Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Ürünlerinin Dondurularak Muhafazası ve Kalite Değişimleri |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-515 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. BAHAR TOKUR KARAKAYA |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Su Ürünlerinde dondurma tekniklerini öğretir Su Ürünlerinin karada ve denizde dondurulmasını anlatır Dondurma öncesi su ürünlerinde kaliteyi etkileyen faktörleri öğretir Dondurma esnasında ve dondurduktan sonra su ürünlerindeki değişimi anlatır Depolama boyunca kaliteyi etkileyen faktörleri tanımlar Dondurarak depolamada kalite ölçüm metotlarını anlatır
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
YLSAİ-201 Uzmanlık Alan Dersi
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su ürünlerinin dondurarak depolanması ve depolama boyunca kalitesinde meydana gelen değişimleri öğretir |
|
Dersin İçeriği |
: |
Su ürünlerinin dondurarak depolanması ve depolama boyunca kalitesinde meydana gelen değişimleri,kalite analizlerini ve laboratuar uygulamalarını gösterir. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Sınıf,laboratuar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dondurmada fiziksel ve kimyasal nitelikler |
Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması |
Beyin fırtınası ve laboratuar
|
|
2 |
Dondurma teknolojisinindeki inovasyon |
Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması |
Beyin fırtınası ve laboratuar
|
|
3 |
Dondurma metotları ve ekipmanları,ödev |
Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması |
Beyin fırtınası ve laboratuar
|
|
4 |
Soğuk depolamanın korunması |
Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması |
Beyin fırtınası ve laboratuar
|
|
5 |
Dondurulmuş ürünlerin taşınması |
Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması |
Beyin fırtınası ve laboratuar
|
|
6 |
Ev tipi dondurucular |
Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması |
Beyin fırtınası ve laboratuar
|
|
7 |
Dondurulmuş su ürünlerinin güvenlği ve kalitesinin değerlnedirilmesi |
Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması |
Beyin fırtınası ve laboratuar
|
|
8 |
Ara sınav |
Sınav hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
9 |
Dondurulmuş su ürünlerinin güvenlği ve kalitesinin değerlnedirilmesine devam,ödev |
Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanma |
Beyin fırtınası ve laboratuar
|
|
10 |
Fiziksel ölçüm metotları |
Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanma |
Beyin fırtınası ve laboratuar
|
|
11 |
Kimyasal ölçüm metotları |
Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanma |
Beyin fırtınası ve laboratuar
|
|
12 |
Duyusal analiz ölçüm metotları |
Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması |
Beyin fırtınası ve laboratuar
|
|
13 |
Dondurulmuş ürünlerin paketlenmesi,ödev |
Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanma |
Beyin fırtınası ve laboratuar
|
|
14 |
Dersin değenlendirilmesi ve öneriler |
Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanma |
Beyin fırtınası |
|
15 |
Ödevlerin değerlendirilmesi
|
Ödevler ve diğer uygulamalarla ilgili düzenlemeler |
Ödev-Sözlü sunum
|
|
16/17 |
Final sınavı |
Final sınavına hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
5 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
4 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
5 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
5 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
5 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
5 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
5 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
5 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
5 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
4 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
3 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
4 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
4 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|