Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Labaratuvarda Çalışma Kuralları

Dersin Kodu : SAİ-508

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. MEHMET ÇELİK

Dersin Öğrenme Kazanımları : Laboratuarda çalışma kurallarını açıklar
Farklı çözeltilerin hazırlanmasının öğretir
Analizlerde karşılaşılan hata kaynaklarının belirlenmesini açıklar
Balık ve balık ürünlerinde analiz uygulamalarını açıklar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Laboratuarda genel çalışma kurallarıının ve kullanılan ekipmanların öğretilmesi, farklı çözeltilerin hazırlanmasının öğretilmesi, analizlerdeki hata kaynaklarının belirlenmesi

Dersin İçeriği : Laboratuarda genel çalışma kuralları, sorumluluklar, laboratuarda kullanılan alet ve ekipmanlar, insanlar ve çevre için tehlikeli kimyasallar, laboratuarda kullanılan çözeltiler, seyreltik ve doymuş çözeltiler, molarite ve normalite hesaplamaları, farklı çözeltilerin hazırlanması, analizlerde hata kaynakları

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım
2 Laboratuarda genel çalışma kuralları, sorumluluklar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum
3 Laboratuarda kullanılan alet ve ekipmanlar, insanlar ve çevre için tehlikeli kimyasallar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
4 Laboratuarda kullanılan çözeltiler, seyreltik ve doymuş çözeltiler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
5 Farklı çözeltilerin hazırlanması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
6 Molarite ve normalite hesaplamaları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
7 Problem çözme Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
8 Arasınav Sınav hazırlığı Yazılı sınav
9 Problem çözme Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Tartışma
10 Su ürünleri işleme teknolojisindeki analizler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
11 Analizlerde hata kaynakları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
12 Analizlerde hata kaynakları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
13 Analizlerde karşılaşılan hatalar için alınması gereken önlemler, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
14 Öğrenci sunumları ve genel değerlendirme Literatür taraması Öğrencilerin power point sunumları, Tartışma
15 Öğrenci sunumları ve genel değerlendirme Literatür taraması Öğrencilerin power point sunumları, Tartışma
16/17 Final Sınav hazırlığı Yazılı Sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Varlık, C., Özden, Ö., Erkan, N., Alakavuk, D. 2007. Su Ürünlerinde Temel Kalite Kontrol. İstanbul Üniversitesi Yayın No: 4662.
 Evrensel, S.S., Dözen, C. 2006. Laboratuar Teknikleri, Nobel Yayın No: 946.
 Ders Notları
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 2
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 3
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 3
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 3
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 4
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 4
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 2
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 2
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 2
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 2
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 4
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 3
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 4
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü: 149
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.96
Dersin AKTS Kredisi: 6