirir ve yaygınlaştırır. |
4 |
|
16 |
Yüksek lisans eğitimi sürecinde edindiği bilgi ve deneyimlerle, uygulama ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
13 |
5 |
65 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
6 |
18 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
5 |
5 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 140 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.6 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|