Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balık Besleme Stratejileri |
|
Dersin Kodu |
: |
SY-534 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği besleme alanındaki uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. Yetiştiricilik besleme çalışmalarında test edilen ve uygulamaya yönelik besleme modellerini öğrenip uygulayabilmek.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Dersin amacı öğrencilere yem tipleri ve balık yemlerinde kullanılan ham maddeler hakkında bilgi vermek, balıklarda yem alımı ve besleme maaliyetini konusunda bilgilerini genişletmek, çevresel etki ile besleme modelleri hakkında bilgi vermek. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Yem tipleri, üretimi ve katkı maddeleri; Yem alım miktarının belirlenmesi; Yem tüketimi ve balık büyüme performansı; Yem tüketimi, üretim ve tüketim maliyeti; Çevresel etkiler ve besleme modellerinin tanımlanması. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik ve laboratuar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Yem tipleri ve üretimi |
Kitap bölümlerinden okuma ve sunumlar |
Power Point Sunum ve özel ders notları. |
|
2 |
Yem katkı maddeleri ve korunması |
Kitap bölümlerinden okuma |
Power Point Sunum ve görsel sunu (ör. video) |
|
3 |
Yem alım miktarının belirlenmesi |
Kitap bölümlerinden okuma ve sunumlar |
Power Point Sunum ve özel ders notları. Öğrenci sunumları |
|
4 |
Yem tüketimi ve balık büyüme performansı |
Kitap bölümlerinden okuma |
Power Point Sunum ve görsel sunu (ör. video) |
|
5 |
Yem tüketimi ve üretim modelleri |
Kitap bölümlerinden okuma, sunumlar ve güncel makaleler |
Power Point Sunum ve özel ders notları. Öğrenci sunumları |
|
6 |
Yem tüketim maliyeti; yem yapım maliyetlerinin belislenmesi |
Kitap bölümlerinden okuma, sunumlar ve güncel makaleler |
Power Point Sunum ve görsel sunu (ör. video) |
|
7 |
Çevresel etkiler ve besleme modellerinin tanımlanması / Balıklarda beslenme ritimleri ve büyümeye etkileri |
Kitap bölümlerinden okuma |
Power Point Sunum ve özel ders notları. Öğrenci sunumları |
|
8 |
Ara sınav |
Genel dökümanlar, öğrenci sunuları |
Öğrenci sunuları / Mülakat sınavı |
|
9 |
Balıklarda beslenme ritimleri ve fizyolojik etkileri |
Kitap bölümlerinden okuma |
Power Point Sunum ve görsel sunu (ör. video) |
|
10 |
Besleme stratejilerinin sindirim fizyolojisine etkileri |
Kitap bölümlerinden okuma |
Power Point Sunum ve görsel sunu (ör. video) |
|
11 |
Besinsel faktörler |
Kitap bölümlerinden okuma ve sunumlar |
Power Point Sunum ve özel ders notları. Öğrenci sunumları |
|
12 |
Farklı balık türlerinde besleme rejimleri |
Kitap bölümlerinden okuma ve sunumlar |
Power Point Sunum ve Video izleme. |
|
13 |
Balıklarda açlık mekanizması ve besleme stratejilerine etkileri I |
Kitap bölümlerinden okuma |
Power Point Sunum ve Video izleme. |
|
14 |
Balıklarda açlık mekanizması ve besleme stratejilerine etkileri II |
Kitap bölümlerinden okuma |
Power Point Sunum ve özel ders notları. Öğrenci sunumları |
|
15 |
Genel Değerlendirme I |
Kitap bölümlerinden okuma |
Power Point Sunum ve özel ders notları. Öğrenci sunumları |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Genel dökümanlar |
Mülakat |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. |
5 |
|
2 |
Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. |
3 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
3 |
|
4 |
Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
5 |
|
5 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
4 |
|
6 |
Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar |
3 |
|
7 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. |
5 |
|
8 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. |
4 |
|
9 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. |
3 |
|
10 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. |
4 |
|
11 |
Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. |
4 |
|
12 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. |
3 |
|
13 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. |
3 |
|
14 |
Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. |
5 |
|
15 |
Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. |
3 |
|
16 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|