Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Balık Parazitolojisinde Moleküler Teknikler

Dersin Kodu : SY-554

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Öğr.Gör. ARGUN AKİF ÖZAK

Dersin Öğrenme Kazanımları : Moleküler tekniklerde kullanılan temel terimleri kavrar
Parazitolojide moleküler tekniklerin kullanım alanlarını kavrar
Parazitolojide kullanılan moleküler tekniklerin protokollerini kavrar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : YLSY-200 Uzmanlık Alan Dersi

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Balık parazitolojisinde kullanılan moleküler teknikleri tanımak

Dersin İçeriği : Moleküler tekniklerin tanımı ve kullanılan temel terimler, Balık parazitolojisinde moleküler tekniklerin kullanım alanları, kullanılan moleküler tekniklerin protokolleri

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü Su Ürünleri fakültesi derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Moleküler tekniklerde kullanılan terimlerin tanımlanması Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
2 Moleküler tekniklerin kullanım alanları ve önemi Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
3 Moleküler teknikler ve balık parazitolojisi Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
4 Moleküler tekniklerin uygulanmasında kullanılan cihazlar Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
5 Parazitolojide kullanılan moleküler tekniklerin tanımlanması Bölüm 1. Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
6 Parazitolojide kullanılan moleküler tekniklerin tanımlanması Bölüm 2. Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
7 Parazitolojide kullanılan moleküler tekniklerin tanımlanması Bölüm 3. Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
8 Ara sınav Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev sözlü sınav
9 Balık kan parazitlerinin tespitinde kullanılan moleküler teknikler Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
10 Bazı balık protozoa’larının moleküler tespiti Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
11 Moleküler teknikler ve taksonomi Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
12 DNA tabanlı teknolojilerin kullanımını gerektiren balık hastalıkları Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
13 Hızı hastalık tespitinin önemi Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
14 Akuatik canlılar için moleküler teşhis yöntemlerinin standardizasyonu ve geçerliliği Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
15 Genel tekrar Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
16/17 final sınavı Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  John E. Hyde. Moleküler parazitolojide protokoller
 Kurt Buchman. Balık Parazitolojisi metodlarına giriş : Klasik ve moleküler teknikler
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. 5
2 Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. 4
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 3
4 Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 2
5 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
6 Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 5
7 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 5
8 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 4
9 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 5
10 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. 5
11 Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 5
12 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. 4
13 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 5
14 Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 5
15 Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. 4
16 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 3 6
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 5 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü: 147
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.88
Dersin AKTS Kredisi: 6