Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Reçel, Marmelat ve Jele yapım tekniği

Dersin Kodu : GM-517

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : İlgili endüstrinin deneyimli personel gereksinimini karşılamak
Konu ile ilgili yeni yatırımlara yol açmak
Ev koşullarında da söz konusu ürünlerin üretimini sağlayacak birey/toplum beslenmesine katkı sağlamak
Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı gıda endüstrisinin önemli bir dalının ürünleri olan reçel, marmelat ve jele üretimi hakkında kişilere bilgi ve beceri kazandırmaktır.

Dersin İçeriği : Pektin üretiminin ve kullanımının tarihçesi, Gıdaların şeker içeriklerinin yükseltilmesi ile korunmasının prensipleri, koruyucular ile ilgili standartlar, çeşitli meyve reçelleri, marmeratları ve jellerinin yapılış metotları, üretimin önemli noktaları

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Bölüm Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Genel Tanımlar Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma,
2 Gıdalarda Su Aktivitesinin Önemi; Su Aktivitesi Değerini Azaltma Yöntemleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma,
3 Meyvelere Uygulanan Ön İşlemler Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma,
4 Pektin; Pektin Jeli Oluşumu; Pektinin Teknolojik Özellikleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma,
5 Pektinin Kullanma Yöntemleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma,
6 Reçete Hazırlama; Pektin, Şeker, Asit, Su ve Diğer Maddeler Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma,
7 Pişirme Tekniği; Açık Kazanda Pişirme, Vakum Altında Pişirme Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma,
8 Arasınav
9 Ürünün Soğutulması, Ambalajlanması ve Depolanması Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma,
10 Reçel Marmelat ve Jele ile ilgili Kalite Kriterleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma,
11 Marmelat Üretim Denemeleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma,
12 Marmelat Üretim Denemeleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma,
13 Jele Üretim Denemeleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma,
14 Düşük Kalorili(Diyet) Reçel Üretimi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma,
15 Şeker İçeriği Arttırılan Ürünlerde Üretim Hataları ve Bozulmalar Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma,
16/17 Yılsonu sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Cemeroğlu, B., (2009) (Ed). Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 2 (Reçel, Marmelat Üretim Teknolojileri). Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:39, Ankara Üniversitesi
 Anon ( ). Handbook for The Fruit Processing Industry. A/S Kobenhavns pectin fabrik, DK-4623 Lille Skensved, Denmark.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 80
    Ödev/Proje/Diğer 1 20
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 3
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 3
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 4
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 1
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 4
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 4
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 3
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 4
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 2
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 3
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 4
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 4
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 3
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 3
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 15 15
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 20 20
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü: 139
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.56
Dersin AKTS Kredisi: 6