Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : İleri Balık Besleme Biyokimyası

Dersin Kodu : SAİ-503

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. ABDURRAHMAN POLAT

Dersin Öğrenme Kazanımları : Balık beslemede önemli protein ve aminoasitlerinin kimyasal yapılarını açıklar
Balık beslemede önemli yağ ve yağ asitlerinin biyokimyasal yapılarını açıklar
Balık beslemede önemli karbonhidratların kimyasal yapılarını açıklar
Balıklarda glikoneojenezi tanımlar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : YLSAİ-201 Uzmanlık Alan Dersi

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Balık beslemede önemli olan proteinler, aminoasitler, yağlar,yağ asitleri, karbonhidratların kimyasal yapılarının ve metabolizmalarının öğretilmesi

Dersin İçeriği : Protein, lipid, karbonhidrat, amino asitler ve yağ asitleri kimyasal olarak tanımlama, amino asitler, yağ asitleri ve omega 3 yağ asitlerinin önemi, son yıllarda bu konularda yapılan araştırmalar ve bunların değerlendirilmesi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü.Su Ürünleri fakültesi Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş Ders ile ilgili notları okur Düz anlatım, genel gösterim
2 Balık beslemede önemli olan protein ve aminoasitlerin kimyasal yapıları Ders notları ve ilgili kaynakları okur Düz anlatım, genel gösterim
3 Balık beslemede önemli olan protein ve aminoasitlerin kimyasal yapıları ve değerlendirme Ders notları ve ilgili kaynakları okur Düz anlatım, genel gösterim
4 Balık beslemede önemli olan yağlar ve yağ asitlerinin kimyasal yapıları, ödev Ders notları ve ilgili kaynakları okur Düz anlatım, genel gösterim
5 Balık beslemede önemli olan yağlar ve yağ asitlerinin kimyasal yapıları ve değerlendirme Ders notları ve ilgili kaynakları okur Düz anlatım, genel gösterim
6 Balık beslemede esansiyel olan yağ asitleri Ders notları ve ilgili kaynakları okur Düz anlatım, genel gösterim
7 Balık beslemede önemli karbonhidratlar Ders notları ve ilgili kaynakları okur Düz anlatım, genel gösterim
8 Arasınav Ara sınava hazırlık Yazılı sınav
9 Balık beslemede önemli karbonhidratların metabolizması ve balık besleme açısından önemli hususlar Ders notları ve ilgili kaynakları okur Düz anlatım, genel gösterim
10 Balıklarda glikoneojenezin önemi Ders notları ve ilgili kaynakları okur Düz anlatım, genel gösterim
11 Balıklarda konu hakkında yapılmış son araştırmalar Ders notları ve ilgili kaynakları okur Düz anlatım, genel gösterim
12 Ödev konularında genel tartışma, Ödev konularına çalışır Düz anlatım, genel gösterim
13 Ödev konularında genel tartışma ve değerlendirme Ödev konularına çalışır Beyin fırtınası
14 Ödev konularında genel tartışma ve değerlendirme Ödev konularına çalışır Beyin fırtınası
15 Genel bir değerlendirmesi Ders notları ve ilgili kaynakları okur Beyin fırtınası
16/17 Final sınavları Final sınavına hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar   De Silva, S.S., Anderson, T.A., Fish Nutrition in Aquaculture
 Potter, N.N., Hotchkiss, J.H., 1997. Food Science
 Voet, D.,Voet, J.G., 1990. Biochemistry
 McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., 1988. Animal Nutrition.
 Lehninger, A.L., Nelson, D.L., Cox, M.M., Principles of Biochemistry
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 40
    Ödev/Proje/Diğer 5 60
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 5
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 3
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 3
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 1
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 2
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 5
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 3
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 0
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 0
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 2
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 4
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 3
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 5 12 60
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü: 142
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.68
Dersin AKTS Kredisi: 6