Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Zeytinyağı İşleme Teknolojisi

Dersin Kodu : GM-650

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Zeytinyağı üretimi için uygun zeytin çeşitlerini bilir
Zeytinden yağ çıkarılması ve üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur
Zeytinyağı üretiminde kullanılan sistemler hakkında bilgi sahibi olur
Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı zeytinyağı işleme teknolojisi ile ilgili temel bilgiler vermektir.

Dersin İçeriği : Yağlık zeytinlerin özellikleri ve bileşimleri, olgunluk indeksine bağlı hasat zamanı Hazırlık işlemleri, Zeytinyağı işleme teknolojisinde kullanılan sistemler, amabalajlama ve depolama Kaliteli ve güvenilir zeytinyağı üretimi Zeytinyağlarının sınıflandırılması, kalite ve saflık kriterleri

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölümü derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
2 Zeytinyağı üretiminde kullanılan zeytin çeşitleri ve özellikleri Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
3 Zeytinin yağa işlenmesi Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
4 Ön işlemler Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
5 Zeytinyağı, karasu (sıvı fazların) ve prinanın(katı) ayrılması Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
6 Zeytinyağı ve karasuyun (sıvı fazda) ayrılması Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
7 Zeytinyağı üretim teknolojisinde kullanılan sistemler Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Sınav
9 İşleme yöntemlerinin zeytinyağı ve yan ürünlerin bileşim ve kalitesine etkisi Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
10 Zeytinyağının depolanması ve ambalajlanması Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
11 Zeytinyağının bileşimi Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
12 Zeytinyağı ve çeşitleri ile ilgili sınıflandırmalar Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
13 Zeytinyağının bileşimi ve sağlık açısından önemi. Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
14 Zeytinyağı ve prina yağının nitelikleri ile ilgili ulusal ve uluslararası düzenlemeler Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
15 Odev ve projelerin sunumu Sunuma hazırlık Sunum, tartışma
16/17 Yılsonu sınavı Sınava hazrlık Sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Göğüş, F., Özkaya, M. T., ve Ötleş, S., 2009. Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi. Genel Yayın No: 6. 1. Baskı. Ankara. 274 s.
 Tokuşoğlu, 2010. Özel meyve: Zeytin. Kimyası, Kalite ve Teknolojisi. Sidas medya Ltd Şti 1. Baskı. Gülermat matbaacılık. Yayın No: 007-1B. 330 s
 Özilbey, N., 2011. Zeytin çeşitlerimiz. Sidas medya Ltd Şti 1. Baskı. Seher matbaacılık. Yayın No: 010-1B. 192 s.
 Kayahan, M., Tekin, A., 2009. Zeytinyağı Üretim Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri odası. Kitaplar serisi: 15. Ankara. 198 s.
Diğer Kaynaklar  Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (TGK) Zeytinyağı ve Prina yağ Numune Alma ve Analiz Metodları Tebliği (2010/36). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.
 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (TGK) Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği (2010/35). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 70
    Ödev/Proje/Diğer 3 30
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 3
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 3
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 4
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 5
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 3
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 4
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 4
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 4
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 5
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 4
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 5
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 4
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 4
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 5
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 13 3 39
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 13 4 52
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 3 15 45
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 140
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.6
Dersin AKTS Kredisi: 6