|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Ürünleri Toksinleri |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-541 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. FATİH ÖZOĞUL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Scombroid ve ciguatera balık zehirlenmesine yol açan toksinler hakkında bilgi edinir Saksitoksin, gonyautoksin, okadaik asit, tetrodotoksin, domoik asit ve brevetoksinin insan sağlığına etkilerini anlar Paralitik, nerotoksik, amnezik ve diyaretik kabuklu balık zehirlenmesine neden olan toksinlerin hakkında bilgi edinir Toksinlerin sınıflandırılması, orijini, oluşum mekanizması, kimyası ve toksikolojisi hakkında bilgi edinir İnsanlarda görülen hastalık semptomları, kontrol ölçütleri ve tespit metotlarını öğrenir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Scombroid ve ciguatera balık zehirlenmesine yol açan toksinler, saksitoksin, gonyautoksin, okadaik asit, tetrodotoksin, domoik asit, ve brevetoksin gibi paralitik, nerotoksik, amnezik ve diyaretik kabuklu balık zehirlenmesine yol açan toksinlerin sınıflandırılması, orijini, oluşum mekanizması ve kimyası, toksikolojisi, insanlarda görülen hastalık semptomları, kontrol ölçütleri ve tespit metotları hakkında bilgiler verilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Scombroid ve ciguatera balık zehirlenmesine yol açan toksinler, saksitoksin, gonyautoksin, okadaik asit, tetrodotoksin, domoik asit ve brevetoksinin insan sağlığına etkileri, paralitik, nerotoksik, amnezik ve diyaretik kabuklu balık zehirlenmesine neden olan toksinler, toksinlerin sınıflandırılması, orijini, oluşum mekanizması, kimyası ve toksikolojisi, insanlarda görülen hastalık semptomları, kontrol ölçütleri ve tespit metotları |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi derslikleri, su ürünleri işleme laboratuarları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Su ürünleri kaynaklı toksinlerin sınıflandırılması |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma,laboratuvar uygulaması görsel sunum |
|
2 |
Toksinlerin orijini, oluşum mekanizması |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
3 |
Toksinlerin kimyası ve toksikolojisi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
4 |
İnsanlarda görülen zehirlenme semptomları |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
5 |
Scombroid balık zehirlenmesi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
6 |
Ciguatera balık zehirlenmesi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
7 |
Toksinler: Saksitoksin, gonyautoksin |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
8 |
Ara sınav |
Sınav hazırlığı |
|
|
9 |
Toksinler: Okadaik asit, tetrodotoksin |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
10 |
Toksinler: Domoik asit, ve brevetoksin |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
11 |
Toksin üreten mikroorganizmalar |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
12 |
Kabuklu su ürünleri zehirlenmesi: paralitik, nerotoksik |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
13 |
Kabuklu su ürünleri zehirlenmesi: Amnezik ve diyaretik |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
14 |
Kontrol ölçütleri ve tespit metotları |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
15 |
Su ürünleri kaynaklı toksinlerin insan sağlığına etkileri |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Sınav hazırlığı |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Botana, L. M., (2008). Seafood and Freshwater Toxins: Pharmacology, Physiology, and Detection. CRC Press
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
3 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
4 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
5 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
4 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
5 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
4 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
3 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
4 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
4 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
4 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
5 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
3 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
5 |
70 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
15 |
45 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 161 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6.44 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|