|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Alkollü İçkiler ve Analiz Yöntemleri |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-570 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. TURGUT CABAROĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Alkollü içkilerde yapılan kalite kontrol analizlerini bilir Alkollü içkiler analiz laboratuvarını organize etme becerisi kazanır Alkollü içkilerle ilgili mevzuatı takip etme yetisi kazanır Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Alkollü içkilerin üretimi, piyasaya arzı, denetimi ve kontrolü konularında bilgi vermek ve kontrolünde kullanılan analiz yöntemlerini teorik ve uygulamalı olarak öğretmek. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Şarap, bira ve yüksek alkollü içkilerin fiziksel ve kimyasal bileşimleri. Alkol, yoğunluk, kuru madde, kükürt dioksit, indirgen şeker, gliserol, metanol, ester, aldehit, yüksek alkoller, toplam asit, uçar asit, organik asit, azotlu madde ve fenol bileşikleri tayinleri, şaraplarda kırılmalar (demir, bakır, protein bulanıklığı), çeşitli hile ve hastalıkların belirlenmesi. Alkol denaturasyonu. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Ülkemizde alkollü içkilerin üretimi ve piyasaya arzı ile ilgili yasal düzenlemeler |
Ön okuma ve dersnotu |
sözlü anlatım, tartışma, web sitesi |
|
2 |
Alkollü içkilerin piyasa denetimi ve kontrolü |
Ön okuma ve internet |
sözlü anlatım, tartışma, web sitesi |
|
3 |
Alkol sektörü |
Ön okuma ve internet |
sözlü anlatım, tartışma, web sitesi |
|
4 |
Yüksek alkollü içkiler sektörü |
Ön okuma ve internet |
Projeksiyon, sözlü anlatım, web sitesi |
|
5 |
Şarap ve bira sektörü |
Ön okuma ve internet |
Projeksiyon, sözlü anlatım, web sitesi |
|
6 |
Şarap analizlerinde temel prensipler, alkollü içkiler analiz metotları |
Ön okuma ve ders notu |
sözlü anlatım, tartışma |
|
7 |
Ara sınav |
ders notu |
yazılı |
|
8 |
Uçar asit ve SO2 analizleri |
Ön okuma ve ders notu |
Sözlü anlatım, lab uygulaması |
|
9 |
Yoğunluk, alkol, toplam asit ve pH |
Ön okuma ve ders notu |
Sözlü anlatım, lab uygulaması |
|
10 |
Şeker ve organik asitler (HPLC) |
Ön okuma ve ders notu |
Sözlü anlatım, lab uygulaması |
|
11 |
Fenol bileşikleri, antosiyanin ve tanen |
Ön okuma ve ders notu |
Sözlü anlatım, lab uygulaması |
|
12 |
Kağıt kromatografisi ile malik asit analizi (mal. ferm. takibi) |
Ön okuma ve ders notu |
Sözlü anlatım, lab uygulaması |
|
13 |
Yüksek alkollü içkilerde yapılan analizler (özellikle rakı) |
Ön okuma ve ders notu |
Sözlü anlatım, lab uygulaması |
|
14 |
Metanol ve uçucu bileşikler |
Ön okuma ve ders notu |
Sözlü anlatım, lab uygulaması |
|
15 |
Rakıda anetol analizi |
Ön okuma ve ders notu |
Sözlü anlatım, lab uygulaması |
|
16/17 |
Yarıyıl sonu sınavı |
Dersnotu |
Sözlü ve yazılı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Anonim, 2005. Community Methods for the Analysis of Wines, EEC No 2676/90. Office of Official Publications of the European Communities, 194 s.
Anonim, 2005. Reference Methods for Analysis of Spirit Drinks. Official Journal of the European Communities, Council Regulation (EEC) No: 2870/2000, (47)s.
TAPDK, 2013, Alkollü İçkiler, www.tapdk.gov.tr
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
4 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
2 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
0 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
3 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
5 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
5 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
5 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
4 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
4 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
2 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
3 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
3 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
2 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
10 |
30 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 142 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.68 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|