Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : İleri Balık Besleme Fizyolojisi

Dersin Kodu : SAİ-504

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. ABDURRAHMAN POLAT

Dersin Öğrenme Kazanımları : Balıklarda protein, lipit ve karbonhidratların sindirimini açıklar
Balıklarda protein, lipit ve karbonhidratların metabolizmasını açıklar
Balıklarda sindirm enzimlerini açıklar
Balıklarda beslenme fizyolojisinin önemini açıklar
Balıklar ve kara hayvanlarının besleme fizyolojisi açısından farklılıklarını açıklar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : YLSAİ-200 Uzmanlık Alan Dersi

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Balıklarda protein, lipit ve karbonhidratların sindirimi, emilimi ve metabolizmasının öğretilmesi

Dersin İçeriği : Balıklarda protein, lipit ve karbonhidratların sindirimi, emilimi ve metabolizması, kara hayvanları ve su hayvanları arasındaki farklılıklar, besleme fizyolojisi konusunda yapılan en son araştırmalar ve bunların değerlendirilmesi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş Ders ile ilgili bilgileri okunması Düz anlatım
2 Balıklarda protein, lipit ve karbonhidratların sindirimi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
3 Balıklarda aminoasitlerin emilimi ve metabolizması, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
4 Balıklarda yağların sindirimi, yağ asitlerinin emilimi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
5 Balıklarda yağların metabolizması, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
6 Yağ asitlerinin metabolizması ve balıklar açısından önemli bilgiler Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
7 Balıklarda karbonhidratların sindirimi, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
8 Ara sınav Arasınava hazırlık Yazılı sınav
9 Balıklarda glikozun kullanımı, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
10 Glikoz kullanımında kara hayvanları ve balıklar arasındaki farklar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
11 Balıklarda glikoneojenez Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
12 Balıklarda besleme fizyolojisi konusunda yapılmış olan en son çalış Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
13 Ödev çalışması Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
14 Ödev çalışması Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Beyin fırtınası
15 Genel bir değerlendirme Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Beyin fırtınası
16/17 Final sınavları Final sınavına hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Silva, S.S.,Anderson, T.A., 1995. Fish Nutrition in Aquaculture
 Halver, J.E., Hardy, R.W., 2002. Fish Nutrition
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 40
    Ödev/Proje/Diğer 5 60
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 4
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 3
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 4
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 1
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 4
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 4
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 5
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 1
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 0
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 2
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 4
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 3
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 5 12 60
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü: 142
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.68
Dersin AKTS Kredisi: 6