|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
İleri Enstrümental Analiz Yöntemleri |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-663 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. SERKAN SELLİ |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Enstrünmentall Analiz Cihazının Seçimi ve Hassas Örnek Hazırlama Teknikleri Spektrofotometrik analizler için standart hazırlama ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi Kromatografik analizler için standart hazırlama ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi Aroma maddeleri ekstraksiyon yöntemleri öğrenme, ekstrakt hazırlama ve GC analizleri GC-MS- Olfaktometri ile aroma-aktif bileşiklerin analizleri HPLC için ekstraksiyon yöntemleri öğrenme ve sıvı kromatografiisi analizleri
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Hassas enstrümental cihazların temel prensipleri yüksek lisans öğrencilere aktarmak ve gıda analizlerinde problemin tanımlanması ve bu problemin hassas bir şekilde ilgili enstrümental analiz tekniklerini ile çözümünü uygulamalı olarak öğrencilere açıklamaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Enstrümental Analizlerin Genel Teorisi, Enstrümental Cihazlar için Örnek Hazırlama Teknikleri, HunterLAB ile Renk Analizleri, Spektroskopinin Teorisi, ultraviyole ve görünür bölge spekstroskopisi, UV-VIS spektrofotometreleri, analitik uygulamaları, floresans ve floresans spektroskopisi yöntemleri, refraktometrik, interferometrik ve polarimetrik yöntemler ve ölçümler, atomik absorbsiyon ve alev emisyon spektroskopisi, kromatografi: ilkeleri ve analitik uygulamaları, kağıt kromatografisi, sıvı ve gaz kromatografisi, Gc-Ms-Olfaktometri, HPLC ve GC´nin gıda analizleri uygulamaları |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik ve Laboratuvar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Enstrümental Analizlerin Teorisi |
Ders Notu |
Ders anlatım, laboratuvar uygulaması, bilgisayar, projektör |
|
2 |
Analizler için örnek hazırlam teknikleri |
Ders Notu |
Ders anlatım, laboratuvar uygulaması, bilgisayar, projektör |
|
3 |
UV-Görünür Spektrofotometrenin Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı |
Ders Notu |
Ders anlatım, laboratuvar uygulaması, bilgisayar, projektör |
|
4 |
Turbidimetrenin ve Renk Ölçerin Temel Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı |
Ders Notu |
Ders anlatım, laboratuvar uygulaması, bilgisayar, projektör |
|
5 |
Polarimetrenin Temel Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı |
Ders Notu |
Ders anlatım, laboratuvar uygulaması, bilgisayar, projektör |
|
6 |
Atomik Absorbsiyon Cihazının Temel Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı |
Ders Notu |
Ders anlatım, laboratuvar uygulaması, bilgisayar, projektör |
|
7 |
Kağıt ve Kolon Kormatografiisi Hazırlama Teknikleri |
Ders Notu |
Ders anlatım, laboratuvar uygulaması, bilgisayar, projektör |
|
8 |
Ara Sınav |
Sınava hazırlık |
Yazılı ve Laboratuvar |
|
9 |
Aroma Ekstraksiyon yöntemleri
-sıvı-sıvı ekstraksiyon
-katı faz ekstraksiyon
- katı faz mikro ekstraksiyon
- purge ve trap ekstraksiyon
- mikrodalga ile ekstraksiyon |
Ders notu |
Ders anlatım, , bilgisayar, projektör |
|
10 |
Aroma Maddeleri Ekstraksiyonu Uygulamaları |
Ders notu |
Ders anlatım, laboratuvar uygulaması, bilgisayar, projektör |
|
11 |
GC ve GC-MS Cihazının Temel Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı |
Ders notu |
Ders anlatım, laboratuvar uygulaması, bilgisayar, projektör |
|
12 |
Aroma-aktif bileşikler için panelist eğitimi |
Ders notu |
Ders anlatım, laboratuvar uygulaması, bilgisayar, projektör |
|
13 |
Aroma-Aktif Bileşklerin GC-MS-Olfaktometri ile Analizleri |
Ders notu |
Ders anlatım, laboratuvar uygulaması, bilgisayar, projektör |
|
14 |
HPLC için Örnek Hazırlama |
Ders notu |
Ders anlatım, laboratuvar uygulaması, bilgisayar, projektör |
|
15 |
HPLC ile Gıda Analizleri |
Ders notu |
Ders anlatım, laboratuvar uygulaması, bilgisayar, projektör |
|
16/17 |
Yıl Sonu Sınavı |
Sınava hazırlık |
Yazıllı ve Lab |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Douglas A. Skoog, F. James Holler, Timothy A. Nieman, Principles of instrumental analysis Saunders College Pub., 1998 - 849 sayfa
Ahuja, Jespersen, N. 2006. Modern Instrumental Analysis, Elsevier, UK
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
90 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
10 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
3 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
3 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
3 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
3 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
4 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
3 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
2 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
5 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
2 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
4 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
4 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
4 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
1 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
3 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
12 |
7 |
84 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
3 |
3 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
3 |
3 |
|
Toplam İş Yükü: | 146 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.84 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|