|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
İleri Balık Besleme Biyokimyası |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-503 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ABDURRAHMAN POLAT |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Balık beslemede önemli protein ve aminoasitlerinin kimyasal yapılarını açıklar Balık beslemede önemli yağ ve yağ asitlerinin biyokimyasal yapılarını açıklar Balık beslemede önemli karbonhidratların kimyasal yapılarını açıklar Balıklarda glikoneojenezi tanımlar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
YLSAİ-201 Uzmanlık Alan Dersi
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Balık beslemede önemli olan proteinler, aminoasitler, yağlar,yağ asitleri, karbonhidratların kimyasal yapılarının ve metabolizmalarının öğretilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Protein, lipid, karbonhidrat, amino asitler ve yağ asitleri kimyasal olarak tanımlama, amino asitler, yağ asitleri ve omega 3 yağ asitlerinin önemi, son yıllarda bu konularda yapılan araştırmalar ve bunların değerlendirilmesi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü.Su Ürünleri fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş
|
Ders ile ilgili notları okur |
Düz anlatım, genel gösterim |
|
2 |
Balık beslemede önemli olan protein ve aminoasitlerin kimyasal yapıları |
Ders notları ve ilgili kaynakları okur |
Düz anlatım, genel gösterim |
|
3 |
Balık beslemede önemli olan protein ve aminoasitlerin kimyasal yapıları ve değerlendirme |
Ders notları ve ilgili kaynakları okur |
Düz anlatım, genel gösterim |
|
4 |
Balık beslemede önemli olan yağlar ve yağ asitlerinin kimyasal yapıları, ödev |
Ders notları ve ilgili kaynakları okur |
Düz anlatım, genel gösterim |
|
5 |
Balık beslemede önemli olan yağlar ve yağ asitlerinin kimyasal yapıları ve değerlendirme |
Ders notları ve ilgili kaynakları okur |
Düz anlatım, genel gösterim |
|
6 |
Balık beslemede esansiyel olan yağ asitleri |
Ders notları ve ilgili kaynakları okur |
Düz anlatım, genel gösterim |
|
7 |
Balık beslemede önemli karbonhidratlar |
Ders notları ve ilgili kaynakları okur |
Düz anlatım, genel gösterim |
|
8 |
Arasınav |
Ara sınava hazırlık |
Yazılı sınav |
|
9 |
Balık beslemede önemli karbonhidratların metabolizması ve balık besleme açısından önemli hususlar |
Ders notları ve ilgili kaynakları okur |
Düz anlatım, genel gösterim |
|
10 |
Balıklarda glikoneojenezin önemi |
Ders notları ve ilgili kaynakları okur |
Düz anlatım, genel gösterim |
|
11 |
Balıklarda konu hakkında yapılmış son araştırmalar |
Ders notları ve ilgili kaynakları okur |
Düz anlatım, genel gösterim |
|
12 |
Ödev konularında genel tartışma, |
Ödev konularına çalışır |
Düz anlatım, genel gösterim |
|
13 |
Ödev konularında genel tartışma ve değerlendirme |
Ödev konularına çalışır |
Beyin fırtınası |
|
14 |
Ödev konularında genel tartışma ve değerlendirme |
Ödev konularına çalışır |
Beyin fırtınası |
|
15 |
Genel bir değerlendirmesi |
Ders notları ve ilgili kaynakları okur |
Beyin fırtınası |
|
16/17 |
Final sınavları |
Final sınavına hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
De Silva, S.S., Anderson, T.A., Fish Nutrition in Aquaculture
Potter, N.N., Hotchkiss, J.H., 1997. Food Science
Voet, D.,Voet, J.G., 1990. Biochemistry
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., 1988. Animal Nutrition.
Lehninger, A.L., Nelson, D.L., Cox, M.M., Principles of Biochemistry
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
40 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
5 |
60 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
4 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
5 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
3 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
3 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
1 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
3 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
2 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
5 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
3 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
0 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
0 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
2 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
4 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
3 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
5 |
12 |
60 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 142 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.68 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|