Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Freswater Prawn Farming

Dersin Kodu : SY-508

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. METİN KUMLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Tatlısu karides türleri ve yetiştiricilik potansiyellerini bilir
Tatlısu karideslerinin biyolojilerini bilir
Yetiştiricilik teknikleri hakkında fikir sahibidir
Anaçların nasıl olgunlaştırılıp yumurtlatıldıklarını bilir
Larva ve post-larva yetiştiricilik tekniklerini
Büyütme sistemlerinde toprak havuzlarda nasıl yetiştirilmeleri geretiğini yorumlar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı; tatlısu karidesi yetiştiriciliği ile ilgili olarak tüm yetiştiricilik aşamalarının ele alınarak ülkemizin yarı-tropik iklim koşullarına uygunluğunu ele almaktır

Dersin İçeriği : Bu derste, tatlısu karidesi yetiştiriciliği ile ilgili olarak; anaç yönetimi, larva yetiştiriciliği, larva yemleri, ön-semirtme sistemleri, semirtme havuzlarının hazırlığı, gübreleme, semirtme sistemleri, yemler, havuzlarda yemleme ve hasat teknikleri işlenecektir.

Dersin Dili : Türkçe+İngilizce

Dersin Yeri : Fakülte Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Tatlıs Su Karidesi Yetiştiriciliğine Giriş Ödev Hazırlama Görsel Sunum & Tartışma
2 Tatlı su Karideslerinin Biyolojisi Ödev Hazırlama Görsel Sunum & Tartışma
3 Yer Seçimi Ödev Hazırlama Görsel Sunum & Tartışma
4 Anaç Yönetimi Ödev Hazırlama Görsel Sunum & Tartışma
5 Kuluçkahanede Larva Yetiştiriciliği Ödev Hazırlama Görsel Sunum & Tartışma
6 Postlarva Yetiştiriciliği Ödev Hazırlama Görsel Sunum & Tartışma
7 Ön-Büyütme Sistemleri Ödev Hazırlama Görsel Sunum & Tartışma
8 Havuzların Dizaynı ve Yönetimi Ödev Hazırlama Görsel Sunum & Tartışma
9 Havuzlarda Su Kalitesi Yönetimi Ödev Hazırlama Görsel Sunum & Tartışma
10 Vize Sınava Hazırlık Sözlü Sınav
11 Yemler ve besleme 1 Ödev Hazırlama Görsel Sunum & Tartışma
12 Yemler ve besleme 2 Ödev Hazırlama Görsel Sunum & Tartışma
13 Hasat Ödev Hazırlama Görsel Sunum & Tartışma
14 Pazarlama Ödev Hazırlama Görsel Sunum & Tartışma
15 Karides Taşıma Ödev Hazırlama Görsel Sunum & Tartışma
16/17 Final Sınavı Sınava Hazırlık Yazılı Sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Kumlu, M. 2000. Karides, İstakoz ve Midye Yetiştiriciliği, Çukurova Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, No. 6. 305 s.
 FAO. 2002. FARMING FRESHWATER PRAWNS: A manual for the culture of the giant river prawn (Macrobrachium rosenbergii). FAO FISHERIES TECHNICAL PAPER 428.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 14 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. 3
2 Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. 1
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 3
4 Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 3
5 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
6 Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 3
7 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 3
8 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 4
9 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 4
10 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. 1
11 Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 5
12 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. 3
13 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 4
14 Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 3
15 Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. 3
16 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 14 2 28
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü: 138
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.52
Dersin AKTS Kredisi: 6