Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Ürünleri Toksinleri

Dersin Kodu : SAİ-541

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. FATİH ÖZOĞUL

Dersin Öğrenme Kazanımları : Scombroid ve ciguatera balık zehirlenmesine yol açan toksinler hakkında bilgi edinir
Saksitoksin, gonyautoksin, okadaik asit, tetrodotoksin, domoik asit ve brevetoksinin insan sağlığına etkilerini anlar
Paralitik, nerotoksik, amnezik ve diyaretik kabuklu balık zehirlenmesine neden olan toksinlerin hakkında bilgi edinir
Toksinlerin sınıflandırılması, orijini, oluşum mekanizması, kimyası ve toksikolojisi hakkında bilgi edinir
İnsanlarda görülen hastalık semptomları, kontrol ölçütleri ve tespit metotlarını öğrenir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Scombroid ve ciguatera balık zehirlenmesine yol açan toksinler, saksitoksin, gonyautoksin, okadaik asit, tetrodotoksin, domoik asit, ve brevetoksin gibi paralitik, nerotoksik, amnezik ve diyaretik kabuklu balık zehirlenmesine yol açan toksinlerin sınıflandırılması, orijini, oluşum mekanizması ve kimyası, toksikolojisi, insanlarda görülen hastalık semptomları, kontrol ölçütleri ve tespit metotları hakkında bilgiler verilmesi

Dersin İçeriği : Scombroid ve ciguatera balık zehirlenmesine yol açan toksinler, saksitoksin, gonyautoksin, okadaik asit, tetrodotoksin, domoik asit ve brevetoksinin insan sağlığına etkileri, paralitik, nerotoksik, amnezik ve diyaretik kabuklu balık zehirlenmesine neden olan toksinler, toksinlerin sınıflandırılması, orijini, oluşum mekanizması, kimyası ve toksikolojisi, insanlarda görülen hastalık semptomları, kontrol ölçütleri ve tespit metotları

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi derslikleri, su ürünleri işleme laboratuarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Su ürünleri kaynaklı toksinlerin sınıflandırılması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma,laboratuvar uygulaması görsel sunum
2 Toksinlerin orijini, oluşum mekanizması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
3 Toksinlerin kimyası ve toksikolojisi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
4 İnsanlarda görülen zehirlenme semptomları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
5 Scombroid balık zehirlenmesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
6 Ciguatera balık zehirlenmesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
7 Toksinler: Saksitoksin, gonyautoksin Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
8 Ara sınav Sınav hazırlığı
9 Toksinler: Okadaik asit, tetrodotoksin Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
10 Toksinler: Domoik asit, ve brevetoksin Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
11 Toksin üreten mikroorganizmalar Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
12 Kabuklu su ürünleri zehirlenmesi: paralitik, nerotoksik Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
13 Kabuklu su ürünleri zehirlenmesi: Amnezik ve diyaretik Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
14 Kontrol ölçütleri ve tespit metotları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
15 Su ürünleri kaynaklı toksinlerin insan sağlığına etkileri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
16/17 Final Sınavı Sınav hazırlığı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Botana, L. M., (2008). Seafood and Freshwater Toxins: Pharmacology, Physiology, and Detection. CRC Press
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 3 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 4
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 4
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 5
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 4
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 5
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 4
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 3
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 4
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 4
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 4
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 5
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 3
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 3
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 3 15 45
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 161
Toplam İş Yükü / 25 (s): 6.44
Dersin AKTS Kredisi: 6