Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Balık Hematolojisi

Dersin Kodu : SY-524

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. AYSEL AZİZOĞLU ŞAHAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Hematolojinin tanımı ve önemi
Balıklarda kan dokusu ve yapısı
Balıkarda dolaşım sistemi ve diğer omurgalılarla karşılaştırılması
Kan yapan organlar ve yapısı
Balık hastalıklarında rutin hematolojik muayeneler

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : SEÇMELİ DERSLER
SEÇMELİ DERSLER

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Balıklarda kan, kanın yapısı ve görevleri, hematopoesis ve hematopoetik organlar, hematolojinin hastalık tanı yöntemlerinde yeri ve balıklardaki belli başlı hematolojik parametrelerin incelenmesi.

Dersin İçeriği : Balıklarda kan, kanın yapısı ve görevleri, hematopoesis ve hematopoetik organlar, hematolojinin hastalık tanı yöntemlerinde yeri ve balıklardaki belli başlı hematolojik parametreler. Balık hastalıkları laboratuvarında rutin olarak başvurulan hematolojik tekniklerin uygulanması ve konuyla ilgili yapılmış son çalışmalar ile bunların değerlendirmesi.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Laboratuvar, derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Hematolojinin tanımı ve önemi Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılması Düz anlatım, sunum
2 Balıklarda dolaşım sistemi ve diğer omurgalılarla karşılaştırılması Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılması Düz anlatım, sunum
3 Balıklarda ve diğer omurgalılarda hematopoesisin tanımı, yapısı ve fizyolojisi Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Düz anlatım, rapor sunma, grup çalışması
4 Balıklarda kanın görevleri Kitap ve dergilerden konuyla ilgili bölümlerin araştrılması Düz anlatım, sunum
5 Kan hücrelerinin oluşumunda rol oynayan organlar ve yapısı Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Sunum, grup çalışması
6 Balıklarda lenf sistemi Kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Sunum, grup çalışması
7 Arasınav Tüm konuların genel tekrarı
8 Balık hastalıklarında hematolojinin önemi Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Düz anlatım, rapor sunma, grup çalışması
9 Balıklarda kan hastalıkları Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Düz anlatım, rapor sunma, grup çalışması
10 Balık hastalıklarında rutin hematolojik yöntemler Konuyla ilgili uzman kişilerle görüşme, kitap ve makalelerin araştrılması Sunum, grup çalışması
11 Balıklardan kan alma teknikleri Konuyla ilgili uzman kişilerle görüşme, kitap ve makalelerin araştrılması Sunum, grup çalışması
12 Hematolojik muayenelerde kullanılan belli başlı laboratuvar araç ve gereçleri Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Düz anlatım, sunum
13 Balık hastalıkları teşhisinde kullanılan belli başlı indikatör hematolojik parametreler Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Düz anlatım, rapor sunma, grup çalışması
14 Konuyla ilgili güncel makale ve dergilerin taranması Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Sunum, grup çalışması
15 Makalelerin değerlendirilmesi Konuyla ilgili web sayfası, kitap, dergi ve makalelerin araştrılması Sunum, grup çalışması
16/17 Final Genel konu tekrarı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Hawkins, R. I. Mawdesly-Thomas, E. L. 1972. Journal of Fish Biology. Published for the Fisheries Society of the British Isles by Academic Press London and New York.
  Cengizler, İ. 2006. Balık hastalıkları ders kitabı. Nobel kitabevi. 133 s.
 Conroy, D. A.1972. Studies on the Haematology on the Atlandic Salmon (Salmo salar L.). Symp. zool. Soc. Lond. no:30, 101-127.
 Stollen, S.J., Fletcher, T.C., Rowley, A.F., Zelikoff, J.T., Kaattari, S.L., Smith, S.A., 1994. Techniques in Fish Immunology-3. SOS Publications. Virginia–Maryland Regional Collage of Veterinary Medicine Virginia Tech. U.S.A
 Schreck, C. B., Moyle, P. B. 1990. metohsfor fish biology. Oregon coomperative fishery research unit u.s. Fish and wildlife service oregon state university.
  Amlacher, E., 1986. Textbook of fish diseases.TFH publication
 Roberts, R.J. 1978. Fish pathology. Bailliere Tindall London.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 4 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. 4
2 Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. 4
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 2
4 Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 3
5 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
6 Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 3
7 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 4
8 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 3
9 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 5
10 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. 3
11 Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 3
12 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. 4
13 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 3
14 Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 4
15 Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. 4
16 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 6 12 72
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 4 8 32
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 148
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.92
Dersin AKTS Kredisi: 6