Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Balık Virolojisi

Dersin Kodu : SY-542

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Öğr.Gör. ARGUN AKİF ÖZAK

Dersin Öğrenme Kazanımları : Virusleri tanımlar ve diğer mikroorganizmalar (mantar, bakteri, parazit)´dan farklarını kavrar
Balıklarda görülen virusleri sınıflandırır
Balıklarda görülen viral hastalıkların detaylarını (etken, semptom vb.) kavrar
Viral hastalıklarla mücadelede dezenfeksiyon ve sterilizasyonun önemini kavrar
Viral hastalıkların yayılımındaki rol alan faktörleri ve ilgili mevzuatı kavrar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : YLSY-200 Uzmanlık Alan Dersi

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Ekonomik değere sahip balıklarda görülen viral hastalıkları, Viral hastalıklarla mücadelede dezenfeksiyon ve sterilizasyonun önemini, Viral hastalıkların yayılımındaki rol alan faktörleri, Viral hastalıklarla ilgili mevzuatın kavratılması

Dersin İçeriği : Bu ders kapsamında ekonmik değere sahip kültür balıklarında yüksek oranda ölüme neden olan bazı viral hastalıkların etkeni, teşhisi, semptomları ile ilgili bilgiler, ayrıca korunma yöntemleri ve uygulanması gereken mevzuat hakkında bilgiler verilemektedir.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik, Laboratuvar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Virusler, morfolojileri ve virüslerin diğer mikroorganizmalardan farkları hakkında bilgiler Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
2 Virüslerin sınıflandırılması ve yaşam döngüleri hakkında bilgiler Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
3 Viruslerde bulaşma ve çoğalması hakkında bilgiler Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
4 Balıklarda görülen viral hastalıkları hakkında genel bilgiler Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
5 Balıklarda görülen viral hastalıklar hakkında genel bilgiler Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
6 Türkiyede tatlı su balıklarında görülen viral hastalıklar hakkında bilgiler Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
7 Türkiyede deniz balıklarında görülen viral hastalıklar hakkında bilgiler Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
8 Ara sınavı Ara sınav Sözlü sınav
9 Balık viral hastalıklarına karşı uygulanan proflaktif tekniklerden dezenfeksiyon hakkında genel bilgiler Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
10 Balık viral hastalıklarına karşı uygulanan proflaktif tekniklerden sterilizasyon hakkında genel bilgiler Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
11 Viral hastalıkların yayılmasında rol alan etmenlerden balık çiftlikleri arasındaki balık taşınımları hakkında bilgiler Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
12 Viral hastalıkların yayılmasında rol alan etmenlerden çiftlik projelerindeki teknik hatalar hakkında bilgiler Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
13 İhbarı zorunlu balık viral hastalıkları hakkında bilgiler Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
14 Balık çiftliklerinde görülen balık viral hastalıklarına ilişkin yasal düzenlemeler hakkında genel bilgiler Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev Görsel sunum, grup tartışma
15 Viral enfeksiyona yakalnmış balık örneklerinin laboratuvarda incelenmesi Laboratuavar çalışması Görsel sunum, grup tartışma
16/17 final sınavı final sınavı Sözlü sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Ken Wolf, Balık Virüsleri ve Balık Viral Hastalıkları
 Ronald J. Roberts, Kemikli balıklar (Teleost)´ın Virolojisi
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. 5
2 Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. 5
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 3
4 Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 2
5 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
6 Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 4
7 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 5
8 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 5
9 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 5
10 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. 5
11 Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 5
12 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. 5
13 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 5
14 Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 3
15 Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. 5
16 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 3 6
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü: 142
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.68
Dersin AKTS Kredisi: 6