Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Ürünlerinde Fonksiyonel Gıdalar

Dersin Kodu : SAİ-551

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. YEŞİM ÖZOĞUL

Dersin Öğrenme Kazanımları : Fonksiyonel su ürünleri terimleri, sınıflandırılması hakkında bilgi edinir.
Fonksiyonel su ürünlerinin özellikleri ve sağlığa etkilerini öğrenir.
Fonksiyonel su ürünlerinin gıda sektöründe, eczacılıkta ve kozmetik alanında kullanılması ile ilgili bilgi edinir.
Gıda güvenliği ve toksikolojisi açısından değerlendirmeler yapar.
Mevcut gıda pazarlarında fonksiyonel su ürünlerinin önemi ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi edinir.
Toplum sağlığı üzerine potansiyel etkileri ve fonksiyonel gıdaların geleceği hakkında bilgi edinir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu ders ile fonksiyonel su ürünleri terimleri, sınıflandırılması, fonksiyonel su ürünlerinin özellikleri ve sağlığa etkileri, fonksiyonel su ürünlerinin gıda sektöründe, eczacılıkta ve kozmetik alanında kullanılması, gıda güvenliği ve toksikolojisi açılarından değerlendirmeler ve su ürünleri işleme endüstrisi atıklarının fonksiyonel gıda olarak kullanılması anlatılacaktır. Ayrıca mevcut yasal düzenlemeler, mevcut gıda pazarlarında fonksiyonel su ürünlerinin yeri ve önemi; toplum sağlığı üzerine potansiyel etkileri; fonksiyonel su ürünlerinin geleceği gibi konular işlenecektir.

Dersin İçeriği : Fonksiyonel su ürünleri terimleri, sınıflandırılması, fonksiyonel su ürünlerinin özellikleri ve sağlığa etkileri, fonksiyonel su ürünlerinin gıda sektöründe, eczacılıkta ve kozmetik alanında kullanılması, gıda güvenliği ve toksikolojisi açılarından değerlendirmeler ve su ürünleri işleme endüstrisi atıklarının fonksiyonel gıda olarak kullanılması, mevcut yasal düzenlemeler, mevcut gıda pazarlarında fonksiyonel su ürünlerinin yeri ve önemi, toplum sağlığı üzerine potansiyel etkileri, fonksiyonel su ürünlerinin geleceği

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesine ait derslikler


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Fonksiyonel su ürünleri terimleri ve sınıflandırılması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım ve beyin fırtınası
2 Bitkisel kökenli fonksiyonel gıdalar Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım ve beyin fırtınası
3 Hayvansal kökenli fonksiyonel gıdalar Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım ve beyin fırtınası
4 Fonksiyonel su ürünlerinin özellikleri ve sağlığa etkileri Öğrencilerin sunum konularını belirleme Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım ve beyin fırtınası
5 Fonksiyonel su ürünlerinin gıda sektöründe kullanılması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım ve beyin fırtınası
6 Fonksiyonel su ürünlerinin eczacılıkta ve kozmetik alanında kullanılması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım ve beyin fırtınası
7 Gıda güvenliği ve toksikolojisi açılarından fonksiyonel gıdaların değerlendirmesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım ve beyin fırtınası
8 Ara sınav
9 Gıda güvenliği ve toksikolojisi açılarından fonksiyonel gıdaların değerlendirmesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım ve beyin fırtınası
10 Su ürünleri işleme endüstrisi atıklarının fonksiyonel gıda olarak kullanılması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım ve beyin fırtınası
11 Su ürünleri işleme endüstrisi atıklarının fonksiyonel gıda olarak kullanılması, öğrenci sunumları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, beyin fırtınası, öğrencilerin power point sunumları
12 Yasal düzenlemeler, öğrenci sunumları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, beyin fırtınası, öğrencilerin power point sunumları
13 Mevcut gıda pazarlarında fonksiyonel su ürünlerinin yeri ve önemi, öğrenci sunumları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, beyin fırtınası,öğrencilerin power point sunumları
14 Toplum sağlığı üzerine potansiyel etkileri, öğrenci sunumları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, beyin fırtınası, öğrencilerin power point sunumları
15 Fonksiyonel su ürünlerinin geleceği, öğrenci sunumları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, beyin fırtınası, öğrencilerin power point sunumları
16/17 Final Studying for exam


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Su Ürünlerinde fonksiyonel gıdalar ders notları ve bu konu ile ilgili literatür
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 2 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 4
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 4
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 4
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 5
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 4
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 4
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 4
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 4
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 3
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 4
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 4
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 4
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 15 30
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü: 144
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.76
Dersin AKTS Kredisi: 6