Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Gıda sektöründe Kalite Yönetim Sistemleri

Dersin Kodu : GM-616

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. TURGUT CABAROĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : ISO 9001:2008 Kalite standardı ve ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği standardında istenen şartları bilir
Standartlar tarafından istenen gerekli sistem dokumanlarını hazırlama becerisi kazanır
Bir gıda işletmesinde gıda kalite veya gıda güvenliği yönetim sistemini hazırlama becerisi kazanır
Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Gıda üretim zincirinde bulunan herhangi bir kuruluşta, gıdanın kaliteli ve güvenilir olmasını sağlayacak bir sistemin nasıl kurulacağı ve yönetileceği, sistem dokümanlarının nasıl hazırlanacağı konularında bilgi vermek.

Dersin İçeriği : Toplam kalite yönetimi: ISO 9001: 2008 Kalite Yönetim Sistemleri-Şartlar; ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Yönetim sistemlerine genel bakış, ISO 9001:2008, ISO 22000 Ders notu Sözlü, tartışma
2 Ön koşul programları (PAS 220, mevzuat, Codex Alm) Ders notu Sözlü, tartışma
3 Yönetim sistemlerinde Proses yaklaşımı modeli Ders notu Sözlü, tartışma
4 Sistem dokümanları, Doküman yönetimi ve kayıtların yönetimi Ders notu Sözlü, tartışma
5 Yönetim sorumluluğu Ders notu Sözlü, tartışma
6 Kaynak yönetimi Ders notu Sözlü, tartışma
7 Ara sinav Ders notu Yazılı
8 Güvenli gıda üretiminin planlanması Ders notu Sözlü, tartışma
9 Güvenli gıda üretiminin gerçekleştirilmesi (HACCP ilkeleri) Ders notu Sözlü, tartışma
10 Tedarikçi yönetimi Ders notu Sözlü, tartışma
11 Sorumluluk, yetki ve iletişim (iç ve dış) Ders noyu Sözlü, tartışma
12 Ölçme analiz ve iyileştirme Ders notu Sözlü, tartışma
13 Uygun olmayan ürün kontrolü, geri çağırma Ders notu Sözlü, tartışma
14 Kalite ei kitabı ve zorunlu prosedürlerin hazırlanması Ders noyu Sözlü, tartışma
15 İç tetkik, pratik ve örnek çalışmalar Ders notu Sözlü, tartışma
16/17 Yılsonu sınavı Ders notu Yazılı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Anonim, 2009. TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri - Şartlar, Türk Standartları Enstitüsü Anonim, 2006. TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Türk Standartları Enstitüsü Baş, T., 2002, OSO 9000 Kalite Yönetim Sistemi, Sistem Yayıncılık, İstanbul Mahmutoğlu, T, 2010, Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek, ODTÜ Yayıncılık, Ankara
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 2 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 3
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 3
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 0
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 2
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 4
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 3
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 4
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 4
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 5
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 2
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 3
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 3
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 3
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 4
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 20 40
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 14 14
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 152
Toplam İş Yükü / 25 (s): 6.08
Dersin AKTS Kredisi: 6