Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Snack Food Technology

Dersin Kodu : GM-572

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : İlgili endüstrinin bilgili ve deneyimli eleman gereksinimini karşılamaya katkı sağlamak
Atıştırmalık gıdalarla ilgili uzmanlık çalışması yapacak bireylerin ürün kalitesi ve ilgili standartlar hakkında bilgilenmesini sağlamak
Besleyici değeri yüksek yeni ürün üretimine katkı sağlamak
Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : The objective of the course is to give students the fundamental concepts and application of snack food technology

Dersin İçeriği : Ingredients (grain based ingredients; fats, oils and antioxidants; sweeteners; egg and milk related ingredients; salt, water, nuts, fruits, vegetables and spices; other ingredients); Processes and Formulas (snack based popcorn, chips made from doughs, puffed snacks, potato chips, fruit related snacks.

Dersin Dili : İngilizce

Dersin Yeri : Bölüm derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Definition and Economical Importance of Snack Foods Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
2 Nutritional Evaluation of Snack Foods Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
3 Basic Ingredients of Snack Foods Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
4 Basic Unit Operations in Snack Foods Production Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
5 Principles of Deep Fat Frying Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
6 Principles of Extrusion and Use of Extruders Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
7 Principles of Baking Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
8 Midterm
9 Potato Chips Production Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
10 Extruded Snacks Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
11 Pop Corn Production Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
12 Formulated Snack Foods Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
13 Quality Control and Assurance in Snack Food Production Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
14 Packaging of Snack Foods Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
15 Needs for New Product Developments Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
16/17 Final exam


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Riaz, M.N. (2002) (Ed) Extruders in Food Applications. CRC Press.
 Lusas, E.W., Rooney, L.W. (2001) Snack Foods Processing. CRC Press.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 1 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 3
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 4
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 4
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 1
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 4
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 4
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 3
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 3
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 3
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 3
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 4
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 3
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 3
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 3
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 15 15
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 20 20
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü: 139
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.56
Dersin AKTS Kredisi: 6