Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Ürünlerinde Uygulamalı Bozulma Analizleri

Dersin Kodu : SAİ-525

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. YEŞİM ÖZOĞUL

Dersin Öğrenme Kazanımları : Yüksek lisans düzeyinde su ürünlerinde kalite ve kaliteyi etkileyen faktörleri öğrenir
Kaliteyi koruma metodlarını yüksek lisans düzeyinde öğrenir
Besin madde bileşeni analizlerini yapabilir
Su ürünlerinin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini gerçekleştirir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Yüksek lisans düzeyinde su ürünlerinin kalitesini belirlemede kullanılan duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler hakkında bilgi verilmesi ve uygulamalı olarak bu analizlerin bireysel olarak yapılması

Dersin İçeriği : Yüksek lisans düzeyinde su ürünlerinde tazelik ve etkileyen faktörler, kaliteyi koruma metodları ve alınacak önlemler, su ürünlerinde besin madde bileşenlerinin önemi ve kimyasal yapıları, besin madde ve yağ asit analizi, post-mortem kimyasal değişimler ve nedenleri, kalite belirlemede kullanılan duyusal, kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik metotlar, TVB-N, TBA analizleri, biyojenik aminler ve nukleitid yıkım ürünleri analizleri, lipit oksidasyonu (FFA, PV yapılması), mikrobiyolojik bozulma ve lab. uygulama

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri ve İşleme Teknolojisi ABD nın laboratuvarları (Biyoteknoloji, Enstrimental Analiz ve Mikrobiyoloji laboratuvarları)


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Su ürünlerinin besin madde bileşenleri, kimyasal yapıları ve önemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım ve beyin fırtınası
2 Balıklarda besin madde bileşen analizi (protein, lipit, nem ve kül), Öğrencilere birinci proje verilmesi Laboratuvar hazırlığı Laboratuvar
3 Yağ asitlerin önemi ve besinlerde yağ asit analizi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı Düz anlatım ve Laboratuvar
4 Kalite nedir? Kaliteyi koruma metodları ve alınacak önlemler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı Düz anlatım ve beyin fırtınası
5 Kaliteyi koruma metodları ve alınacak önlemler, her bir öğrenciye proje konusu belirleme Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı Düz anlatım ve beyin fırtınası
6 Post-mortem kimyasal değişimler ve nedenleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı Düz anlatım ve beyin fırtınası
7 Kalite belirlemede kullanılan duyusal, kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik metotlar, proje teslimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı Düz anlatım ve beyin fırtınası
8 Arasınav Sınava hazırlık
9 Duyusal analizler (subjectif ve objektif), Öğrencilere ikinci proje verilmesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı Düz anlatım ve Laboratuvar
10 Fiziksel metodlar Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı, proje hazırlığı Düz anlatım ve beyin fırtınası
11 Kimyasal analizler (TVB-N, TMA, pH vb.), öğrenci sunumları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı Düz anlatım ve Laboratuvar, öğrenci power point sunumu
12 Biyojenik aminlerin önemi ve analizi, öğrenci sunumları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı Düz anlatım ve Laboratuvar, öğrenci power point sunumu
13 Nukleitid yıkım ürünleri ve analizleri, öğrenci sunumları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı Düz anlatım ve Laboratuvar, öğrenci power point sunumu
14 Lipit hidrolizi ve oksidasyonu (FFA, PV analizleri), Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı Düz anlatım ve laboratuvar, öğrenci power point sunumu
15 Mikrobiyolojik analizler, proje teslimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı Düz anlatım ve laboratuvar, power point sunumu
16/17 FİNAL Sınava hazırlık


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Ozogul, Y. (2010). Chapter 13. Methods for Freshness Quality and Deterioration. In: Handbook of Seafood and Seafood Products Analysis. (Edited by Leo M.L. Nollet and Fidel Toldra). CRC Press, Taylor &Francis Group, London. 910pp
 Su Ürünlerinde Bozulma İndikatörleri ders notu
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 2 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 4
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 4
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 4
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 4
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 5
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 4
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 4
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 4
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 4
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 4
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 4
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 4
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 15 30
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü: 144
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.76
Dersin AKTS Kredisi: 6