Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Maya Fizyolojisi ve Biyoteknolojisi

Dersin Kodu : GM-665

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HÜSEYİN ERTEN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Mayaların fizyolojisini bilir.
Mayaların gıda sanayinde kullanımı ve bunların oluşturdukları esas ve yan ürünler hakkında bilgi sahibi olur
Hedeflediği maya fermantasyonu ürününe göre gerekli mayayı starter kültür olarak kullanabilme becerisi kazanır
Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : GM-665 Maya Fizyolojisi ve Biyoteknolojisi

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı mayaların fizyolojisi ve gıda sanayinde kullanım alanları ile ilgili bilgi vermektir.

Dersin İçeriği : Giriş, maya fizyolojisi, maya genetiği, etil alkol fermantasyonu, saf kültürler, mayaların gıda ve içecek sanayisinde kullanım alanları.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölümü derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
2 Mayaların sitolojisi Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
3 Mayaların beslenmesi Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
4 Mayaların gelişmesi Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
5 Etil alkol fermantasyonu Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
6 Etil alkol fermantasyonu sonucu oluşan ürünler Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
7 Maya genetiği Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
8 Ara sınav Sınava hazırlık Yazılı
9 Maya genetiği, probiyotik mayalar Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
10 Starter kültürler Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma Düz anlatım, Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
11 Mayaların sanayide kullanım alanları: Alkollü içkiler, Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
12 Mayaların sanayide kullanım alanları: Ekmek mayası ve tek hücre proteini Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
13 Mayaların sanayide kullanım alanları: Endüstriyel etil alkol, enzim, maya ekstraktı, organik asit, vitamin, renk maddeleri. Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
14 Mayalar ile ilgili literatürdeki bazı son gelişmeler Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
15 Öğrenci ödev sunumları
16/17 Yılsonu sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Walker, G.M., 1998, Yeast Physiology and Technology, John Wiley, Chichester.
  Querol, A., Fleet, G.H., 2006, Yeasts in Food and Beverages, The Yeast Handbook, Springer, -Verlag, Berlin.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 4
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 2
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 2
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 2
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 4
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 4
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 4
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 3
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 4
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 3
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 3
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 4
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 3
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 4
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 10 20
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü: 139
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.56
Dersin AKTS Kredisi: 6