|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Freswater Prawn Farming |
|
Dersin Kodu |
: |
SY-508 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. METİN KUMLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Tatlısu karides türleri ve yetiştiricilik potansiyellerini bilir
Tatlısu karideslerinin biyolojilerini bilir Yetiştiricilik teknikleri hakkında fikir sahibidir Anaçların nasıl olgunlaştırılıp yumurtlatıldıklarını bilir Larva ve post-larva yetiştiricilik tekniklerini Büyütme sistemlerinde toprak havuzlarda nasıl yetiştirilmeleri geretiğini yorumlar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı; tatlısu karidesi yetiştiriciliği ile ilgili olarak tüm yetiştiricilik aşamalarının ele alınarak ülkemizin yarı-tropik iklim koşullarına uygunluğunu ele almaktır |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu derste, tatlısu karidesi yetiştiriciliği ile ilgili olarak; anaç yönetimi, larva yetiştiriciliği, larva yemleri, ön-semirtme sistemleri, semirtme havuzlarının hazırlığı, gübreleme, semirtme sistemleri, yemler, havuzlarda yemleme ve hasat teknikleri işlenecektir. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe+İngilizce |
|
Dersin Yeri |
: |
Fakülte Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Tatlıs Su Karidesi Yetiştiriciliğine Giriş |
Ödev Hazırlama |
Görsel Sunum & Tartışma |
|
2 |
Tatlı su Karideslerinin Biyolojisi |
Ödev Hazırlama |
Görsel Sunum & Tartışma |
|
3 |
Yer Seçimi |
Ödev Hazırlama |
Görsel Sunum & Tartışma |
|
4 |
Anaç Yönetimi |
Ödev Hazırlama |
Görsel Sunum & Tartışma |
|
5 |
Kuluçkahanede Larva Yetiştiriciliği |
Ödev Hazırlama |
Görsel Sunum & Tartışma |
|
6 |
Postlarva Yetiştiriciliği |
Ödev Hazırlama |
Görsel Sunum & Tartışma |
|
7 |
Ön-Büyütme Sistemleri |
Ödev Hazırlama |
Görsel Sunum & Tartışma |
|
8 |
Havuzların Dizaynı ve Yönetimi |
Ödev Hazırlama |
Görsel Sunum & Tartışma |
|
9 |
Havuzlarda Su Kalitesi Yönetimi |
Ödev Hazırlama |
Görsel Sunum & Tartışma |
|
10 |
Vize |
Sınava Hazırlık |
Sözlü Sınav |
|
11 |
Yemler ve besleme 1 |
Ödev Hazırlama |
Görsel Sunum & Tartışma |
|
12 |
Yemler ve besleme 2 |
Ödev Hazırlama |
Görsel Sunum & Tartışma |
|
13 |
Hasat |
Ödev Hazırlama |
Görsel Sunum & Tartışma |
|
14 |
Pazarlama |
Ödev Hazırlama |
Görsel Sunum & Tartışma |
|
15 |
Karides Taşıma |
Ödev Hazırlama |
Görsel Sunum & Tartışma |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Sınava Hazırlık |
Yazılı Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Kumlu, M. 2000. Karides, İstakoz ve Midye Yetiştiriciliği, Çukurova Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, No. 6. 305 s.
FAO. 2002. FARMING FRESHWATER PRAWNS: A manual for the culture of the giant river prawn (Macrobrachium rosenbergii). FAO FISHERIES TECHNICAL PAPER
428.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
14 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. |
3 |
|
2 |
Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. |
1 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
3 |
|
4 |
Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
3 |
|
5 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
5 |
|
6 |
Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar |
3 |
|
7 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. |
3 |
|
8 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. |
4 |
|
9 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. |
4 |
|
10 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. |
1 |
|
11 |
Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. |
5 |
|
12 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. |
3 |
|
13 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. |
4 |
|
14 |
Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
15 |
Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. |
3 |
|
16 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
14 |
2 |
28 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 138 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|