Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balık Sindirim Fizyolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
SY-532 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Temel sindirim mekanizması öğrenir Sindirim sistemi ile vücut kompozisyonu değişimleri analiz eder Lipit ve proteinlerin sindirimi öğrenir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Dersin amacı öğrencilere temel sindirim sistemini, tatlı su ve deniz türlerinin larva, jüvenil aşamalarında sindirim fizyolojilerini öğretmek, beslenme alışkanlıklarına göre sindirim fizyolojileri hakkında bilgilerini geliştirmek, lipit ve protein sindirilebiliriliği üzerine bilgileri eklemek. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Temel sindirim sistemi; tatlı su ve deniz balıklarında sindirim sistemi; besin tipleri (bitkisel ve hayvansal) ve sindirim sistem etkileşimleri; larval sindirim; sindirim sistemi ve metabolik etkileşim; sindirim sistemi ve vücut kompozisyon değişimleri; sindirim sistemlerinde lipit ve protein metabolizması; sindirim sistemi ve yağ asit metabolizması; protein sentezi ve sindirilebilirlik çalışmaları. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik ve laboratuar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Temel sindirim sistemi; tatlı su ve deniz balıklarında sindirim sistemi I |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Power point sunular |
|
2 |
Temel sindirim sistemi; tatlı su ve deniz balıklarında sindirim sistemi I |
Kitap bölümleri, güncel makaleler ve ev ödevi |
Power point sunular |
|
3 |
Bitkisel ve hayvansal besin kaynakları ve sindirimi I / makale değerlendirme |
Ders notları, sunumlar ve ev ödevi |
Power point sunular ve makaleler |
|
4 |
Bitkisel ve hayvansal besin kaynakları ve sindirimi II / makale değerlnedirme |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Power point sunular ve grup tartışması |
|
5 |
Larval sindirim I |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Power point sunular ve grup tartışması |
|
6 |
Larval sindirim II / makale değerlendirme |
Ders notları ve sunumlar |
Power point sunular ve grup tartışması |
|
7 |
Sindirim sistemi ve metabolik etkileşim I |
Ders notları ve sunumlar |
Power point sunular ve grup tartışması |
|
8 |
Ara sınav |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Öğrenci sunusu / mülakat değerlendirme |
|
9 |
Sindirim sistemi ve metabolik etkileşim I / makale değerlendirme |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Power point sunular ve makaleler |
|
10 |
Sindirim sistemi ve vücut kompozisyon değişimleri / güncel makalelerin değerlendirilmesi |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Power point sunular ve grup tartışması |
|
11 |
Sindirim sistemi: lipit ve protein metabolizması I |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Power point sunular ve grup tartışması |
|
12 |
Sindirim sistemi: lipit ve protein metabolizması II / makale değerlendirme |
Ders notları ve sunumlar |
Power point sunular ve grup tartışması |
|
13 |
Sindirim sistemi ve yağ asit metabolizması I |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Power point sunular ve grup tartışması |
|
14 |
Sindirim sistemi ve yağ asit metabolizması II / makale değerlendirme |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Power point sunular ve grup tartışması |
|
15 |
Sindirim sistemi ve protein metabolizması II / makale değerlendirme |
Kitap bölümleri ve güncel makaleler |
Power point sunular ve makaleler |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Kitap bölümleri, güncel makaleler, ders notları ve sunumlar |
Öğrenci sunusu / mülakat değerlendirme |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. |
5 |
|
2 |
Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. |
5 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
2 |
|
4 |
Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
4 |
|
5 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
3 |
|
6 |
Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar |
3 |
|
7 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. |
3 |
|
8 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. |
4 |
|
9 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. |
4 |
|
10 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. |
3 |
|
11 |
Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. |
3 |
|
12 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. |
5 |
|
13 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. |
3 |
|
14 |
Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. |
4 |
|
15 |
Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. |
4 |
|
16 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|