Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Modifiye Yağlar ve Üretim Teknolojileri

Dersin Kodu : GM-628

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Yağların teknolojik modifikasyonunu bilir
Modifiye yağ üretiminde kullanılan hammaddeler ve üretim tekniği arasındaki ilişkiyi kavrar.
Margarin üretiminde işleme süresince uygulanacak işlemleri bilir.
Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı yüksek lisans öğrencilerine modifiye yağların üretimi hakkında teknolojik bilgiyi kazandırmak.

Dersin İçeriği : Yağların modifikasyonu, Fraksiyone kristalizasyon teknolojisi, Hidrojenasyon teknolojisi, In-es teknolojisi, Margarin üretim teknolojisi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölümü derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş Notların veya iligli konuların kitaptan okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
2 Yağların modifikasyonuna ait temel bilgiler Notların veya iligli konuların kitaptan okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
3 Yağların erime noktalarını etkileyen etmenler Notların veya iligli konuların kitaptan okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
4 Yağların trigliserit yapısı Notların veya iligli konuların kitaptan okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
5 Başlıca modifiye yağ üretim yöntemleri Notların veya iligli konuların kitaptan okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
6 Fraksiyone kristalizasyon teknolojisi Notların veya iligli konuların kitaptan okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
7 Katı yağ fazlarının fraksiyonlanması Notların veya iligli konuların kitaptan okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
8 Ara sınav Sınava hazırlık Ara Sınav
9 Hayvan doku ve organ yağlarının üretimi ve fraksiyonlanması Notların veya iligli konuların kitaptan okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
10 Vinterizasyon Notların veya iligli konuların kitaptan okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
11 Hidrojenasyon teknolojisi Notların veya iligli konuların kitaptan okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
12 Trans yağ asitlerinin oluşumu ve gıdalar açısından önemi Notların veya iligli konuların kitaptan okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
13 İnterestrefikasyon teknolojisi Notların veya iligli konuların kitaptan okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
14 Suda yağ/yağda su emülsiyonları üretim teknolojisi Notların veya iligli konuların kitaptan okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
15 Margarin üretim teknolojisi Notların veya iligli konuların kitaptan okunması Düz anlatım, tartışma, video ve/veya internet sunumu
16/17 Yılsonu sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Friberg, s. E. And Larsson, K., 1997. Food emulsions. Marcel dekker inc.,582s.
 Kayahan, M., 2002 Modifiye yağlar ve üretim teknolojisi. Metu pres. 2. Baskı. Ankara. 263s.
 Başoğlu, F., 2006. Yemeklik yağ teknolojileri. Nobel yayın akademi, Ankara. 349s.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 3 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 5
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 3
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 3
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 4
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 4
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 4
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 3
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 5
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 5
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 4
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 3
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 4
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 4
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 5
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 13 3 39
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 13 4 52
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 3 10 30
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü: 145
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.8
Dersin AKTS Kredisi: 6