Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Ürünlerinin Dondurularak Muhafazası ve Kalite Değişimleri

Dersin Kodu : SAİ-515

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. BAHAR TOKUR KARAKAYA

Dersin Öğrenme Kazanımları : Su Ürünlerinde dondurma tekniklerini öğretir
Su Ürünlerinin karada ve denizde dondurulmasını anlatır
Dondurma öncesi su ürünlerinde kaliteyi etkileyen faktörleri öğretir
Dondurma esnasında ve dondurduktan sonra su ürünlerindeki değişimi anlatır
Depolama boyunca kaliteyi etkileyen faktörleri tanımlar
Dondurarak depolamada kalite ölçüm metotlarını anlatır

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : YLSAİ-201 Uzmanlık Alan Dersi

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su ürünlerinin dondurarak depolanması ve depolama boyunca kalitesinde meydana gelen değişimleri öğretir

Dersin İçeriği : Su ürünlerinin dondurarak depolanması ve depolama boyunca kalitesinde meydana gelen değişimleri,kalite analizlerini ve laboratuar uygulamalarını gösterir.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Sınıf,laboratuar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Dondurmada fiziksel ve kimyasal nitelikler Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması Beyin fırtınası ve laboratuar
2 Dondurma teknolojisinindeki inovasyon Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması Beyin fırtınası ve laboratuar
3 Dondurma metotları ve ekipmanları,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması Beyin fırtınası ve laboratuar
4 Soğuk depolamanın korunması Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Beyin fırtınası ve laboratuar
5 Dondurulmuş ürünlerin taşınması Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Beyin fırtınası ve laboratuar
6 Ev tipi dondurucular Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Beyin fırtınası ve laboratuar
7 Dondurulmuş su ürünlerinin güvenlği ve kalitesinin değerlnedirilmesi Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Beyin fırtınası ve laboratuar
8 Ara sınav Sınav hazırlığı Yazılı sınav
9 Dondurulmuş su ürünlerinin güvenlği ve kalitesinin değerlnedirilmesine devam,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanma Beyin fırtınası ve laboratuar
10 Fiziksel ölçüm metotları Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanma Beyin fırtınası ve laboratuar
11 Kimyasal ölçüm metotları Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanma Beyin fırtınası ve laboratuar
12 Duyusal analiz ölçüm metotları Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Beyin fırtınası ve laboratuar
13 Dondurulmuş ürünlerin paketlenmesi,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanma Beyin fırtınası ve laboratuar
14 Dersin değenlendirilmesi ve öneriler Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanma Beyin fırtınası
15 Ödevlerin değerlendirilmesi Ödevler ve diğer uygulamalarla ilgili düzenlemeler Ödev-Sözlü sunum
16/17 Final sınavı Final sınavına hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Bilimsel makaleler
 Dondurma ile ilgili görsel sunum
 Handbook of Frozen Food Processing and Packaging
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 3 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 4
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 4
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 5
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 5
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 5
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 5
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 5
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 5
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 5
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 4
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 3
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 4
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 4
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 3 15 45
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 147
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.88
Dersin AKTS Kredisi: 6