|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balık Besleme Çalışmalarının Dizaynı |
|
Dersin Kodu |
: |
SY-536 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. OĞUZ TAŞBOZAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Balık besleme çalışmalarının ana konularını ve hedefini açıklar Ugun yem ve yem ham madelerini ayırt eder Çalışma kurulmasında kullanılan teknikleri uygular Çalışma metotlarını açıklar Dizayn edilmiş besleme çalışmalarını açıklar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
YLSY-200 Uzmanlık Alan Dersi
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Balık besleme çalışmalarında amaçlanan hedef, türe uygun yemlerin hazırlanması için gerekli ham maddelerin belirlenmesi, çalışmalarda uygulanacak yemleme tekniği, yemleme oranı ve araştırmanın süresi hakkında bilgiler sunma |
|
Dersin İçeriği |
: |
Balık besleme çalışmalarının amacı, araştırma öncesi ön çalışmalar, alınası gereken örnekler, analizler, araştırmanın kurgulanması, kullanılacak yem seçimi, uygun yemleme tekniği, araştırma sonunda alınacak örnekler ve analizler, veri değerlendirme ve sindirim çalışmaları |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Balık besleme çalışmalarının amacı |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması
|
Görsel sunum, grup tartışma
|
|
2 |
Araştırmalarda belirlenecek hedefler ve ön çalışmalar |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma |
|
3 |
Çalışmalarda kullanılacak balık türü ve yemleri hakkında yapılacak tespitler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma |
|
4 |
Araştırmaların kurgulanması |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma |
|
5 |
Araştırma başlangıcında alınması gereken örnekler, yapılacak analizler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma |
|
6 |
Araştırma süresinin belirlenmesi hakkında genel değerlendirme |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma |
|
7 |
Araştırma süresince dikkat edilecek hususlar |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma |
|
8 |
Ara sınav |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması
|
Sözlü sınav |
|
9 |
Yemleme tekniğinin belirlenmesi |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma |
|
10 |
Araştırma sonunda yapılması gereken ölçüm, hesaplama ve analizler |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma |
|
11 |
Elde edilecek verilerin değerlendirme metotları |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma |
|
12 |
Sindirilebilirlik denemelerinin kurulmasında dikkat edilecek hususlar |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma |
|
13 |
Sindirilebilirlik yemlerinin hazırlanması ve en uygun indikatörlerin seçimi |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma |
|
14 |
Sindirilebilirlik denemelerinin kurulması |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması ve ödev
|
Görsel sunum, grup tartışma |
|
15 |
Yemlerdeki sindirilebilirlik düzeylerinin belirlenmesi, verilerin değerlendirilmesi |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması
|
Görsel sunum, grup tartışma |
|
16/17 |
Final sınavı |
Ders konusu ile ilgili notların, makalelerin okunması
|
Sözlü sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
D. Houlihan, T. Boujard, M. Jobling., 2001. Balıklarda Yem Alımı.
Sena S. De Silva, Trevor A. Andersen., 1998. Akuakültürde Balık Besleme.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
12 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. |
4 |
|
2 |
Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. |
5 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
5 |
|
4 |
Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
5 |
|
5 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
5 |
|
6 |
Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar |
5 |
|
7 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. |
5 |
|
8 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. |
5 |
|
9 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. |
5 |
|
10 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. |
5 |
|
11 |
Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. |
5 |
|
12 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. |
5 |
|
13 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. |
5 |
|
14 |
Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. |
5 |
|
15 |
Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. |
5 |
|
16 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
12 |
3 |
36 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
4 |
4 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
4 |
4 |
|
Toplam İş Yükü: | 156 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6.24 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|