|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Ürünlerinde Paketleme Yöntemleri |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-521 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. FATİH ÖZOĞUL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Paketleme sistemlerini (modifiye atmosfer paketleme, vakum paketleme, kontrollü atmosfer paketleme, gaz paketleme) öğrenir Paketleme sistemlerinin tanımlanması ve terminolojisi hakkında bilgi edinir Paketleme bileşenleri, materyalleri, makineleri, paketlemede kullanılan gazlar hakkında bilgi öğrenir Paketlemenin potansiyel problemleri, paketleme sistemlerinin avantaj ve dezavantajlarını öğrenir Paketlenmiş su ürünlerinin güvenliği ve kalitesi, paketlenmiş su ürünlerinin kalite kontrol testi ve düzenleyici yönleri hakkında bilgi edinir Modifiye atmosfer paketleme ve vakum paketlemenin uygulamalı olarak nasıl yapılacağını öğrenir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su ürünleri işlemede kullanılan Paketleme sistemleri (modifiye atmosfer paketleme, vakum paketleme, kontrollü atmosfer paketleme, gaz paketleme) hakkında bilgi verilmesi, öğretilmesi ve kazanılan bilgilerin gıda sanayisinde uygulanması
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Paketleme sistemleri (modifiye atmosfer paketleme, vakum paketleme, kontrollü atmosfer paketleme, gaz paketleme), bu paketleme sistemlerinin tanımlanması ve terminolojisi, su ürünleri için kullanılan paketleme bileşenleri, paketleme materyalleri,paketleme makineleri, paketlemede kullanılan gazlar, mikroorganizmaların gaz ihtiyaçları, mikroorganizmalara gazın etkisi, paketlemenin potansiyel problemleri, paketleme sistemlerinin avantaj ve dezavantajları. Aynı zamanda, paketlenmiş su ürünlerinin güvenliği ve kalitesi, paketlenmiş su ürünlerinin kalite kontrol testi ve düzenleyici yönleri. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi derslikleri, Su ürünleri İşleme laboratuarı |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Paketleme sistemlerinin tanımlanması ve terminolojisi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
2 |
Su ürünleri için kullanılan paketleme bileşenleri |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
3 |
Modifiye atmosfer paketleme: Teorik ve uygulama |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
4 |
Vakum paketleme: Teorik ve uygulama |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
5 |
Gaz paketleme |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması,laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
6 |
Paketleme bileşenleri ve materyalleri |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
7 |
Paketlemede kullanılan gazlar |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
8 |
Ara sınav |
Sınava hazırlık |
|
|
9 |
Mikroorganizmaların gaz ihtiyaçları |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
10 |
Mikroorganizmalara gazın etkisi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
11 |
Paketleme makineleri |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
12 |
Paketlemenin potansiyel problemleri |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, , görsel sunum |
|
13 |
Paketleme sistemlerinin avantaj ve dezavantajları |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
14 |
Paketlenmiş su ürünlerinin güvenliği ve kalitesi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
15 |
Paketlenmiş su ürünlerinin kalite kontrol testi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması ve laboratuar hazırlığı |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, görsel sunum |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Sınava hazırlık |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Ahvenainen, R., (2003). Novel Food Packaging Tecniques. Woodhead Publishing Limited, Cambridge, UK
Blakistone, B. A., (1999). Principles and Applications of Modified Atmosphere Packaging of Foods. Aspen Publishers.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
3 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
3 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
3 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
4 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
4 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
5 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
4 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
4 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
4 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
3 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
4 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
4 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
4 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
20 |
40 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 142 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.68 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|