Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Ürünlerinde Fonksiyonel Gıdalar |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-551 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. YEŞİM ÖZOĞUL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Fonksiyonel su ürünleri terimleri, sınıflandırılması hakkında bilgi edinir. Fonksiyonel su ürünlerinin özellikleri ve sağlığa etkilerini öğrenir. Fonksiyonel su ürünlerinin gıda sektöründe, eczacılıkta ve kozmetik alanında kullanılması ile ilgili bilgi edinir. Gıda güvenliği ve toksikolojisi açısından değerlendirmeler yapar. Mevcut gıda pazarlarında fonksiyonel su ürünlerinin önemi ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi edinir. Toplum sağlığı üzerine potansiyel etkileri ve fonksiyonel gıdaların geleceği hakkında bilgi edinir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu ders ile fonksiyonel su ürünleri terimleri, sınıflandırılması, fonksiyonel su ürünlerinin özellikleri ve sağlığa etkileri, fonksiyonel su ürünlerinin gıda sektöründe, eczacılıkta ve kozmetik alanında kullanılması, gıda güvenliği ve toksikolojisi açılarından değerlendirmeler ve su ürünleri işleme endüstrisi atıklarının fonksiyonel gıda olarak kullanılması anlatılacaktır. Ayrıca mevcut yasal düzenlemeler, mevcut gıda pazarlarında fonksiyonel su ürünlerinin yeri ve önemi; toplum sağlığı üzerine potansiyel etkileri; fonksiyonel su ürünlerinin geleceği gibi konular işlenecektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Fonksiyonel su ürünleri terimleri, sınıflandırılması, fonksiyonel su ürünlerinin özellikleri ve sağlığa etkileri, fonksiyonel su ürünlerinin gıda sektöründe, eczacılıkta ve kozmetik alanında kullanılması, gıda güvenliği ve toksikolojisi açılarından değerlendirmeler ve su ürünleri işleme endüstrisi atıklarının fonksiyonel gıda olarak kullanılması, mevcut yasal düzenlemeler, mevcut gıda pazarlarında fonksiyonel su ürünlerinin yeri ve önemi, toplum sağlığı üzerine potansiyel etkileri, fonksiyonel su ürünlerinin geleceği |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesine ait derslikler |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Fonksiyonel su ürünleri terimleri ve sınıflandırılması |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
2 |
Bitkisel kökenli fonksiyonel gıdalar |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
3 |
Hayvansal kökenli fonksiyonel gıdalar |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
4 |
Fonksiyonel su ürünlerinin özellikleri ve sağlığa etkileri
Öğrencilerin sunum konularını belirleme |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
5 |
Fonksiyonel su ürünlerinin gıda sektöründe kullanılması |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
6 |
Fonksiyonel su ürünlerinin eczacılıkta ve kozmetik alanında kullanılması |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
7 |
Gıda güvenliği ve toksikolojisi açılarından fonksiyonel gıdaların değerlendirmesi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
8 |
Ara sınav |
|
|
|
9 |
Gıda güvenliği ve toksikolojisi açılarından fonksiyonel gıdaların değerlendirmesi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
10 |
Su ürünleri işleme endüstrisi atıklarının fonksiyonel gıda olarak kullanılması |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
11 |
Su ürünleri işleme endüstrisi atıklarının fonksiyonel gıda olarak kullanılması, öğrenci sunumları |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası, öğrencilerin power point sunumları |
|
12 |
Yasal düzenlemeler, öğrenci sunumları |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası, öğrencilerin power point sunumları |
|
13 |
Mevcut gıda pazarlarında fonksiyonel su ürünlerinin yeri ve önemi, öğrenci sunumları |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası,öğrencilerin power point sunumları |
|
14 |
Toplum sağlığı üzerine potansiyel etkileri, öğrenci sunumları |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası, öğrencilerin power point sunumları |
|
15 |
Fonksiyonel su ürünlerinin geleceği, öğrenci sunumları |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası, öğrencilerin power point sunumları |
|
16/17 |
Final |
Studying for exam |
|
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
4 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
4 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
4 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
5 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
4 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
4 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
4 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
4 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
4 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
3 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
4 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
4 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
4 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|