|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Karma Yemler ve Analiz Teknikleri |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-502 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ABDURRAHMAN POLAT |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Balık beslemede kullanılan yemlerdeki hammaddeleri açıklar Önemli yem hammaddelerinin besin madde bileşenlerini açıklar Balık yem katkı maddelerini açıklar Balık yem hammaddelerindeki antibesinsel maddeleri açıklar Balık yemlerinde temel kimyasal analizleri yapar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
YLSAİ-200 Uzmanlık Alan Dersi
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Balık beslemede rasyonların hazırlanmasında kullanılan bitkisel ve hayvansal kökenli besin ham maddeleri, yem ham maddelerinin besin içerikleri, karma yemlerde analiz tekniklerinin öğretilmesi (nem, kurumadde, hamkül, ham protein, ham yağ, yağ asitleri vb.) |
|
Dersin İçeriği |
: |
Hayvansal ve bitkisel kaynaklı yem ham maddeleri, yem ham maddelerinin kimyasal kompozisyonu, balık unu, yemlerde nem, kuru madde, ham kül, ham protein, ham yağ, yağ asitleri vb. analizler |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri ve Avlama ve işleme Teknolojisi Bölümü laboratuarları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım |
|
2 |
Balık besinlerinde kullanılan önemli hammddeler, laboratuvar, ödev |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı |
Düz anlatım, uygulama |
|
3 |
Hayvansal kaynaklı hammaddeler ve besin madde içerikleri, laboratuvar, ödev |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı |
Düz anlatım, uygulama |
|
4 |
Balık unu ve besin madde içeriği, laboratuvar, ödev |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı |
Düz anlatım, uygulama |
|
5 |
Rendering ürünleri ve besin madde içerikleri, laboratuvar, ödev |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı |
Düz anlatım, uygulama |
|
6 |
Bitkisel hammaddeler, laboratuvar, ödev |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı |
Düz anlatım, uygulama |
|
7 |
Buğdaygiller ve besin madde içerikleri, laboratuvar |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı |
Düz anlatım, uygulama |
|
8 |
Arasınav |
Arasınava hazırlık |
Yazılı ve laboratuvar uygulama sınavı |
|
9 |
Soya fasulyesi ve balık yemi için önemi, laboratuvar |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı |
Düz anlatım, uygulama |
|
10 |
Balık yem katkı maddeleri ve önemi, laboratuvar |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı |
Düz anlatım, uygulama |
|
11 |
Balık yem katkı maddeleri ve önemi , laboratuvar |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı |
Düz anlatım, uygulama |
|
12 |
Sentetik aminoasitler ve önemi, laboratuvar |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı |
Düz anlatım, uygulama |
|
13 |
Antibesinsel maddeler |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı |
Düz anlatım ve görsel sunum |
|
14 |
Ödev çalışması |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Beyin fırtınası |
|
15 |
genel değerlendrimesi |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Beyin fırtınası |
|
16/17 |
Final sınavları |
Sınava hazırlık |
Yazılı ve laboratuvar uygulama sınavı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Halver, J.E., 2002. Fish nutrition
Polat,A.2011. Yemler Bilgisi ve Karma Yem Teknolojisi, Ders Kitabı
FAO,1992. Nutritional Fish Pathology
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
40 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
5 |
60 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
3 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
5 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
2 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
2 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
2 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
2 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
4 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
5 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
1 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
1 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
0 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
2 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
4 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
3 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
5 |
8 |
40 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
8 |
8 |
|
Toplam İş Yükü: | 138 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|