|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Meyve ve Sebze Ürünlerinde Kalite Kontrolu |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-520 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
İlgili endüstrinin bilgili ve deneyimli eleman gereksinimini karşılamaya katkı sağlamak Meyve ve sebzelerle ilgili uzmanlık çalışması yapacak bireylerin ürün kalitesi ve ilgili standartlar hakkında bilgilenmesini sağlamak Kalitenin hammadde ile ilişkisini açıklığa kavuşturmak, kaliteli hammadde yetiştiriciliğinin teşvik edilmesini sağlamak Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı meyve ve sebzelerden üretilecek çeşitli ticari ürünlerde kalite güvencesini sağlayacak bilgi ve deneyimi kişilere kazandırmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Kalite kontrolun önemi, Değerlendirme İlkeleri, Örnek hazırlama ve sonuçların değerlendirilmesi, ambalajın incelenmesi, tat, koku, şekil, olgunluk, yapı, enzim aktivitesi, pH, toplam asitlik ve yabancı materyallerin analizi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Bölüm derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Kalite Kontrol ve Güvencesinin Önemi |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
2 |
Kalite Kontrol bölümünün Organizasyonu ve Sorumlulukları |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
3 |
Renk Ölçümü ve Değerlendirmesi |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
4 |
Büyüklük ve Şekil Özellikleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
5 |
Tekstürel Yapı |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
6 |
Viskozite |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
7 |
Tat ve Aroma |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
8 |
Arasınav |
|
|
|
9 |
Duyusal Değerlendirme |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
10 |
Mikrobiyolojik Değerlendirme |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
11 |
Kimyasal Değerlendirme |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
12 |
Seçilen Ürünler ile ilgili Standartlar |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
13 |
Rapor Hazırlama |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
14 |
Üretimin Kontrolü- Kalite Güvencesinin Sağlanması |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
15 |
Uygulamalar |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
16/17 |
Yılsonu sınavı |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Cemeroğlu, B., 2009 (Ed). Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt1 (Meyve ve Sebzelerin Bileşimi). Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:38, Ankara Üniversitesi
Cemeroğlu, B., 2007 (Ed). Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:34, Ankara Üniversitesi
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
80 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
20 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
3 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
3 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
4 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
1 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
4 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
3 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
4 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
3 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
3 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
4 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
4 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
3 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
3 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
10 |
20 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
20 |
20 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
20 |
20 |
|
Toplam İş Yükü: | 144 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.76 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|