|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
İleri Balık Besleme Fizyolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-504 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ABDURRAHMAN POLAT |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Balıklarda protein, lipit ve karbonhidratların sindirimini açıklar Balıklarda protein, lipit ve karbonhidratların metabolizmasını açıklar Balıklarda sindirm enzimlerini açıklar Balıklarda beslenme fizyolojisinin önemini açıklar Balıklar ve kara hayvanlarının besleme fizyolojisi açısından farklılıklarını açıklar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
YLSAİ-200 Uzmanlık Alan Dersi
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Balıklarda protein, lipit ve karbonhidratların sindirimi, emilimi ve metabolizmasının öğretilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Balıklarda protein, lipit ve karbonhidratların sindirimi, emilimi ve metabolizması, kara hayvanları ve su hayvanları arasındaki farklılıklar, besleme fizyolojisi konusunda yapılan en son araştırmalar ve bunların değerlendirilmesi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş |
Ders ile ilgili bilgileri okunması |
Düz anlatım |
|
2 |
Balıklarda protein, lipit ve karbonhidratların sindirimi |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
3 |
Balıklarda aminoasitlerin emilimi ve metabolizması, ödev |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
4 |
Balıklarda yağların sindirimi, yağ asitlerinin emilimi |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
5 |
Balıklarda yağların metabolizması, ödev |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
6 |
Yağ asitlerinin metabolizması ve balıklar açısından önemli bilgiler |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
7 |
Balıklarda karbonhidratların sindirimi, ödev |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
8 |
Ara sınav |
Arasınava hazırlık |
Yazılı sınav |
|
9 |
Balıklarda glikozun kullanımı, ödev |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
10 |
Glikoz kullanımında kara hayvanları ve balıklar arasındaki farklar |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
11 |
Balıklarda glikoneojenez |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
12 |
Balıklarda besleme fizyolojisi konusunda yapılmış olan en son çalış |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
13 |
Ödev çalışması |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
14 |
Ödev çalışması |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Beyin fırtınası |
|
15 |
Genel bir değerlendirme |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Beyin fırtınası |
|
16/17 |
Final sınavları |
Final sınavına hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Silva, S.S.,Anderson, T.A., 1995. Fish Nutrition in Aquaculture
Halver, J.E., Hardy, R.W., 2002. Fish Nutrition
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
40 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
5 |
60 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
3 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
3 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
4 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
1 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
3 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
4 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
4 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
5 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
1 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
0 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
2 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
4 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
3 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
5 |
12 |
60 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 142 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.68 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|