Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Fermantasyon Biyokimyası

Dersin Kodu : GM-546

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL
Doç.Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL

Dersin Öğrenme Kazanımları : Mikrobiyel gelişme kinetiğini ve mikroorganizma kültürleme yöntemlerini öğrenir.
Endüsriyel açıdan önemli mikroorganizmaların izolasyonu ve geliştirilmesini öğrenir
Fermentör tasarımını bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Alkol fermantasyonun biyokimyasal temellerini öğretmek.

Dersin İçeriği : Canlılarda enerji metabolizması, enzimler, fermantasyon proseslerine giriş, etil alkol fermantasyonu, gliseroprüvik fermantasyon, malolaktik fermantasyon, fermantasyona etki eden faktörler

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölümü Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Canlılarda enerji metabolizması Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Reading hand-outs and related chapters in the reading list
2 Canlılarda enerji metabolizması Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Reading hand-outs and related chapters in the reading list
3 Canlılarda enerji metabolizması Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Reading hand-outs and related chapters in the reading list
4 Enzimler Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Reading hand-outs and related chapters in the reading list
5 Enzimler Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Reading hand-outs and related chapters in the reading list
6 Enzimler Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Reading hand-outs and related chapters in the reading list
7 Fermantasyon proseslerine giriş Lecturing, class discussion, audio-video and internet presentations Reading hand-outs and related chapters in the reading list
8 Fermantasyon proseslerine giriş Lecturing, class discussion, audio-video and internet presentations Reading hand-outs and related chapters in the reading list
9 Etil alkol fermantasyonu Lecturing, class discussion, audio-video and internet presentations Reading hand-outs and related chapters in the reading list
10 Etil alkol fermantasyonu Lecturing, class discussion, audio-video and internet presentations Reading hand-outs and related chapters in the reading list
11 Gliseroprüvik fermantasyon Lecturing, class discussion, audio-video and internet presentations Reading hand-outs and related chapters in the reading list
12 Arasınav
13 Malolaktik fermantasyon Lecturing, class discussion, audio-video and internet presentations Reading hand-outs and related chapters in the reading list
14 Fermantsyona etki eden faktörler Lecturing, class discussion, audio-video and internet presentations Reading hand-outs and related chapters in the reading list
15 Ödevlerin sunulması
16/17 Final


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  McNeil, B. ve Harvey, L. M. (1990) Fermentation, Oxford University Press, Oxford.
 Doran, P. M. (1995) Bioprocess Engineering Principles. Academic Pres, San Diego, USA
 Stanbury, P. F. and Whitaker, A. (1989) Principles of Fermentation Technology. Pergamon Pres, Oxford
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 1 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 4
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 4
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 2
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 2
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 4
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 4
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 4
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 4
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 4
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 4
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 3
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 4
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 3
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 4
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 20 20
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 20 20
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 138
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.52
Dersin AKTS Kredisi: 6