|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Ürünlerinde Uygulamalı Bozulma Analizleri |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-525 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. YEŞİM ÖZOĞUL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Yüksek lisans düzeyinde su ürünlerinde kalite ve kaliteyi etkileyen faktörleri öğrenir Kaliteyi koruma metodlarını yüksek lisans düzeyinde öğrenir Besin madde bileşeni analizlerini yapabilir Su ürünlerinin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini gerçekleştirir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Yüksek lisans düzeyinde su ürünlerinin kalitesini belirlemede kullanılan duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler hakkında bilgi verilmesi ve uygulamalı olarak bu analizlerin bireysel olarak yapılması
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Yüksek lisans düzeyinde su ürünlerinde tazelik ve etkileyen faktörler, kaliteyi koruma metodları ve alınacak önlemler, su ürünlerinde besin madde bileşenlerinin önemi ve kimyasal yapıları, besin madde ve yağ asit analizi, post-mortem kimyasal değişimler ve nedenleri, kalite belirlemede kullanılan duyusal, kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik metotlar, TVB-N, TBA analizleri, biyojenik aminler ve nukleitid yıkım ürünleri analizleri, lipit oksidasyonu (FFA, PV yapılması), mikrobiyolojik bozulma ve lab. uygulama |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri ve İşleme Teknolojisi ABD nın laboratuvarları (Biyoteknoloji, Enstrimental Analiz ve Mikrobiyoloji laboratuvarları) |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Su ürünlerinin besin madde bileşenleri, kimyasal yapıları ve önemi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
2 |
Balıklarda besin madde bileşen analizi (protein, lipit, nem ve kül),
Öğrencilere birinci proje verilmesi |
Laboratuvar hazırlığı |
Laboratuvar
|
|
3 |
Yağ asitlerin önemi ve besinlerde yağ asit analizi
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve Laboratuvar
|
|
4 |
Kalite nedir? Kaliteyi koruma metodları ve alınacak önlemler |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve beyin fırtınası
|
|
5 |
Kaliteyi koruma metodları ve alınacak önlemler,
her bir öğrenciye proje konusu belirleme |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve beyin fırtınası
|
|
6 |
Post-mortem kimyasal değişimler ve nedenleri
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve beyin fırtınası
|
|
7 |
Kalite belirlemede kullanılan duyusal, kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik metotlar, proje teslimi
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
8 |
Arasınav |
Sınava hazırlık |
|
|
9 |
Duyusal analizler (subjectif ve objektif),
Öğrencilere ikinci proje verilmesi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı |
Düz anlatım ve Laboratuvar
|
|
10 |
Fiziksel metodlar |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
11 |
Kimyasal analizler (TVB-N, TMA, pH vb.), öğrenci sunumları |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve Laboratuvar, öğrenci power point sunumu
|
|
12 |
Biyojenik aminlerin önemi ve analizi, öğrenci sunumları |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve Laboratuvar, öğrenci power point sunumu
|
|
13 |
Nukleitid yıkım ürünleri ve analizleri, öğrenci sunumları |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve Laboratuvar, öğrenci power point sunumu
|
|
14 |
Lipit hidrolizi ve oksidasyonu (FFA, PV analizleri),
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve laboratuvar, öğrenci power point sunumu
|
|
15 |
Mikrobiyolojik analizler, proje teslimi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve laboratuvar,
power point sunumu
|
|
16/17 |
FİNAL |
Sınava hazırlık |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Ozogul, Y. (2010). Chapter 13. Methods for Freshness Quality and Deterioration. In: Handbook of Seafood and Seafood Products Analysis. (Edited by Leo M.L. Nollet and Fidel Toldra). CRC Press, Taylor &Francis Group, London. 910pp
Su Ürünlerinde Bozulma İndikatörleri ders notu
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
4 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
4 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
4 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
4 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
4 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
5 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
4 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
4 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
4 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
4 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
4 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
4 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
4 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
15 |
30 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
15 |
15 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
15 |
15 |
|
Toplam İş Yükü: | 144 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.76 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|