|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Taze Su Ürünlerinde Kalite Kontrol ve Muhafaza |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-505 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. MEHMET ÇELİK |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Balık, kabuklu ve diger su ürünlerinde uygulanan kalite analizlerini öğretir Su ürünlerinin depolanması ve kalite kontrol metodlarını açıklar Su ürünlerinin kalitesini etkileyen faktörleri öğretir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Balık, kabuklu ve diğer su ürünlerinde uygulanan kalite analizlerinin öğretilmesi, su ürünlerinin muhafazası ve kalite kontrol metodlarının açıklanması, kaliteye etki eden faktörlerin açıklanması |
|
Dersin İçeriği |
: |
Su ürünlerinde kalite kontrol yöntemleri, kalite standartları, kaliteyi etkileyen etmenler, bozulma nedenleri, su ürünleri muhafaza yöntemleri |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Taze su ürünlerinin tanımlanması |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
2 |
Balık ve kabuklu etlerinin kimyasal ve fiziksel özellikleri
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
3 |
Avlandıktan sonra meydana gelen değişimler |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
4 |
Kimyasal ve fiziksel değişimler |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
5 |
Duyusal ve mikrobiyolojik değişimler |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
6 |
Kimyasal ve fiziksel kalite kontrol yöntemleri |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
7 |
Duyusal ve mikrobiyolojik yöntemler |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
8 |
Arasınav |
Sınav hazırlığı |
Yazılı Sınav |
|
9 |
Kalitenin korunması |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
10 |
Su ürünleri muhafaza teknikleri |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
11 |
Su ürünlerinin muhafazası süresince kaliteyi etkileyen etmenler |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
12 |
Kalite standartları |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
13 |
Ödev dağılımı ve çalışma |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı |
Düz anlatım |
|
14 |
Öğrenci sunumları ve genel değerlendirme |
Literatür taraması |
Öğrencilerin power point sunumları, Tartışma |
|
15 |
Öğrenci sunumları ve genel değerlendirme |
Literatür taraması |
Öğrencilerin power point sunumları,
Tartışma |
|
16/17 |
Final |
Sınav hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Celik M., Küçükgülmez, A. “Taze Balıkta Kalite ve Kalite Değişimleri”, FAO Balıkçılık Teknik Not (348). Çeviri Kitabı, Nobel Yayın No:1240 (2007).
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
4 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
3 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
3 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
3 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
4 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
3 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
3 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
3 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
2 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
3 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
2 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
2 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
1 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
2 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
4 |
13 |
52 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
7 |
7 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
9 |
9 |
|
Toplam İş Yükü: | 152 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6.08 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|