|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
İleri Besin Kimyası |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-509 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ABDURRAHMAN POLAT |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Besinlerdeki proteinlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklar Balı etindeki fosfolipitler, steroller and vitaminlerin kimyasal yapılarının açıklar Su aktivitesi ve su ürünlerindeki öneminin açıklar Enzim aktivitesi ve gıdalardaki öneminin açıklar Gıda katkı maddelerini açıklar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
YLSAİ-201 Uzmanlık Alan Dersi
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Besinlerin kimyasal bileşenleri, su aktivitesi, hayvansal , bitkisel ve mikrobiyal proteinlerin fiziksel özellikleri ve kimyasal reaksiyonları, fosfolipitler, steroller, vitaminler, enzim aktivitesi, katkı maddelerinin öğretilmesi. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Gıdaların kimyasal kompozisyonu, besinlerin su içeriği ve önemi, gıdalarda su aktivitesi, hayvansal, bitkisel ve mikrobiyal proteinlerin fiziksel özellikleri ve kimyasal reaksiyonları, lipitlerin ve karbonhidratların kimyasal reaksiyonları, fosfolipitler, steroller, vitaminler, enzim aktivitesi, gıda katkıları |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş |
Ders ile ilgili bilgileri okunması |
Düz anlatım |
|
2 |
Su aktivitesi ve su ürünlerinde önemi |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
3 |
Hayvansal proteinlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
4 |
Bitkisel proteinlerin kimyasal reaksiyonları |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
5 |
Bitkisel proteinlerin fiziksel özellikleri |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
6 |
Mikrobiyal proteinlerin kimyasal reaksiyonları |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
7 |
Mikrobiyal proteinlerin fiziksel özellikleri |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
8 |
Arasınav |
Arasınava hazırlık |
Yazılı sınav |
|
9 |
Gıda katkı maddeleri |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
10 |
Balık etindeki fosfolipitler ve steroller, ödev |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
11 |
Balık etindeki vitaminler, ödev çalışması |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
12 |
Besinlerde enzim aktivitesi , ödev çalışması |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
13 |
Besin kimyasında yeni yaklaşımlar |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum, beyin fırtınası |
|
14 |
Ödev değerlendirmesi |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Beyin fırtınası |
|
15 |
Genel değerlendirme |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Beyin fırtınası |
|
16/17 |
Final sınavı |
Final sınavına hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Potter, N.N., Hotchkiss, J.H., 1997. Food Science
Keskin, H., 1987. Besin Kimyası (Ders Kitabı)
Telefoncu, A., 1993. Besin Kimyası (Ege Üniv.Fen Fakültesi yayınları)
Voet, D.,Voet, J.G., 1990. Biochemistry
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
40 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
5 |
60 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
4 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
5 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
3 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
2 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
1 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
1 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
4 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
5 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
3 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
2 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
0 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
1 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
4 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
4 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
5 |
11 |
55 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
7 |
7 |
|
Toplam İş Yükü: | 138 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|