Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Ürünlerinde Histolojik Teknikler

Dersin Kodu : SY-520

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. MAHMUT ALİ GÖKÇE

Dersin Öğrenme Kazanımları : Fiksatifleri bilir ve sınıflandırır
Gömme materyalleri ve özelliklerini bilir
Kesit alır
dokuları boyar
mikroskop kullanır ve dokuları tanır

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su ürünleri araştırmaları ve çalışmalarında kullanılan histolojik tekniklerin neler olduğu, fiksasyon, doku gömme, kesit alma, doku boyama ve histolojiyle ilgili mikroskopik çalışmaların nasıl yapıldığı konularının kavranmasını sağlamaktır.

Dersin İçeriği : Diseksiyon, fiksasyon ve fiksatifler, gömme matryalleri ve doku gömme, mikrotom ve kesit alma, doku boyama, mikroskop çeşitleri ve mikroskop kullanımı, farklı dokuların histolojik özellikleri.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su ürünleri fakültesi derslikleri ve laboratuvarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Histolojinin tanımı, kapsamı, su ürünlerinde kullanım alanları ve amacı. Kitap bölümleri ve güncel makaleler Sunum ve tartışma
2 Doku tesbiti, doku tesbitinin neden ve amaçları, solusyon çeşitleri. Kitap bölümleri ve güncel makaleler Sunum ve tartışma ve lab. çalışması
3 Doku dehidrasyonu ve şeffaflaştırma, Kitap bölümleri ve güncel makaleler Sunum ve tartışma ve lab. çalışması
4 Doku gömme materyallerinin çeşitleri ve kullanımları Kitap bölümleri ve güncel makaleler Sunum ve tartışma ve lab. çalışması
5 Mikrotom tekniği ve kesit alma Kitap bölümleri ve güncel makaleler Sunum ve tartışma ve lab. çalışması
6 Doku boyama ve boya çeşitleri Kitap bölümleri ve güncel makaleler Sunum ve tartışma ve lab. çalışması
7 Mikroskop çeşitleri Kitap bölümleri ve güncel makaleler Sunum ve tartışma ve lab. çalışması
8 Ara sınav Sözlü sınav
9 Modern mikroskopi teknikleri, bilgisayarlı uygulamalar. Kitap bölümleri ve güncel makaleler Sunum ve tartışma ve lab. çalışması
10 Mikroskopta boyut ölçümü, görüntü kaydı ve çizim tüpü kullanımı. Kitap bölümleri ve güncel makaleler Sunum ve tartışma ve lab. çalışması
11 Balıklarda solungaç histolojisi, yapılan çalışmalardan örnekler. Kitap bölümleri ve güncel makaleler Sunum ve tartışma ve lab. çalışması
12 Balıklarda karaciğer ve böbrek histolojisi, çalışmalardan örnekler Kitap bölümleri ve güncel makaleler Sunum ve tartışma ve lab. çalışması
13 Balıklarda kan çalışmaları ve çalışmalardan örnekler Kitap bölümleri ve güncel makaleler Sunum ve tartışma ve lab. çalışması
14 Balıklarda Sindirirm sistemi ve kas histolojisi, yapılan çalışmalardan örnekler Kitap bölümleri ve güncel makaleler Sunum ve tartışma ve lab. çalışması
15 Balıklarda gonat histolojisi ve çalışma örneklerinin değerlendirilmesi. Kitap bölümleri ve güncel makaleler Sunum ve tartışma ve lab. çalışması
16/17 Dönem sonu sınavı Sözlü sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Theory and practical of histology techniques, John D. Bancraft, Alan Stevens
 Histoloji Laboratuavrı: Özel histoloji: Mikroskopi çalışmaları uygulama klavuzu, Şefik Soylu, Şaban Sezen
 Mikroskop ve Teknikleri, Serdal Uğurlu
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 40
    Ödev/Proje/Diğer 6 60
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. 5
2 Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. 3
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 3
4 Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 4
5 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
6 Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 4
7 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 4
8 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 3
9 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 3
10 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. 3
11 Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 3
12 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. 5
13 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 5
14 Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 5
15 Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. 4
16 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 6 3 18
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 147
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.88
Dersin AKTS Kredisi: 6