Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Mikrobiyal Kaynaklı Enzimler

Dersin Kodu : GM-602

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. IŞIL VAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : 1. Enzimler hakkında genel bilgi edindikten sonra, enzim kaynaklarının çeşitlerini öğrenir
2. Mikroorganizma kaynaklı enzimler sınıflandırılır
3 Enzimlerin kaynaklardan izolazyon ve saflaştırmasında kullanılan yöntemler öğrenilir.
4. Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride ve özelde gıda endüstrisinde kullanım alanları ve diğer kaynaklardan elde edilen enzimlerle karşılaştırılmaları irdelenirken son gelişmeler hakkında araştırmalar sunulur..

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : GM-602 Mikrobiyal Kaynaklı Enzimler

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Mikroorganizma kaynaklı enzimlerin tanıtılarak izolasyonu, saflaştırması ve kullanım alanlarının tartışılıp gıda endüstrisinde kullanılmasının değerlendirilmesi

Dersin İçeriği : Enzimler hakkında genel bilgi, enzim kaynakları ve sınıflandırılması, enzim izolasyonu ve saflaştırma yöntemleri, mikrobiyel kaynaklı enzimlerin gıda endüstrisinde kullanımı

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Enzimolojiye Giriş, Enzimlerin Tarihçesi farklı bilim dallarına ait (tıp, çevre, gıda, ziraat v.s.) enzimoloji kitaplarının gözden geçirilmesi Slight anlatım
2 Enzimlerin adlandırılması ve sınıflandırılması Ders notundaki ilgili konular Slight anlatım
3 Enzimlerin Yapısı, Fonksiyonları ve Özgüllük Ders notundaki ilgili konular Slight anlatım
4 Endüstriyel Önemi Olan Enzim Kaynakları Ders notundaki ilgili konular Slight anlatım
5 Endüstriyel Önemi Olan Enzim Kaynakları Ders notundaki ilgili konular Slight anlatım
6 Enzimlerin Biyoteknolojik Uygulamaları Ders notundaki ilgili konular Slight anlatım
7 Enzimlerin Gıda Maddelerindeki Rolü Ders notundaki ilgili konular Slight anlatım
8 Mikroorganizma kaynaklı enzimler sınıflandırılması Ders notundaki ilgili konular Slight anlatım
9 Ara sınavRelated courses and books Ara sınava kadar işlenmiş konuları, önerilen kaynaklardan ve verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak. Ara Sınav
10 Mikrobiyal Enzim Üretimi Ders notundaki ilgili konular Slight anlatım
11 Enzimlerin kaynaklardan izolasyon ve saflaştırması Ders notundaki ilgili konular, çeşitli konularla ilgili makaleler Slight anlatım
12 Enzimlerin kaynaklardan izolasyon ve saflaştırması Ders notundaki ilgili konular,çeşitli konularla ilgili makaleler Slight anlatım
13 Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride kullanım alanları Ders notundaki ilgili konular, son gelişmelerin takibi Slight anlatım
14 Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride kullanım alanları Ders notundaki ilgili konular, çeşitli yapılmış araştırmalar ve son gelişmeler Slight anlatım
15 YIL SONU SINAVI Dönem süresince işlenmiş konuları, önerilen kaynaklardan ve verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak. Yıl sonu sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Industrial Microbiology ; 1993 ; Gerald Reed (ed.)
 Protein Purification Methods ; E.L.V. Harris and S. Angal (Eds) ( Initial Planning : 1-64)
 - Enzyme Technology ; M.F.Chaplin and C.Bucke
 Fundamentals of Enzymology ; N.C.Price and L.Stevens
 Enzymtechnologie ; 1987 ; W.Hartmeier
 Enzim Bilgisi ; 1994 ; Trevor Palmer ; (Çevirenler: S.Cengiz; M.Cengiz)
 Biyokimya Ders Kitabı ; 1978 ; Gazenfer Bingöl
 - Gıda Kimyası ; 1975 ; Halit Keskin
 Biyokimya ;1992 ; Peter Karlson; ( Çeviren: Azmi Telefoncu)
 Harper’ın Biyokimyası ; 1993 ; Robert K. Murray, Peter A. Mayes, Darly K. Granner, Victor W. Rodwell ; ( Çevirenler: Gülriz Menteş ; Biltan Ersöz)
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 80
    Ödev/Proje/Diğer 1 20
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 4
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 3
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 0
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 0
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 4
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 5
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 3
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 3
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 3
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 2
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 2
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 4
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 5
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 3
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 10 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 14 14
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 150
Toplam İş Yükü / 25 (s): 6
Dersin AKTS Kredisi: 6