|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Labaratuvarda Çalışma Kuralları |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-508 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. MEHMET ÇELİK |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Laboratuarda çalışma kurallarını açıklar Farklı çözeltilerin hazırlanmasının öğretir Analizlerde karşılaşılan hata kaynaklarının belirlenmesini açıklar
Balık ve balık ürünlerinde analiz uygulamalarını açıklar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Laboratuarda genel çalışma kurallarıının ve kullanılan ekipmanların öğretilmesi, farklı çözeltilerin hazırlanmasının öğretilmesi, analizlerdeki hata kaynaklarının belirlenmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Laboratuarda genel çalışma kuralları, sorumluluklar, laboratuarda kullanılan alet ve ekipmanlar, insanlar ve çevre için tehlikeli kimyasallar, laboratuarda kullanılan çözeltiler, seyreltik ve doymuş çözeltiler, molarite ve normalite hesaplamaları, farklı çözeltilerin hazırlanması, analizlerde hata kaynakları |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım |
|
2 |
Laboratuarda genel çalışma kuralları, sorumluluklar |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum |
|
3 |
Laboratuarda kullanılan alet ve ekipmanlar, insanlar ve çevre için tehlikeli kimyasallar |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
4 |
Laboratuarda kullanılan çözeltiler, seyreltik ve doymuş çözeltiler |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
5 |
Farklı çözeltilerin hazırlanması
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
|
|
6 |
Molarite ve normalite hesaplamaları
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
|
|
7 |
Problem çözme
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
8 |
Arasınav |
Sınav hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
9 |
Problem çözme
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Tartışma |
|
10 |
Su ürünleri işleme teknolojisindeki analizler |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
11 |
Analizlerde hata kaynakları
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
12 |
Analizlerde hata kaynakları
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
13 |
Analizlerde karşılaşılan hatalar için alınması gereken önlemler, ödev
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
14 |
Öğrenci sunumları ve genel değerlendirme |
Literatür taraması |
Öğrencilerin power point sunumları, Tartışma |
|
15 |
Öğrenci sunumları ve genel değerlendirme |
Literatür taraması |
Öğrencilerin power point sunumları, Tartışma |
|
16/17 |
Final
|
Sınav hazırlığı |
Yazılı Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Varlık, C., Özden, Ö., Erkan, N., Alakavuk, D. 2007. Su Ürünlerinde Temel Kalite Kontrol. İstanbul Üniversitesi Yayın No: 4662.
Evrensel, S.S., Dözen, C. 2006. Laboratuar Teknikleri, Nobel Yayın No: 946.
Ders Notları
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
2 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
3 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
3 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
3 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
4 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
3 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
4 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
2 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
2 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
2 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
2 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
4 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
4 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
6 |
84 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
6 |
12 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
5 |
5 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 149 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.96 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|