|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Ürünlerinin İnsan Beslenmesindeki Önemi |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-532 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. YASEMEN YANAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Su ürünlerinin besin bileşenlerine etki eden etmenleri kavrar Su ürünleri proteinleri, lipitleri, vitamin, mineral vb. besin kompozisyonlarını açıklar Su ürünlerinin besin bileşenlerine etki eden etmenleri kavrar Su ürünlerinin işlenmesi esnasında besin bileşenlerindeki değişimleri açıklar Su ürünlerini depolanması esnasındaki besin bileşenlerindeki değişimleri sıralar Su ürünlerinin insan beslenmesindeki önemini açıklar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su ürünlerinin protein, lipit, karbonhindrat, inorganik madde, vitaminler, enzimler ve hormonlar gibi maddelerin yapısı ve özelliklerini öğrenmek, su ürünlerinin işlenmesinde ve muhafazasında ortaya çıkan değişiklikleri kavramak ve insan beslenmesindeki etkileri ve önemini değerlendirmek ve yorumlayabilmektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu derste su ürünlerinin protein, lipit, karbonhindrat, inorganik madde, vitaminler, enzimler ve hormonlar gibi maddelerin yapısı ve özellikleri öğretilmekte, su ürünlerinin işlenmesinde ve muhafazasında ortaya çıkan değişiklikler değerlendirilmekte, su ürünlerinin insan beslenmesindeki etkileri ve önemi öğretilmekte ve tartışılmaktadır. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi derslikleri ve laboratuvarlar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Su Ürünlerinin Besin Değeri (Balık etinin besin değeri ve diğer etlerle kıyaslanması) |
- |
Düz anlatım |
|
2 |
Proteinler (Tanımı ve Kimyasal Yapısı , Proteinlerin Organizmadaki Fonksiyonları, Protein Kaynakları ve Miktarları, Esansiyel Aminoasitler) |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, gösterim |
|
3 |
Su Ürünlerinin Protein içeriği ve Beslenmedeki önemi |
Ders notlarının okunması, konu ile ilgili kaynak tarama |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
4 |
Lipitler (Tanımı ve Sınıflandırılması, Yağların Yapısı, Yağ Asitleri, Yağların ve Yağ Asitlerin Önemi) |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı |
Düz anlatım, gösterim |
|
5 |
Su Ürünlerinde Yağ Oranı (Su Ürünlerinde Yağ Miktarını Etkileyen Faktörler, Balıkların Yağ Oranlarına Göre Sınıflandırılması, Balıklarda Bulunan Yağ Asitleri) |
İlgili kaynakların okunması ve makale tarama |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
6 |
Mineral Maddeler (Genel Bilgi, Minerallerin İşlevleri ve Bulundukları Kaynaklar) |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
7 |
Su Ürünlerinde Mineral Madde İçeriği ve Beslenmedeki Önemi |
İlgili kaynakların okunması ve makale tarama |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
8 |
ARA SINAV |
Ara sınav için hazırlık |
Ara sınav |
|
9 |
Vitaminler (Genel Bilgi, Yağda Eriyen ve Suda Eriyen Vitaminler, Vitaminlerin İşlevleri ve Bulundukları Kaynaklar) |
Ders notlarının okunması, konu ile ilgili kaynak tarama |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
10 |
Su Ürünlerinde Vitamin İçeriği ve Beslenmedeki Önemi |
İlgili kaynakların okunması ve makale tarama |
Düz anlatım, gösterim |
|
11 |
Karbonhidratlar (Tanımı ve Sınıflandırılması), Su Ürünlerinde Karbonhidrat Miktarı |
İlgili kaynakların okunması ve makale tarama |
Düz anlatım, gösterim, tartışma |
|
12 |
Enzimler (Genel Bilgi, Yapısı, İşlevleri) |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
13 |
Su Ürünlerinde Bulunan Enzimler, Kalite Üzerine Etkileri |
İlgili kaynakların okunması ve makale tarama |
Düz anlatım, gösterim, tartışma |
|
14 |
Su Ürünleri İşleme Tekniklerinin Besin Kalitelerinde Meydana Getirdikleri Değişiklikler |
İlgili kaynakların okunması ve makale tarama |
Düz anlatım, gösterim, tartışma |
|
15 |
Su Ürünlerinin Depolanmaları Esnasında Besin Maddelerindeki Değişimler |
Ders notlarının okunması, konu ile ilgili kaynak tarama |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
16/17 |
FİNAL SINAVI |
Final sınavı için hazırlık |
Final sınavı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Fish processing technology, Dr. G.M. Hall 1992
Seafoods: chemistry, processing technology and quality
Fereidoon Shahidi, J. Richard Botta 1994
Yanar, Y. Su ÜĞrünlerinin insan beslenmesindeki önemi, Ders Notları
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
30 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
70 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
5 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
3 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
4 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
2 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
3 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
4 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
2 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
4 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
2 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
2 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
3 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
5 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
18 |
36 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
12 |
12 |
|
Toplam İş Yükü: | 142 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.68 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|