Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Dondurma Teknolojisi

Dersin Kodu : GM-609

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. NURAY GÜZELER

Dersin Öğrenme Kazanımları : Dondurma miksi hesaplamayı bilir.
Farklı dondurma reçetelerini bilir.
Dondurmanın kalite özelliklerini bilir.
Dondurma işletmelerinde temizlik ve sanitasyon uygulamalarını bilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dondurma miksinin hesaplanması, dondurma miksinin özellikleri, dondurmada hacim artışı, dondurma reçeteleri, dondurmanın duyusal değerlendirmesi, dondurma mikrobiyolojisi ve dondurma işletmelerinde temizlik ve sanitasyon.

Dersin İçeriği : Dondurma miksinin hesaplanması, dondurma miksinin özellikleri, dondurmada hacim artışı, dondurma reçeteleri, dondurmanın duyusal değerlendirmesi, dondurma mikrobiyolojisi ve dondurma işletmelerinde temizlik ve sanitasyon.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik, laboratuvar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Dondurmanın tanımı ve tarihçesi İlgili ders notu ve kitaplar Anlatım, ödev, tartışma
2 Dünyada ve Türkiyede dondurma İlgili ders notu ve kitaplar Anlatım, ödev, tartışma
3 Dondurma miksinin hesaplanması İlgili ders notu ve kitaplar Anlatım, ödev, tartışma
4 Dondurma miksinin özellikleri İlgili ders notu ve kitaplar Anlatım, ödev, tartışma
5 Dondurmada hacim artışı İlgili ders notu ve kitaplar Anlatım, ödev, tartışma
6 Dondurma üretim tekniği İlgili ders notu ve kitaplar Anlatım, ödev, tartışma
7 Dondurma üretim tekniği İlgili ders notu ve kitaplar Anlatım, ödev, tartışma
8 Dondurma reçeteleri İlgili ders notu ve kitaplar Anlatım, ödev, tartışma
9 Dondurmanın fizikokimyasal özellikleri İlgili ders notu ve kitaplar Anlatım, ödev, tartışma
10 Dondurmanın duyusal değerlendirmesi İlgili ders notu ve kitaplar Anlatım, ödev, tartışma
11 Dondurmanın diğer özellikleri İlgili ders notu ve kitaplar Anlatım, ödev, tartışma
12 Dondurmanın depolanması ve bazı sorunlar İlgili ders notu ve kitaplar Anlatım, ödev, tartışma
13 Dondurma ile ilgili yasal mevzuat İlgili ders notu ve kitaplar Anlatım, ödev, tartışma
14 Dondurma işletmeleri İlgili ders notu ve kitaplar Anlatım, ödev, tartışma
15 Ara sınav İlgili ders notu ve kitaplar Yazılı sınav
16/17 Final sınavı İlgili ders notu ve kitaplar Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  ARBUCKLE, W. S., 1986. Ice Cream, Chapman & Hall, NewYork, 318 p.
 ROTHWELL, J., 1990. Microbiology of Ice Cream and Related Products. Dairy Microbiology, (Ed). R.K. Robinson, Vol.2, 2nd ed., Elsevier Applied Science Publishers Ltd., London and New York, 409 p.”
Diğer Kaynaklar  Internet Kaynakları
 TKB, 2004. Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği. Tarım ve KöyiGleri Bakanlığı. Tebliğ No: 2004/45


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 1 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 5
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 5
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 5
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 4
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 5
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 4
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 5
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 4
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 4
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 5
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 5
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 4
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 4
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 4
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 12 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 14 14
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 138
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.52
Dersin AKTS Kredisi: 6