Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balık Virolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
SY-542 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Öğr.Gör. ARGUN AKİF ÖZAK |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Virusleri tanımlar ve diğer mikroorganizmalar (mantar, bakteri, parazit)´dan farklarını kavrar Balıklarda görülen virusleri sınıflandırır Balıklarda görülen viral hastalıkların detaylarını (etken, semptom vb.) kavrar Viral hastalıklarla mücadelede dezenfeksiyon ve sterilizasyonun önemini kavrar Viral hastalıkların yayılımındaki rol alan faktörleri ve ilgili mevzuatı kavrar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
YLSY-200 Uzmanlık Alan Dersi
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Ekonomik değere sahip balıklarda görülen viral hastalıkları, Viral hastalıklarla mücadelede dezenfeksiyon ve sterilizasyonun önemini, Viral hastalıkların yayılımındaki rol alan faktörleri, Viral hastalıklarla ilgili mevzuatın kavratılması |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu ders kapsamında ekonmik değere sahip kültür balıklarında yüksek oranda ölüme neden olan bazı viral hastalıkların etkeni, teşhisi, semptomları ile ilgili bilgiler, ayrıca korunma yöntemleri ve uygulanması gereken mevzuat hakkında bilgiler verilemektedir. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik, Laboratuvar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Virusler, morfolojileri ve virüslerin diğer mikroorganizmalardan farkları hakkında bilgiler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev |
Görsel sunum, grup tartışma |
|
2 |
Virüslerin sınıflandırılması ve yaşam döngüleri hakkında bilgiler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev |
Görsel sunum, grup tartışma |
|
3 |
Viruslerde bulaşma ve çoğalması hakkında bilgiler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev |
Görsel sunum, grup tartışma |
|
4 |
Balıklarda görülen viral hastalıkları hakkında genel bilgiler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev |
Görsel sunum, grup tartışma |
|
5 |
Balıklarda görülen viral hastalıklar hakkında genel bilgiler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev |
Görsel sunum, grup tartışma |
|
6 |
Türkiyede tatlı su balıklarında görülen viral hastalıklar hakkında bilgiler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev |
Görsel sunum, grup tartışma |
|
7 |
Türkiyede deniz balıklarında görülen viral hastalıklar hakkında bilgiler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev |
Görsel sunum, grup tartışma |
|
8 |
Ara sınavı |
Ara sınav |
Sözlü sınav |
|
9 |
Balık viral hastalıklarına karşı uygulanan proflaktif tekniklerden dezenfeksiyon hakkında genel bilgiler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev |
Görsel sunum, grup tartışma |
|
10 |
Balık viral hastalıklarına karşı uygulanan proflaktif tekniklerden sterilizasyon hakkında genel bilgiler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev |
Görsel sunum, grup tartışma |
|
11 |
Viral hastalıkların yayılmasında rol alan etmenlerden balık çiftlikleri arasındaki balık taşınımları hakkında bilgiler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev |
Görsel sunum, grup tartışma |
|
12 |
Viral hastalıkların yayılmasında rol alan etmenlerden çiftlik projelerindeki teknik hatalar hakkında bilgiler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev |
Görsel sunum, grup tartışma |
|
13 |
İhbarı zorunlu balık viral hastalıkları hakkında bilgiler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev |
Görsel sunum, grup tartışma |
|
14 |
Balık çiftliklerinde görülen balık viral hastalıklarına ilişkin yasal düzenlemeler hakkında genel bilgiler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev |
Görsel sunum, grup tartışma |
|
15 |
Viral enfeksiyona yakalnmış balık örneklerinin laboratuvarda incelenmesi |
Laboratuavar çalışması |
Görsel sunum, grup tartışma |
|
16/17 |
final sınavı |
final sınavı |
Sözlü sınav |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. |
5 |
|
2 |
Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. |
5 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
3 |
|
4 |
Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
2 |
|
5 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
5 |
|
6 |
Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar |
4 |
|
7 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. |
5 |
|
8 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. |
5 |
|
9 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. |
5 |
|
10 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. |
5 |
|
11 |
Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. |
5 |
|
12 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. |
5 |
|
13 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. |
5 |
|
14 |
Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
15 |
Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. |
5 |
|
16 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|