Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Omurgasız Su Ürünleri Avcılığı

Dersin Kodu : SAİ-524

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. ERHAN AKAMCA

Dersin Öğrenme Kazanımları : Karides, yengeç, istakoz, ahtapod, kalamar, sübye, midye, istiridye avcılığında kullanılan av araçlarını ve teknik özelliklerini tanır
Karides, yengeç, istakoz, ahtapod, kalamar, sübye, midye, istiridye avcılığında kullanılan av araçlarının av kompozisyonunu kavrama ve örnekleme yapar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : YLSAİ-201 Uzmanlık Alan Dersi

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Omurgasız su ürünleriinin (Kabuklular, bivalvialar, gastrapodlar, cephalopodlar) avlanmasında kullanılan av araçlarının teknik özellikleri, av etkinliklerinin öğretilmesi.

Dersin İçeriği : Karides avcılığında kullanılan av araçlarının teknik özellikleri, av etkinlikleri, hedeflenmeyen türler ve bunların azaltılmasına yönelik çalışmalar. Midye, İstiridye, Deniz Salyangozu avcılığında kullanılan av araçları ve teknik özellikleri üzerinde uygulamalı çalışmalar. Kalamar, Sübye, Ahtapot avcılığında kullanılan yöntemler ve avlamayı etkileyen faktörler üzerinde uygulamalı çalışmalar

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik, deniz çalışması


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Sözlü anlatım
2 Sünger avcılığı Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Sözlü anlatım, Görsel sunum
3 Bivalvia türlerinin avcılığı, ödev Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Sözlü anlatım, Görsel sunum
4 Deniz Salyangozu avcılığı Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Sözlü anlatım, Görsel sunum
5 Salyangoz sepetleri, ödev. Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Sözlü anlatım, Görsel sunum
6 Deniz çalışması Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Sözlü anlatım, Uygulama
7 Karides avcılığı, ödev. Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Sözlü anlatım, Görsel sunum
8 Arasınav Sınava hazırlık Yazılı sınav
9 Yengeç avcılığı Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Sözlü anlatım, Görsel sunum
10 İstakoz avcılığı Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Sözlü anlatım, Görsel sunum
11 Ahtapot avcılığı Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Sözlü anlatım, Görsel sunum
12 Sübye avcılığı Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Sözlü anlatım/Görsel sunum
13 Kalamar avcılığı Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Sözlü anlatım,Görsel sunum
14 Deniz çalışması Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Sözlü anlatım, Uygulama
15 Deniz çalışması Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Sözlü anlatım, Uygulama
16/17 Final sınavı Sınava hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Ders notları
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 3 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 1
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 3
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 4
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 5
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 4
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 4
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 2
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 0
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 0
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 1
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 1
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 1
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 3 20 60
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 148
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.92
Dersin AKTS Kredisi: 6