Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Süt ve Süt Ürünlerinde Temel Analiz Yöntemleri |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-554 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. NURAY GÜZELER |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Laboratuvarda nasıl çalışılması gerektiğini bilir. Süt ve süt ürünleri analizlerinin yapılış amaçlarını bilir. Süt ve süt ürünlerinden numune almayı ve hazırlamayı bilir. Süt ve süt ürünlerinde fiziksel, kimyasal ve duyusal analiz yapmayı bilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Süt ve süt ürünlerinde örnekleme metodları, fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik analiz yöntemleri, analizler için gerekli bazı çözeltilerin ve besiyerlerinin hazırlanması, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Süt ve süt ürünlerinde örnekleme metodları, fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik analiz yöntemleri, analizler için gerekli bazı çözeltilerin ve besiyerlerinin hazırlanması, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik, laboratuvar. |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Laboratuvar çalışması sırasında uyulması gereken kurallar |
Ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
2 |
Süt ve süt ürünlerinde fiziksel analiz yöntemleri |
Ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
3 |
Süt ve süt ürünlerinde fiziksel analiz yöntemleri |
Ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
4 |
Süt ve süt ürünlerinde fiziksel analiz yöntemleri |
Ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
5 |
Süt ve süt ürünlerinde kimyasal analiz yöntemleri |
Ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
6 |
Süt ve süt ürünlerinde kimyasal analiz yöntemleri |
Ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
7 |
Süt ve süt ürünlerinde kimyasal analiz yöntemleri |
Ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
8 |
Süt ve süt ürünlerinde duyusal analiz yöntemleri
|
Ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
9 |
Süt ve süt ürünlerinde duyusal analiz yöntemleri
|
Ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
10 |
Süt ve süt ürünlerinde duyusal analiz yöntemleri
|
Ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
11 |
Süt ve süt ürünlerinde enstrümental analiz yöntemleri
|
Ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
12 |
Süt ve süt ürünlerinde enstrümental analiz yöntemleri
|
Ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
13 |
Süt ve süt ürünlerinde enstrümental analiz yöntemleri
|
Ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
14 |
Süt ve süt ürünlerinde enstrümental analiz yöntemleri
|
Ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
15 |
Ara sınav |
Ders notlarındaki ilgili konular |
Yazılı sınav |
|
16/17 |
Final sınavı |
Ders notlarındaki ilgili konular |
Yazılı sınav |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
5 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
4 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
4 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
4 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
4 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
4 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
4 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
4 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
3 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
4 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
5 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
4 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
4 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|