Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Ürünleri Biyokimyası ve Etkileyen Faktörler

Dersin Kodu : SAİ-530

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. GÜLSÜN ÖZYURT

Dersin Öğrenme Kazanımları : Su ürünlerinin genel yapısını tanımlayarak diğer gıdalardan farkını ayırt eder
Su ürünlerinin yapısında bulunan bileşenlerin özelliklerini ve yararlarını açıklar
Su ürünlerine tat veren bileşikleri listeleyebilir
Beslenme, üreme gibi etmenlerin su ürünleri biyokimyasına etkilerini açıklayabilir
İşlenmiş ürünlerin biyokimyasal yapılarını açıklar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su ürünlerini oluşturan bileşenlerin kompozisyonlarını, özelliklerini, mevsimsel değişimler, avlama yöntemleri, tür cinsiyet gibi etmenlerin su ürünleri biyokimyası üzerine etkilerini açıklar

Dersin İçeriği : Su ürünlerinin bileşenleri ve özellikleri, su ürünleri kalitesine mevsimsel değişimler, avlama yöntemleri, tür, ve vücut kompozisyonunun etkileri, su ürünlerinin prerigor ve postrigor dönemlerindeki biyokimyasal döngüler, depolama periyodu ve bozulma sürecinde besinsel kompozisyondaki değişimler

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi derslikleri ve laboratuarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Yenebilen su ürünlerinin genel yapısı, besin içeriği Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
2 Lipitler, genel yapısı, kolesterol, eikosonoidler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
3 Çoklu doymamış yağ asitlerinin biyoyararlılığı, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
4 Proteinler, kas proteinleri, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
5 Protein olmayan azotlu bileşikler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
6 Balık ve kabuklularda tat bileşenleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
7 Enzimler, hasat sonrası sü ürünleri kalitesi üzerine etkileri ve kullanımı, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
8 Ara sınav Sınav hazırlığı Yazılı sınav
9 Vitaminler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
10 Makro ve mikro elementler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
11 Balık kalitesi üzerine besleme ve yetiştiricilik uygulamalarının etkisi, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
12 Üreme aktivitesi, coğrafi bölge vb etmenler ve biyokompozisyon ilişkisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
13 Dondurulmuş su ürünlerinin biyokimyası, taze ve dondurma çözündürme farkı Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
14 Kurutulmuş, fermente edilmiş, marine ve tütsülü su ürünlerinin biyokimyası Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
15 Termal işlenmiş ürünlerin biyokimyası Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
16/17 Final Sınav hazırlığı Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar
Diğer Kaynaklar  Hui, 2006. Food Biochemistry and Food Processing, Blackwell Publ.
 Haard and Simpson, 2000. Seafood enzymes, CRC Press.
 Nollet, LML, Toldra, F., 2010. Handbook of Seafood and Seafood Product Analysis, CRC Press.
 Alasalvar, C., Shahidi, F., Miyashita, K., Wanasundara, U., 2011. Handbook of Seafood Quality, Safety and Health Applications. Blackwell Publishing


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 4 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 4
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 4
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 4
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 5
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 5
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 4
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 4
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 1
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 2
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 3
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 3
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 4
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 4 20 80
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 152
Toplam İş Yükü / 25 (s): 6.08
Dersin AKTS Kredisi: 6