|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda sektöründe Kalite Yönetim Sistemleri |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-616 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. TURGUT CABAROĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
ISO 9001:2008 Kalite standardı ve ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği standardında istenen şartları bilir Standartlar tarafından istenen gerekli sistem dokumanlarını hazırlama becerisi kazanır Bir gıda işletmesinde gıda kalite veya gıda güvenliği yönetim sistemini hazırlama becerisi kazanır Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Gıda üretim zincirinde bulunan herhangi bir kuruluşta, gıdanın kaliteli ve güvenilir olmasını sağlayacak bir sistemin nasıl kurulacağı ve yönetileceği, sistem dokümanlarının nasıl hazırlanacağı konularında bilgi vermek. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Toplam kalite yönetimi: ISO 9001: 2008 Kalite Yönetim Sistemleri-Şartlar; ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Yönetim sistemlerine genel bakış, ISO 9001:2008, ISO 22000 |
Ders notu |
Sözlü, tartışma |
|
2 |
Ön koşul programları (PAS 220, mevzuat, Codex Alm) |
Ders notu |
Sözlü, tartışma |
|
3 |
Yönetim sistemlerinde Proses yaklaşımı modeli |
Ders notu |
Sözlü, tartışma |
|
4 |
Sistem dokümanları, Doküman yönetimi ve kayıtların yönetimi |
Ders notu |
Sözlü, tartışma |
|
5 |
Yönetim sorumluluğu |
Ders notu |
Sözlü, tartışma |
|
6 |
Kaynak yönetimi |
Ders notu |
Sözlü, tartışma |
|
7 |
Ara sinav |
Ders notu |
Yazılı |
|
8 |
Güvenli gıda üretiminin planlanması |
Ders notu |
Sözlü, tartışma |
|
9 |
Güvenli gıda üretiminin gerçekleştirilmesi (HACCP ilkeleri) |
Ders notu |
Sözlü, tartışma |
|
10 |
Tedarikçi yönetimi |
Ders notu |
Sözlü, tartışma |
|
11 |
Sorumluluk, yetki ve iletişim (iç ve dış) |
Ders noyu |
Sözlü, tartışma |
|
12 |
Ölçme analiz ve iyileştirme |
Ders notu |
Sözlü, tartışma |
|
13 |
Uygun olmayan ürün kontrolü, geri çağırma |
Ders notu |
Sözlü, tartışma |
|
14 |
Kalite ei kitabı ve zorunlu prosedürlerin hazırlanması |
Ders noyu |
Sözlü, tartışma |
|
15 |
İç tetkik, pratik ve örnek çalışmalar |
Ders notu |
Sözlü, tartışma |
|
16/17 |
Yılsonu sınavı |
Ders notu |
Yazılı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Anonim, 2009. TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri - Şartlar, Türk Standartları Enstitüsü
Anonim, 2006. TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Türk Standartları Enstitüsü
Baş, T., 2002, OSO 9000 Kalite Yönetim Sistemi, Sistem Yayıncılık, İstanbul
Mahmutoğlu, T, 2010, Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek, ODTÜ Yayıncılık, Ankara
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
3 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
3 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
0 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
2 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
4 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
3 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
4 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
4 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
5 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
2 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
3 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
3 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
3 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
4 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
20 |
40 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 152 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6.08 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|