Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Ürünlerinde Biyokimyasal ve Fiziksel Bozulma Parametrelerinin Belirlenmesi

Dersin Kodu : SAİ-547

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. GÜLSÜN ÖZYURT

Dersin Öğrenme Kazanımları : Su ürünlerinde ölüm sonrası meydana gelen değişimleri açıklar
Su ürünlerinin kalitesini değerlendirmede uygun yöntemi belirler
Su ürünlerinin raf ömrünün belirlenmesinde fiziksel ve biyokimyasal yöntemleri kullanmayı öğrenir
Fiziksel ve kimyasal kalite verilerini değerlendirebilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su ürünlerinin biyokimyasal ve fiziksel kalite düzeylerinin tespit edilmesi amacıyla kullanılan analiz yöntemlerinin prensipleri ve uygulama şekilleri. Su ürünlerinin depolanmasında biyokimyasal değişim sonucu oluşan ürünlerin tespiti ve doku ve renk’te görülen değişimleri açıklar.

Dersin İçeriği : Su ürünlerinin biyokimyasal ve fiziksel kalitelerini belirlemede kullanılan prensip ve yöntemler. Su ürünlerinin depolanma periyodu boyunca meydana gelen biyokimyasal değişimler sonucu oluşan ürünlerin belirlenmesi, doku ve renk değişimleri

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi derslikleri ve laboratuarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Ölüm sonrası balıkta meydana gelen değişimler - Düz anlatım
2 Otolitik değişimler, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
3 Nükleotid yıkım ürünleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
4 Lipit oksidasyonu ve hidrolizi, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
5 TMAO ve yıkım ürünleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
6 Kalite indikatörü olarak enzimlerin kullanımı Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
7 Kalite indikatörü olarak enzim ürünlerinin kullanımı , ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
8 Kalite değerlendirmesinde NMR uygulamaları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
9 Ara sınav Sınav hazırlığı Yazılı sınav
10 Fiziksel analizler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
11 Doku değişimleri ve ölçüm yöntemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
12 Renk değişimleri ve ölçüm yöntemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
13 Elektronik burun ve dil Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
14 Öğrenci sunumları ve genel değerlendirme Literatür taraması, laboratuar çalışması Düz anlatım
15 Öğrenci sunumları ve genel değerlendirme Literatür taraması, laboratuar çalışması Düz anlatım
16/17 Final Sınav hazırlığı Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar
Diğer Kaynaklar  Hui, 2006. Food Biochemistry and Food Processing, Blackwell Publ.
 Haard and Simpson, 2000. Seafood enzymes, CRC Press.
 Nollet, LML, Toldra, F., 2010. Handbook of Seafood and Seafood Product Analysis, CRC Press.
 Alasalvar, C., Shahidi, F., Miyashita, K., Wanasundara, U., 2011. Handbook of Seafood Quality, Safety and Health Applications. Blackwell Publishing


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 3 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 4
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 4
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 5
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 5
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 5
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 4
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 4
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 2
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 1
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 3
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 4
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 2
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 3 20 60
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 148
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.92
Dersin AKTS Kredisi: 6