|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
İçme Sütü Teknolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-604 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. NURAY GÜZELER |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
İçme sütüne işlenecek çiğ sütün özelliklerini bilir. İçme sütü üretiminde süte uygulanacak ön işlemleri bilir. Pastörize süt üretim teknolojisini bilir. Sterilize ve UHT süt üretim teknolojisini bilir. İçme sütünde depolama sırasında meydana gelen değişimleri bilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Ülkemizde ve Dünyada içme sütünün durumu ve önemi, içme sütüne işlenecek çiğ sütün özellikleri, sütün temizlenmesi ve süt yağının standardizasyonu, pastörize süt üretim teknolojisi, sterilizasyon çeşitleri ve UHT süt üretim teknolojisi, içme sütüne işleme ve depolama sırasında sütün bileşiminde oluşan değişmeler. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Ülkemizde ve Dünyada içme sütünün durumu ve önemi, içme sütüne işlenecek çiğ sütün özellikleri, sütün temizlenmesi ve süt yağının standardizasyonu, pastörize süt üretim teknolojisi, sterilizasyon çeşitleri ve UHT süt üretim teknolojisi, içme sütüne işleme ve depolama sırasında sütün bileşiminde oluşan değişmeler. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dünyada ve Türkiyede içme sütünün durumu |
İlgili ders notları |
Anlatım, ödev, tartışma |
|
2 |
Sokak sütçülüğü ve kaynatılmış süt |
İlgili ders notları |
Anlatım, ödev, tartışma |
|
3 |
İçme sütüne işlenecek çiğ sütün özellikleri |
İlgili ders notları |
Anlatım, ödev, tartışma |
|
4 |
Süte uygulanan teknik işlemler, klarifikasyon, baktofugasyon, standardizasyon |
İlgili ders notları |
Anlatım, ödev, tartışma |
|
5 |
Pastörize süt üretim tekniği |
İlgili ders notları |
Anlatım, ödev, tartışma |
|
6 |
Pastörize süt ile ilgili yasal mevzuat |
İlgili ders notları |
Anlatım, ödev, tartışma |
|
7 |
Sterilize süt üretim tekniği |
İlgili ders notları |
Anlatım, ödev, tartışma |
|
8 |
Sterilize süt ile ilgili yasal mevzuat |
İlgili ders notları |
Anlatım, ödev, tartışma |
|
9 |
UHT süt üretimi ve özellikleri |
İlgili ders notları |
Anlatım, ödev, tartışma |
|
10 |
UHT süt ile ilgili yasal mevzuat |
İlgili ders notları |
Anlatım, ödev, tartışma |
|
11 |
Sıcaklığın süt üzerine etkisi |
İlgili ders notları |
Anlatım, ödev, tartışma |
|
12 |
İçme sütlerinde depolama sırasında meydana gelen değişimler |
İlgili ders notları |
Anlatım, ödev, tartışma |
|
13 |
İçme sütü kalite kontrolü |
İlgili ders notları |
Anlatım, ödev, tartışma |
|
14 |
İçme sütü kalite kontrolü |
İlgili ders notları |
Anlatım, ödev, tartışma |
|
15 |
Ara sınav |
İlgili ders notları |
Yazılı sınav |
|
16/17 |
Final sınavı |
İlgili ders notları |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Süt Teknolojisi. Mustafa Metin. 2007. Ege Üniversitesi Basımevi.
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
Internet kaynakları
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
5 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
4 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
4 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
4 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
5 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
5 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
4 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
5 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
4 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
5 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
4 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
4 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
5 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
6 |
84 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
12 |
12 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 152 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6.08 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|