Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balık Tütsüleme yöntemleri |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-517 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. MEHMET ÇELİK |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Tütsüleme teknolojisini tanımlar Tütsülemede kullanılan materyalleri açıklar Klasik ve modern tütsüleme yöntemlerini öğretir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su ürünlerinde farklı tütsüleme yöntemlerinin ve tütsülemenin prensibinin öğretilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Tütsülemeye uygun balık türleri, tütsülemede kullanılan materyaller, balığın tütsülemeye hazırlanışı, klasik ve modern tütsüleme yöntemleri, tütsülenmiş ürünlerin tüketim şekilleri |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Tütsülenme teknolojisinin tanımı, tütsüleme teknolojisinin Türkiye ve Dünyadaki durumu |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
2 |
Tütsüleme için balığın hazırlanması |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
3 |
Talaş materyalinin seçimi |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
4 |
Tütsüleme ekipmanları |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
5 |
Geleneksel ve mekanik tütsüleme teknikleri |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
6 |
Tütsüleme yöntemleri |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
7 |
Sıcak tütsüleme teknolojisi |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
8 |
Ara sınav |
Sınav hazırlığı |
Yazılı Sınav |
|
9 |
Soğuk tütsüleme teknolojisi |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
|
|
10 |
Tütsülenmiş ürünün paketlenmesi |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
11 |
Tütsülenmiş ürünün depolanma koşulları |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
12 |
Tütsülenmiş üründe meydana gelen değişimler |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
13 |
Tütsülemenin balık eti üzerine etkisi, Ödev
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
14 |
Öğrenci sunumları ve genel değerlendirme |
Literatür taraması |
Öğrencilerin power point sunumları, Tartışma |
|
15 |
Öğrenci sunumları ve genel değerlendirme |
Literatür taraması |
Öğrencilerin power point sunumları, Tartışma |
|
16/17 |
Final |
Sınav hazırlığı |
Yazılı Sınav |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
3 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
3 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
3 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
3 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
3 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
3 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
3 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
3 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
2 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
2 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
2 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
3 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
3 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|