|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Akvaryum Sistemleri ve Yönetimi |
|
Dersin Kodu |
: |
SY-514 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. MAHMUT YANAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Yetiştiriciliğin çeşidine göre uygun akvaryum sistemi ve ekipmanlarını seçer. Su ürünleri yetiştiriciliği için resirküle sistemleri ve biyolojik filtreleri kurar ve yönetir. Bir deneme akvarymununu kurar ve yürütür. Su kalite parametrelerini kavrar ve kontrol eder. Havuz dinamiklerini kavrar ve gübreleme protokollerini uygular.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı, akvaryum sistemleri ve donanımları, re-sirkule sistemler ve onların yönetimi, akvaryum sistemlerinde su kalitesi ve kontrolü konularında öğrenciye bilgi kazandırmak. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Akvaryum sistemlerinin çeşitleri, tanıtımı, kurulması, dizaynı ve mekanizasyonu; akvaryum malzemeleri, tanıtımı ve kullanılması; akvakültürde resirküle sistemler, filtrasyon ve çeşitleri; akvaryum sistemlerinde çevre koşulları; su kalitesi ve kontrolü. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su ürünleri fakültesi derslikleri ve su ürünleri yetiştiricilik laboratuvarı. |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dersin içeriği konusunda özet bir bilgi verilmesi |
Öğrenci ders notu ile gelir |
Düz anlatım |
|
2 |
Konuyla ilgili genel tanım ve kavramlar |
Ders notu okuma |
Düz anlatım |
|
3 |
akvaryum sistemlerinın çeşitleri ve unsurları |
Ders notu ve önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
4 |
akvaryum sistemlerinin kurulması ve dizaynı |
Ders notu ve önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, tartışma, gösterim |
|
5 |
Cam akvaryum yapımı |
ders notu ve önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, tartışma, gösterim |
|
6 |
havalandırma ve filtrasyon sistemlerinin kurulması |
web´ten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı |
düz anlatım, tartışma, gösterim |
|
7 |
re-sirküle sistemler ve yönetimi |
web´ten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı |
düz anlatım, tartışma, gösterim |
|
8 |
Ara sınav, soruların yanıtlarının tartışılması |
ara sınava hazırlık |
sözlü sınav, tartışma |
|
9 |
Re- sirküle sistemler ve yönetimi |
Web´ten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, gösterim |
|
10 |
Biyolojik filtrelerin kurulması ve yönetimi |
web´ten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı |
düz anlatım, tartışma, gösterim |
|
11 |
Biyolojk filtrelerin kurulması ve yönetimi |
web´ten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı |
düz anlatım, tartışma, gösterim |
|
12 |
dezenfeksiyon yöntemleri |
web´ten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı |
düz anlatım, tartışma |
|
13 |
Akvaryum sistemlerinde su kalitesi ve yönetimi |
web´ten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı |
düz anlatım, tartışma |
|
14 |
Ev ödevlerinin değerlendirilmesi ve tartışılması |
ev ödevi hazırlığı |
tartışma |
|
15 |
Ev ödevlerinin değerlendirilmesi ve tartışılması |
ev ödevi hazırlığı |
tartışma |
|
16/17 |
Final sınavı |
sınava hazırlık |
sözlü sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Hawkins,A.,D., 1981. Akvaryum sistemleri, Acedemic Press.
Dersi veren öğretim üyesi tarafından hazırlanan "akvaryum sistemleri ve Yönetimi" başlıklı ders notu
Akvaryum sistemleri konusunda son yıllarda yayınlanan makale ve yayınlar
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
30 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
70 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. |
3 |
|
2 |
Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. |
4 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
2 |
|
4 |
Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
1 |
|
5 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
5 |
|
6 |
Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar |
0 |
|
7 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. |
2 |
|
8 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. |
1 |
|
9 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. |
4 |
|
10 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. |
5 |
|
11 |
Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. |
5 |
|
12 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. |
5 |
|
13 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. |
5 |
|
14 |
Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. |
2 |
|
15 |
Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. |
3 |
|
16 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
18 |
36 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
12 |
12 |
|
Toplam İş Yükü: | 142 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.68 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|