Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Et Kalitesini Geliştiren Uygulamalar

Dersin Kodu : SAİ-546

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. BAHAR TOKUR KARAKAYA

Dersin Öğrenme Kazanımları : Farklı öldürme metotlarının rigor mortise ve stres parametrelerine olan etkisini gösterir
Et kalitesini geliştirmek için yemlere katılacak katkı maddlelerini öğretir
Balıkların yemlerine antioksidan eklemenin et kalitesine olan etksini gösterir
Farklı kaplama materyallerinin et kalitesine olan etkisini anlatır

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : YLSAİ-201 Uzmanlık Alan Dersi

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Balıkların et kalitesini artırmak için hasat öncesi uygulanan yöntemler hakkında bilgi verir.

Dersin İçeriği : Balıkların et kalitesini artırmak için hasat öncesi uygulanan yöntemler Et kalitesini ölçmede kullanılan alanizler

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik, laboratuar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Hasat öncesi balıklara uygulanan yöntemlerin balıkların et kalitesine etkisi Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması Düz anlatım ve beyin fırtınası
2 Hasat öncesi balıklara uygulanan yöntemlerin balıkların et kalitesine etkisini gösterir Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Beyin fırtınası ve uygulama
3 Balıkların işleme ve depolama esnasında kalitesini etkileyen faktörlerin hasat öncesi ve hasat sonrası uygulamalarla geliştirilmesi veya engellenmesini anlatır Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Düz anlatım ve beyin fırtınası
4 Balıkların işleme ve depolama esnasında kalitesini etkileyen faktörlerin hasat öncesi ve hasat sonrası uygulamalarla geliştirilmesi veya engellenmesi Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Beyin fırtınası ve uygulama
5 Balıkların antioksidan sistemlerinin geliştirilmesine yönelik hasat öncesinde balıklara uygulanan işlemler, ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Düz anlatım ve beyin fırtınası
6 balıkların antiosidan sistemlerinin geliştirilmesine yönelik hasat öncesinde balıklara uygulanan işlemleri gösterir Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Beyin fırtınası ve uygulama
7 Yem katkı maddeleri ile et kalitesinin nasıl geliştirilebileceği Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Düz anlatım ve beyin fırtınası
8 Ara sınav Sınava hazırlık Yazılı sınav
9 Balıkların farklı kaplama materyallaerri ile depolama baoyunca et kalitesinde meydana gelen değişimleri,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Düz anlatım ve beyin fırtınası
10 Balıkların farklı kaplama materyallaerri ile depolama baoyunca et kalitesinde meydana gelen değişimleri Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Beyin fırtınası ve uygulama
11 Konu ile ilgili son yapılan araştırmalar,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev ve sözlü sunum, laboratuar
12 Konu ile ilgili son yapılan araştırmalar Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev ve sözlü sunum, laboratuar
13 Konu ile ilgili son yapılan araştırmalar Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev ve sözlü sunum, laboratuar
14 Ödev kouları değerlendirmeler Ödevler ve diğer uygulamalarla ilgili düzenlemeler Ödev ve sözlü sunum
15 Ödev kouları değerlendirmeler Ödevler ve diğer uygulamalarla ilgili düzenlemeler Ödev ve sözlü sunum
16/17 FİNAL SINAVI Sınava hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Araştırma makaleleri ve derlemeler
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 3 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 5
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 5
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 5
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 5
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 5
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 5
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 5
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 5
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 5
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 3
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 4
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 4
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 4
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 3 20 60
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 160
Toplam İş Yükü / 25 (s): 6.4
Dersin AKTS Kredisi: 6