|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Zeytinyağı İşleme Teknolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-650 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Zeytinyağı üretimi için uygun zeytin çeşitlerini bilir Zeytinden yağ çıkarılması ve üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur Zeytinyağı üretiminde kullanılan sistemler hakkında bilgi sahibi olur Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı zeytinyağı işleme teknolojisi ile ilgili temel bilgiler vermektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Yağlık zeytinlerin özellikleri ve bileşimleri, olgunluk indeksine bağlı hasat zamanı
Hazırlık işlemleri, Zeytinyağı işleme teknolojisinde kullanılan sistemler, amabalajlama ve depolama
Kaliteli ve güvenilir zeytinyağı üretimi
Zeytinyağlarının sınıflandırılması, kalite ve saflık kriterleri |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Gıda Mühendisliği Bölümü derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
2 |
Zeytinyağı üretiminde kullanılan zeytin çeşitleri ve özellikleri |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
3 |
Zeytinin yağa işlenmesi |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
4 |
Ön işlemler |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
5 |
Zeytinyağı, karasu (sıvı fazların) ve prinanın(katı) ayrılması |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
6 |
Zeytinyağı ve karasuyun (sıvı fazda) ayrılması |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
7 |
Zeytinyağı üretim teknolojisinde kullanılan sistemler |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
8 |
Ara Sınav |
Sınava hazırlık |
Sınav |
|
9 |
İşleme yöntemlerinin zeytinyağı ve yan ürünlerin bileşim ve kalitesine etkisi |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
10 |
Zeytinyağının depolanması ve ambalajlanması |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
11 |
Zeytinyağının bileşimi |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
12 |
Zeytinyağı ve çeşitleri ile ilgili sınıflandırmalar |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
13 |
Zeytinyağının bileşimi ve sağlık açısından önemi. |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
14 |
Zeytinyağı ve prina yağının nitelikleri ile ilgili ulusal ve uluslararası düzenlemeler |
Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu |
|
15 |
Odev ve projelerin sunumu |
Sunuma hazırlık |
Sunum, tartışma |
|
16/17 |
Yılsonu sınavı |
Sınava hazrlık |
Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Göğüş, F., Özkaya, M. T., ve Ötleş, S., 2009. Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi. Genel Yayın No: 6. 1. Baskı. Ankara. 274 s.
Tokuşoğlu, 2010. Özel meyve: Zeytin. Kimyası, Kalite ve Teknolojisi. Sidas medya Ltd Şti 1. Baskı. Gülermat matbaacılık. Yayın No: 007-1B. 330 s
Özilbey, N., 2011. Zeytin çeşitlerimiz. Sidas medya Ltd Şti 1. Baskı. Seher matbaacılık. Yayın No: 010-1B. 192 s.
Kayahan, M., Tekin, A., 2009. Zeytinyağı Üretim Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri odası. Kitaplar serisi: 15. Ankara. 198 s.
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (TGK) Zeytinyağı ve Prina yağ Numune Alma ve Analiz Metodları Tebliği (2010/36). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (TGK) Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği (2010/35). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
3 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
3 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
4 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
5 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
3 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
4 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
4 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
5 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
4 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
5 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
4 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
4 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
5 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
13 |
3 |
39 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
13 |
4 |
52 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
15 |
45 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 140 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.6 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|