Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Karma Yemler ve Analiz Teknikleri

Dersin Kodu : SAİ-502

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. ABDURRAHMAN POLAT

Dersin Öğrenme Kazanımları : Balık beslemede kullanılan yemlerdeki hammaddeleri açıklar
Önemli yem hammaddelerinin besin madde bileşenlerini açıklar
Balık yem katkı maddelerini açıklar
Balık yem hammaddelerindeki antibesinsel maddeleri açıklar
Balık yemlerinde temel kimyasal analizleri yapar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : YLSAİ-200 Uzmanlık Alan Dersi

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Balık beslemede rasyonların hazırlanmasında kullanılan bitkisel ve hayvansal kökenli besin ham maddeleri, yem ham maddelerinin besin içerikleri, karma yemlerde analiz tekniklerinin öğretilmesi (nem, kurumadde, hamkül, ham protein, ham yağ, yağ asitleri vb.)

Dersin İçeriği : Hayvansal ve bitkisel kaynaklı yem ham maddeleri, yem ham maddelerinin kimyasal kompozisyonu, balık unu, yemlerde nem, kuru madde, ham kül, ham protein, ham yağ, yağ asitleri vb. analizler

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri ve Avlama ve işleme Teknolojisi Bölümü laboratuarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım
2 Balık besinlerinde kullanılan önemli hammddeler, laboratuvar, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı Düz anlatım, uygulama
3 Hayvansal kaynaklı hammaddeler ve besin madde içerikleri, laboratuvar, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı Düz anlatım, uygulama
4 Balık unu ve besin madde içeriği, laboratuvar, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı Düz anlatım, uygulama
5 Rendering ürünleri ve besin madde içerikleri, laboratuvar, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı Düz anlatım, uygulama
6 Bitkisel hammaddeler, laboratuvar, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı Düz anlatım, uygulama
7 Buğdaygiller ve besin madde içerikleri, laboratuvar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı Düz anlatım, uygulama
8 Arasınav Arasınava hazırlık Yazılı ve laboratuvar uygulama sınavı
9 Soya fasulyesi ve balık yemi için önemi, laboratuvar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı Düz anlatım, uygulama
10 Balık yem katkı maddeleri ve önemi, laboratuvar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı Düz anlatım, uygulama
11 Balık yem katkı maddeleri ve önemi , laboratuvar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı Düz anlatım, uygulama
12 Sentetik aminoasitler ve önemi, laboratuvar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı Düz anlatım, uygulama
13 Antibesinsel maddeler Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar hazırlığı Düz anlatım ve görsel sunum
14 Ödev çalışması Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Beyin fırtınası
15 genel değerlendrimesi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Beyin fırtınası
16/17 Final sınavları Sınava hazırlık Yazılı ve laboratuvar uygulama sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Halver, J.E., 2002. Fish nutrition
 Polat,A.2011. Yemler Bilgisi ve Karma Yem Teknolojisi, Ders Kitabı
 FAO,1992. Nutritional Fish Pathology
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 40
    Ödev/Proje/Diğer 5 60
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 5
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 2
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 2
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 2
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 2
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 4
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 5
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 1
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 1
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 0
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 2
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 4
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 3
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 5 8 40
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü: 138
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.52
Dersin AKTS Kredisi: 6