Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Taze Su Ürünlerinde Kalite Kontrol ve Muhafaza

Dersin Kodu : SAİ-505

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. MEHMET ÇELİK

Dersin Öğrenme Kazanımları : Balık, kabuklu ve diger su ürünlerinde uygulanan kalite analizlerini öğretir
Su ürünlerinin depolanması ve kalite kontrol metodlarını açıklar
Su ürünlerinin kalitesini etkileyen faktörleri öğretir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Balık, kabuklu ve diğer su ürünlerinde uygulanan kalite analizlerinin öğretilmesi, su ürünlerinin muhafazası ve kalite kontrol metodlarının açıklanması, kaliteye etki eden faktörlerin açıklanması

Dersin İçeriği : Su ürünlerinde kalite kontrol yöntemleri, kalite standartları, kaliteyi etkileyen etmenler, bozulma nedenleri, su ürünleri muhafaza yöntemleri

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Taze su ürünlerinin tanımlanması Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
2 Balık ve kabuklu etlerinin kimyasal ve fiziksel özellikleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
3 Avlandıktan sonra meydana gelen değişimler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
4 Kimyasal ve fiziksel değişimler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
5 Duyusal ve mikrobiyolojik değişimler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
6 Kimyasal ve fiziksel kalite kontrol yöntemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
7 Duyusal ve mikrobiyolojik yöntemler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
8 Arasınav Sınav hazırlığı Yazılı Sınav
9 Kalitenin korunması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
10 Su ürünleri muhafaza teknikleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
11 Su ürünlerinin muhafazası süresince kaliteyi etkileyen etmenler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
12 Kalite standartları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
13 Ödev dağılımı ve çalışma Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Düz anlatım
14 Öğrenci sunumları ve genel değerlendirme Literatür taraması Öğrencilerin power point sunumları, Tartışma
15 Öğrenci sunumları ve genel değerlendirme Literatür taraması Öğrencilerin power point sunumları, Tartışma
16/17 Final Sınav hazırlığı Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Celik M., Küçükgülmez, A. “Taze Balıkta Kalite ve Kalite Değişimleri”, FAO Balıkçılık Teknik Not (348). Çeviri Kitabı, Nobel Yayın No:1240 (2007).
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 4 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 3
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 3
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 4
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 3
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 3
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 2
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 3
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 2
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 2
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 1
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 3
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 2
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 4 13 52
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 9 9
Toplam İş Yükü: 152
Toplam İş Yükü / 25 (s): 6.08
Dersin AKTS Kredisi: 6