Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Meyve ve Sebze Ürünlerinde Kalite Kontrolu

Dersin Kodu : GM-520

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : İlgili endüstrinin bilgili ve deneyimli eleman gereksinimini karşılamaya katkı sağlamak
Meyve ve sebzelerle ilgili uzmanlık çalışması yapacak bireylerin ürün kalitesi ve ilgili standartlar hakkında bilgilenmesini sağlamak
Kalitenin hammadde ile ilişkisini açıklığa kavuşturmak, kaliteli hammadde yetiştiriciliğinin teşvik edilmesini sağlamak
Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı meyve ve sebzelerden üretilecek çeşitli ticari ürünlerde kalite güvencesini sağlayacak bilgi ve deneyimi kişilere kazandırmaktır.

Dersin İçeriği : Kalite kontrolun önemi, Değerlendirme İlkeleri, Örnek hazırlama ve sonuçların değerlendirilmesi, ambalajın incelenmesi, tat, koku, şekil, olgunluk, yapı, enzim aktivitesi, pH, toplam asitlik ve yabancı materyallerin analizi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Bölüm derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Kalite Kontrol ve Güvencesinin Önemi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
2 Kalite Kontrol bölümünün Organizasyonu ve Sorumlulukları Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
3 Renk Ölçümü ve Değerlendirmesi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
4 Büyüklük ve Şekil Özellikleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
5 Tekstürel Yapı Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
6 Viskozite Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
7 Tat ve Aroma Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
8 Arasınav
9 Duyusal Değerlendirme Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
10 Mikrobiyolojik Değerlendirme Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
11 Kimyasal Değerlendirme Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
12 Seçilen Ürünler ile ilgili Standartlar Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
13 Rapor Hazırlama Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
14 Üretimin Kontrolü- Kalite Güvencesinin Sağlanması Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
15 Uygulamalar Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
16/17 Yılsonu sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Cemeroğlu, B., 2009 (Ed). Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt1 (Meyve ve Sebzelerin Bileşimi). Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:38, Ankara Üniversitesi
 Cemeroğlu, B., 2007 (Ed). Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:34, Ankara Üniversitesi
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 80
    Ödev/Proje/Diğer 2 20
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 3
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 3
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 4
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 1
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 4
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 4
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 3
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 4
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 3
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 3
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 4
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 4
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 3
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 3
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 10 20
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 20 20
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü: 144
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.76
Dersin AKTS Kredisi: 6