|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Yemeklik Yağ İşleme Teknolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-671 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Yağların kimyasal yapısını bilir Bitkisel ve hayvansal yağların elde edilmesi hakkında bilgi sahibi olur Yağların rafinasyonu ve kalite kontrolü hakkında bilgi sahibi olur Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı yüksek lisans öğrencilerine bitkisel ve hayvansal yağların üretim teknolojisi ile ilgili temel bilgiler vermektir |
|
Dersin İçeriği |
: |
Trigiliserid biyosentezi, metabolizması ve yağların kimyasal yapısı.
Bitkisel yağların üretim teknolojisi (ham yağ eldesi, rafinasyon, ambalajlama ve depolama, kalite kriterleri).
Hayvansal yağların üretim teknolojisi (dokudan ekstraksiyon, rafinasyon) |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Gıda Mühendisliği Bölümü derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
2 |
Yağların kimyasal yapısı |
StDers notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
3 |
Yağlı tohum-meyve ve değerlendirme kriterleri |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
4 |
Ham yağ çıkarma |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
5 |
Ham yağın rafinasyonu |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
6 |
Bitkisel yağların üretim teknolojisi |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma |
|
7 |
Ayçiçek yağı |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
8 |
Ara sınav |
Sınava hazırlık |
Sınav |
|
9 |
Mısırözü yağı |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
10 |
Soya yağı |
Standart derslik teknolojileri |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
11 |
Palm ve pamuk yağı |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
12 |
Hayvansal yağların üretim teknolojisi |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
13 |
Tereyağ ve sadeyağ işleme teknolojisi |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
14 |
Sığır iç yağı, kuyruk yağı işleme teknolojisi |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
15 |
Ödevlerin sunumu |
Preparation for the presentation |
Ödev sunumu |
|
16/17 |
Yılsonu sınavı |
Sınava Hazırlık |
Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Başoğlu, F., 2006. Yemeklik yağ teknolojileri. Nobel yayın akademi, Ankara. 349s.
Kayahan, M., 2004. Yağlı tohumlardan ham yağ üretim teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası.. Ankara. 234s.
Kayahan, M., 2008. Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası.. Kitaplar serisi.10. 2. Baskı. Ankara. 218s
Kayahan, M., 2008. Yağ Kimyası. TMMOB Gıda Mühenisleri Odası. Kitaplar serisi.10. 2. Baskı. Ankara 248s
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
90 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
10 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
4 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
5 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
5 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
4 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
4 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
5 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
5 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
4 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
5 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
3 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
4 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
4 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
4 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
13 |
3 |
39 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
13 |
4 |
52 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
12 |
24 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
12 |
12 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
12 |
12 |
|
Toplam İş Yükü: | 139 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.56 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|