Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Balık Sindirim Fizyolojisi

Dersin Kodu : SY-532

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Temel sindirim mekanizması öğrenir
Sindirim sistemi ile vücut kompozisyonu değişimleri analiz eder
Lipit ve proteinlerin sindirimi öğrenir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dersin amacı öğrencilere temel sindirim sistemini, tatlı su ve deniz türlerinin larva, jüvenil aşamalarında sindirim fizyolojilerini öğretmek, beslenme alışkanlıklarına göre sindirim fizyolojileri hakkında bilgilerini geliştirmek, lipit ve protein sindirilebiliriliği üzerine bilgileri eklemek.

Dersin İçeriği : Temel sindirim sistemi; tatlı su ve deniz balıklarında sindirim sistemi; besin tipleri (bitkisel ve hayvansal) ve sindirim sistem etkileşimleri; larval sindirim; sindirim sistemi ve metabolik etkileşim; sindirim sistemi ve vücut kompozisyon değişimleri; sindirim sistemlerinde lipit ve protein metabolizması; sindirim sistemi ve yağ asit metabolizması; protein sentezi ve sindirilebilirlik çalışmaları.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik ve laboratuar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Temel sindirim sistemi; tatlı su ve deniz balıklarında sindirim sistemi I Kitap bölümleri ve güncel makaleler Power point sunular
2 Temel sindirim sistemi; tatlı su ve deniz balıklarında sindirim sistemi I Kitap bölümleri, güncel makaleler ve ev ödevi Power point sunular
3 Bitkisel ve hayvansal besin kaynakları ve sindirimi I / makale değerlendirme Ders notları, sunumlar ve ev ödevi Power point sunular ve makaleler
4 Bitkisel ve hayvansal besin kaynakları ve sindirimi II / makale değerlnedirme Kitap bölümleri ve güncel makaleler Power point sunular ve grup tartışması
5 Larval sindirim I Kitap bölümleri ve güncel makaleler Power point sunular ve grup tartışması
6 Larval sindirim II / makale değerlendirme Ders notları ve sunumlar Power point sunular ve grup tartışması
7 Sindirim sistemi ve metabolik etkileşim I Ders notları ve sunumlar Power point sunular ve grup tartışması
8 Ara sınav Kitap bölümleri ve güncel makaleler Öğrenci sunusu / mülakat değerlendirme
9 Sindirim sistemi ve metabolik etkileşim I / makale değerlendirme Kitap bölümleri ve güncel makaleler Power point sunular ve makaleler
10 Sindirim sistemi ve vücut kompozisyon değişimleri / güncel makalelerin değerlendirilmesi Kitap bölümleri ve güncel makaleler Power point sunular ve grup tartışması
11 Sindirim sistemi: lipit ve protein metabolizması I Kitap bölümleri ve güncel makaleler Power point sunular ve grup tartışması
12 Sindirim sistemi: lipit ve protein metabolizması II / makale değerlendirme Ders notları ve sunumlar Power point sunular ve grup tartışması
13 Sindirim sistemi ve yağ asit metabolizması I Kitap bölümleri ve güncel makaleler Power point sunular ve grup tartışması
14 Sindirim sistemi ve yağ asit metabolizması II / makale değerlendirme Kitap bölümleri ve güncel makaleler Power point sunular ve grup tartışması
15 Sindirim sistemi ve protein metabolizması II / makale değerlendirme Kitap bölümleri ve güncel makaleler Power point sunular ve makaleler
16/17 Yıl sonu sınavı Kitap bölümleri, güncel makaleler, ders notları ve sunumlar Öğrenci sunusu / mülakat değerlendirme


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Balık Fizyolojisi, 2006, CRC, Taylor & Francis
 Teleost Balıklarda Sindirim Fizyolojisi 1989, Vol: 1, Academic Press
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 40
    Ödev/Proje/Diğer 4 60
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. 5
2 Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. 5
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 2
4 Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 4
5 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
6 Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 3
7 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 3
8 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 4
9 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 4
10 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. 3
11 Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 3
12 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. 5
13 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 3
14 Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 4
15 Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. 4
16 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 8 7 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 4 7 28
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü: 153
Toplam İş Yükü / 25 (s): 6.12
Dersin AKTS Kredisi: 6