|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Mikrobiyal Kaynaklı Enzimler |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-602 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. IŞIL VAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
1. Enzimler hakkında genel bilgi edindikten sonra, enzim kaynaklarının çeşitlerini öğrenir 2. Mikroorganizma kaynaklı enzimler sınıflandırılır 3 Enzimlerin kaynaklardan izolazyon ve saflaştırmasında kullanılan yöntemler öğrenilir. 4. Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride ve özelde gıda endüstrisinde kullanım alanları ve diğer kaynaklardan elde edilen enzimlerle karşılaştırılmaları irdelenirken son gelişmeler hakkında araştırmalar sunulur..
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
GM-602 Mikrobiyal Kaynaklı Enzimler
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Mikroorganizma kaynaklı enzimlerin tanıtılarak izolasyonu, saflaştırması ve kullanım alanlarının tartışılıp gıda endüstrisinde kullanılmasının değerlendirilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Enzimler hakkında genel bilgi, enzim kaynakları ve sınıflandırılması, enzim izolasyonu ve saflaştırma yöntemleri, mikrobiyel kaynaklı enzimlerin gıda endüstrisinde kullanımı |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Enzimolojiye Giriş, Enzimlerin Tarihçesi |
farklı bilim dallarına ait (tıp, çevre, gıda, ziraat v.s.) enzimoloji kitaplarının gözden geçirilmesi |
Slight anlatım |
|
2 |
Enzimlerin adlandırılması ve sınıflandırılması |
Ders notundaki ilgili konular |
Slight anlatım |
|
3 |
Enzimlerin Yapısı, Fonksiyonları ve Özgüllük |
Ders notundaki ilgili konular |
Slight anlatım |
|
4 |
Endüstriyel Önemi Olan Enzim Kaynakları |
Ders notundaki ilgili konular |
Slight anlatım |
|
5 |
Endüstriyel Önemi Olan Enzim Kaynakları |
Ders notundaki ilgili konular |
Slight anlatım |
|
6 |
Enzimlerin Biyoteknolojik Uygulamaları |
Ders notundaki ilgili konular |
Slight anlatım |
|
7 |
Enzimlerin Gıda Maddelerindeki Rolü |
Ders notundaki ilgili konular |
Slight anlatım |
|
8 |
Mikroorganizma kaynaklı enzimler sınıflandırılması |
Ders notundaki ilgili konular |
Slight anlatım |
|
9 |
Ara sınavRelated courses and books |
Ara sınava kadar işlenmiş konuları, önerilen kaynaklardan ve verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak. |
Ara Sınav |
|
10 |
Mikrobiyal Enzim Üretimi |
Ders notundaki ilgili konular |
Slight anlatım |
|
11 |
Enzimlerin kaynaklardan izolasyon ve saflaştırması |
Ders notundaki ilgili konular, çeşitli konularla ilgili makaleler |
Slight anlatım |
|
12 |
Enzimlerin kaynaklardan izolasyon ve saflaştırması |
Ders notundaki ilgili konular,çeşitli konularla ilgili makaleler |
Slight anlatım |
|
13 |
Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride kullanım alanları |
Ders notundaki ilgili konular, son gelişmelerin takibi |
Slight anlatım |
|
14 |
Mikrobiyal kaynaklı enzimlerin endüstride kullanım alanları |
Ders notundaki ilgili konular, çeşitli yapılmış araştırmalar ve son gelişmeler |
Slight anlatım |
|
15 |
YIL SONU SINAVI |
Dönem süresince işlenmiş konuları, önerilen kaynaklardan ve verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak. |
Yıl sonu sınavı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Industrial Microbiology ; 1993 ; Gerald Reed (ed.)
Protein Purification Methods ; E.L.V. Harris and S. Angal (Eds)
( Initial Planning : 1-64)
- Enzyme Technology ; M.F.Chaplin and C.Bucke
Fundamentals of Enzymology ; N.C.Price and L.Stevens
Enzymtechnologie ; 1987 ; W.Hartmeier
Enzim Bilgisi ; 1994 ; Trevor Palmer ; (Çevirenler: S.Cengiz; M.Cengiz)
Biyokimya Ders Kitabı ; 1978 ; Gazenfer Bingöl
- Gıda Kimyası ; 1975 ; Halit Keskin
Biyokimya ;1992 ; Peter Karlson; ( Çeviren: Azmi Telefoncu)
Harper’ın Biyokimyası ; 1993 ; Robert K. Murray, Peter A. Mayes, Darly K. Granner, Victor W. Rodwell ; ( Çevirenler: Gülriz Menteş ; Biltan Ersöz)
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
80 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
20 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
4 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
3 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
0 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
0 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
4 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
3 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
3 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
3 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
2 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
2 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
4 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
5 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
3 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
10 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 150 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|