|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Ürünleri Biyokimyası ve Etkileyen Faktörler |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-530 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. GÜLSÜN ÖZYURT |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Su ürünlerinin genel yapısını tanımlayarak diğer gıdalardan farkını ayırt eder Su ürünlerinin yapısında bulunan bileşenlerin özelliklerini ve yararlarını açıklar Su ürünlerine tat veren bileşikleri listeleyebilir Beslenme, üreme gibi etmenlerin su ürünleri biyokimyasına etkilerini açıklayabilir İşlenmiş ürünlerin biyokimyasal yapılarını açıklar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su ürünlerini oluşturan bileşenlerin kompozisyonlarını, özelliklerini, mevsimsel değişimler, avlama yöntemleri, tür cinsiyet gibi etmenlerin su ürünleri biyokimyası üzerine etkilerini açıklar |
|
Dersin İçeriği |
: |
Su ürünlerinin bileşenleri ve özellikleri, su ürünleri kalitesine mevsimsel değişimler, avlama yöntemleri, tür, ve vücut kompozisyonunun etkileri, su ürünlerinin prerigor ve postrigor dönemlerindeki biyokimyasal döngüler, depolama periyodu ve bozulma sürecinde besinsel kompozisyondaki değişimler |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi derslikleri ve laboratuarları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Yenebilen su ürünlerinin genel yapısı, besin içeriği |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, lab uygulaması |
|
2 |
Lipitler, genel yapısı, kolesterol, eikosonoidler |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, lab uygulaması |
|
3 |
Çoklu doymamış yağ asitlerinin biyoyararlılığı, ödev |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, lab uygulaması |
|
4 |
Proteinler, kas proteinleri, ödev |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, lab uygulaması |
|
5 |
Protein olmayan azotlu bileşikler |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, lab uygulaması |
|
6 |
Balık ve kabuklularda tat bileşenleri |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, lab uygulaması |
|
7 |
Enzimler, hasat sonrası sü ürünleri kalitesi üzerine etkileri ve kullanımı, ödev |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, lab uygulaması |
|
8 |
Ara sınav |
Sınav hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
9 |
Vitaminler |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, lab uygulaması |
|
10 |
Makro ve mikro elementler |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, lab uygulaması |
|
11 |
Balık kalitesi üzerine besleme ve yetiştiricilik uygulamalarının etkisi, ödev |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, lab uygulaması |
|
12 |
Üreme aktivitesi, coğrafi bölge vb etmenler ve biyokompozisyon ilişkisi |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, lab uygulaması |
|
13 |
Dondurulmuş su ürünlerinin biyokimyası, taze ve dondurma çözündürme farkı |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, lab uygulaması |
|
14 |
Kurutulmuş, fermente edilmiş, marine ve tütsülü su ürünlerinin biyokimyası |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, lab uygulaması |
|
15 |
Termal işlenmiş ürünlerin biyokimyası |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, lab uygulaması |
|
16/17 |
Final |
Sınav hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
Hui, 2006. Food Biochemistry and Food Processing, Blackwell Publ.
Haard and Simpson, 2000. Seafood enzymes, CRC Press.
Nollet, LML, Toldra, F., 2010. Handbook of Seafood and Seafood Product Analysis, CRC Press.
Alasalvar, C., Shahidi, F., Miyashita, K., Wanasundara, U., 2011. Handbook of Seafood Quality, Safety and Health Applications. Blackwell Publishing
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
4 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
5 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
4 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
4 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
5 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
4 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
5 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
4 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
4 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
1 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
2 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
3 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
4 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
4 |
20 |
80 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
1 |
1 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
|
Toplam İş Yükü: | 152 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6.08 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|