|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Mikroorganizma Genetiği ve Genetik Manipülasyonlar |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-634 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. IŞIL VAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
1. Temel genetik kavramlar öğrenilir. 2. Bakteri ve ökaryot mikroorganizma hücre yapıları irdelenerek bakteri ve ökaryot mikroorganizmaların genetiği karşılaştırmalı olarak tartışılır. 3. Bakteriler arasında genetik madde aktarımı detaylı bir şekilde verilir. 4. Rekombinant DNA teknolojisi ve genetik manipülasyonlar hakkında bilgi edinilir. 5.Gıda endüstrisinde genetik manipülasyonlarla elde edilmiş mikroorganizmalar ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
GM-634 Mikroorganizma Genetiği ve Genetik Manipülasyonlar
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Mikroorganizma genetiğine ilişkin temel bilgilerin öğretilmesi ve bu konuya dair günümüzdeki gelişmelerin verilmesi ve bunun yanı sıra çeşitli genetik teknikler kullanılarak mikroorganizmalara yönelik yapılan manipülasyonların ve bunların sonuçlarının tartışılması amaçlanmıştır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Temel genetik kavramlarının öğrenilmesi ve gıda endüstrisinde uygulanan genetik uygulamalar hakkında bilgi verilmesi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Genetikte temel kavramlar |
Ders notundaki ilgili konular, |
slight sunumu |
|
2 |
Bakteri hücrelerinin Yapısı ve Çoğalmaları |
Ders notundaki ilgili konular, |
slight sunumu |
|
3 |
Maya ve küflerin yapısı ve özellikleri |
ilgili kitaptan takip |
slight sunumu |
|
4 |
Nükleik asitler:DNA, RNA |
Ders notundaki ilgili konular |
slight sunumu |
|
5 |
Bakterilerde Protein sentezi |
Ders notundaki ilgili konular |
slight sunumu |
|
6 |
Mikroorganizma genomu ve gen fonksiyonlarının düzenlenmesi |
Ders notundaki ilgili konular |
slight sunumu |
|
7 |
Mikroorganizmalarda Mutasyonlar |
Ders notundaki ilgili konular |
slight sunumu |
|
8 |
Mikroorganizmalarda Mutasyonlar |
Ders notundaki ilgili konular |
slight sunumu, video gösterimi |
|
9 |
Arasınav |
Ara sınava kadar işlenmiş konuları, önerilen kaynaklardan ve verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak. |
Ara sınav |
|
10 |
Bakteriyofajlar |
çeşitli kaynaklardan hazırlanan notlar |
slight sunumu ve ödev sunumları |
|
11 |
Mikroorganizmalar arasında genetik madde aktarımı |
Ders notundaki ilgili konular |
slight sunumu, video gösterimi |
|
12 |
Mikroorganizmalarda Rekombinasyon |
Ders notundaki ilgili konular |
slight sunumu, video gösterimi |
|
13 |
Rekombinant DNA teknolojisi ve genetik manipülasyonlar |
Ders notundaki ilgili konular |
slight sunumu, video gösterimi |
|
14 |
Gıda endüstrisinde genetik manipülasyonlarla elde edilmiş mikroorganizmalar ve uygulamaları |
Ders notundaki ilgili konular |
ödev anlatımları, çeşitli araştırma sunumları |
|
15 |
Yılsonu sınavı |
Dönem süresince işlenmiş konuları, önerilen kaynaklardan ve verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak. |
Yıl sonu sınavı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Akman, M. 1977, Bakteri Genetiği, Cumhuriyet Üniversitesi Yayın No.1, Sivas.
Maloy, S., Cronan, J.E., Freifelder, D., 1994, Microbial Genetics. Jones and Barlett Publishers Boston, London
Tunail, N., 2010. Genel Mikrobiyoloji, Ankara
Madigan, M.T., Martinko, J.M., Parker, J., 1997. Brock Biology Of Microorganisms. Prentice Hall International, Inc.,USA,986
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
80 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
20 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
4 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
2 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
0 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
0 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
4 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
4 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
2 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
2 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
1 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
2 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
5 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
2 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
2 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
10 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 150 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|