Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Yemeklik Yağların Analitik Kalite Kontrolü

Dersin Kodu : GM-647

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Yemeklik yağlara uygulanan testleri bilir
Yemeklik yağların analitik kalite kontrolü hakkında bilgi sahibi olur
Yemeklik yağlarda kalite kontrol analizleri yapar ve uygular ve sonuçları yorumlar
Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Yüksek lisans seviyesindeki mezun öğrencilere yemeklik yağlara uygulanan fiziksel, kimyasal ve enstrümantal analizleri öğretmek.

Dersin İçeriği : Yağlı tohumlar ve yağlı meyvelerden numune alma yöntemleri, Ham yağlara uygulanan analizler, Rafine yağlara uygulanan analizler, Zeytinyağına uygulanan saflık, kalite kontrol ve duyusal analiz testleri, ilgili düzenlemeler, standart ve tebliğler, sonuçların yorumlanması.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölümü derslik ve laboratuvarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Ders anlatımı, sınıf içi tartışma, audio ve internet sunumu
2 Yağlı tohum, yağlı meyveler ve yağlardan numune alma yöntemleri Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Ders anlatımı, deney yapımı, Laboratuvar içi tartışma
3 Yağlı tohum ve meyvelere uygulanan analizler (yağ ve nem tayini, dane ve meyve özelliklerinin belirlenmesi, olgunlaşma indeksi) Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Ders anlatımı, deney yapımı, Laboratuvar içi tartışma
4 Özgül ağırlık, kırılma indisi, uçucu madde ve eterde çözünmeyen yabancı maddeyi belirleme Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Ders anlatımı, deney yapımı, Laboratuvar içi tartışma
5 Zeytinyağında UV özgül absorbansı belirleme (Kalite testi) Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Ders anlatımı, deney yapımı, Laboratuvar içi tartışma
6 Yağlarda peroksit sayıs ve Serbest yağ asitlerini belirleme (kalite testi) Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Ders anlatımı, deney yapımı, Laboratuvar içi tartışma
7 Yağlarda Konjuge dienler, p-anisidine değeri belirleme (yağlarda oksidasyon takibi) Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Ders anlatımı, deney yapımı, Laboratuvar içi tartışma
8 Ara sınav Sınava hazırlık Sınav
9 Sabunlaşan/sabunlaşmayan madde ve sabunlaşma sayısını belirleme Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Ders anlatımı, deney yapımı, Laboratuvar içi tartışma
10 Krismer sayısı, bellier indisini belirleme Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Ders anlatımı, deney yapımı, Laboratuvar içi tartışma
11 İyot sayısını belirleme Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Ders anlatımı, deney yapımı, Laboratuvar içi tartışma
12 Prina deneyi uygulaması Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Ders anlatımı, deney yapımı, Laboratuvar içi tartışma
13 Yağ asitlerini belirleme Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Ders anlatımı, deney yapımı, Laboratuvar içi tartışma
14 Yağların fenolik bileşikler, tokoferol ile klorofil ve karetenoid içeriklerinin belirlenmesi Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Ders anlatımı, deney yapımı, Laboratuvar içi tartışma
15 Sonuçların tebliğ ve standartlara göre yorumlanması Ders notu ve kitabındaki ilgili konuların okunması Ders anlatımı, sınıf içi tartışma, audio ve internet sunumu
16/17 Yılsonu sınavı Sınava hazırlık Sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. 2001. Yağlı Tohumlar, Yağ Üretim Aşamaları ve Mamül Üründe Kalite Kontrol Analizleri. Bitkisel Yağ Teknolojisi. Pamukkale Üniversitesi Yayınları, 220 s. Denizli.
 Türk Standartları Enstitüsü, TS 342 Yemeklik Zeytinyağı Muayene ve Deney Yöntemleri, 2003. Ankara
Diğer Kaynaklar  Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (TGK) Zeytinyağı ve Prina yağ Numune Alma ve Analiz Metodları Tebliği (2010/36). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.
 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (TGK) Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği (2010/35). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.
 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (TGK) Bitki Adı ile Anılan Yemeklik Yağlar Tebliği (2010/17). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.
 AOAC. (1990). Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 15th edn (edited by K. Helrich). Arlington, VA: Association of Official Analytical Chemists.


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 3 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 3
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 4
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 5
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 5
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 5
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 4
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 4
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 4
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 4
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 5
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 5
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 4
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 4
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 5
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 13 3 39
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 13 4 52
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 3 10 30
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü: 145
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.8
Dersin AKTS Kredisi: 6