|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
The Freezing Preservation of Foods |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-515 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
İlgili endüstriye bilgili ve deneyimli personel kazandırmak Konu ile ilgili yeni yatırımlara yol açmak Ev/kurum koşullarında da dondurulmuş ürün üretimini sağlayarak ürün kayıplarını azaltmak ve birey/toplum sağlığını iyileştirmek Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı gıda endüstrisinin önemli bir dalının ürünleri oluşturan dondurulmuş ürün hakkında kişilere bilgi ve beceri kazandırmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
The history of refrigeration, ice manufacture and cold storage. Principles of refrigeration, refrigeration systems used in cold and freezer storages, food freezing, thawing of animal and plant tissues. Thermal properties of foods, measure of frozen food quality and quality changes. |
|
Dersin Dili |
: |
İngilizce |
|
Dersin Yeri |
: |
Bölüm derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
The Rise of Frozen Foods |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
2 |
Refrigeration Technology |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma, |
|
3 |
Freezing Vegetables and Fruits |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma, |
|
4 |
Freezing Poultry |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma, |
|
5 |
Freezing Meats |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma, |
|
6 |
Freezing Fish |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma, |
|
7 |
Freezing Shellfish |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma, |
|
8 |
Midterm exam |
|
|
|
9 |
Freezing of Dairy Foods |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma, |
|
10 |
Freezing of Egg Products |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma, |
|
11 |
Precooked Frozen Products |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma, |
|
12 |
Packaging of Frozen Foods |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma, |
|
13 |
Microbiology Frozen Foods |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma, |
|
14 |
The Nutritive Value of Frozen Foods |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma, |
|
15 |
Quality Compliance and Assurances |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma, |
|
16/17 |
Final Exam |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Derosier, N.W., Tressler, D.K., 1997. Fundaqmentals of Food Freezing. Avi., Pub., Co., Westport, Connecticut.
Cemeroğlu, B., 2009 (Ed). Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 2 (Meyve ve Sebzelerin Dondurularak Muhafaza Edilmesi). Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:39, Ankara Üniversitesi
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
80 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
20 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
3 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
3 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
4 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
1 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
4 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
4 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
3 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
3 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
3 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
4 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
3 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
2 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
2 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
15 |
15 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
20 |
20 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
20 |
20 |
|
Toplam İş Yükü: | 139 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.56 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|